Július 15 és 18 között rendezték meg a Hegyalja Fesztivált, amely az idén ünnepelte első megrendezésének 10. évfordulóját. Összesen több mint 70 ezer ember vett részt a nagyszabású programsorozat különböző eseményein.

Már a fesztivál előtti, úgynevezett nulladik napon- kedden- hosszú sorok kígyóztak a bejárat előtt, hogy a korán érkezők minél jobb helyet találjanak sátraiknak.

Az öt napos rendezvényen, 10 színpadon, több mint 210 koncert várta a lelkes fesztiválozókat. Több neves hazai és nemzetközi sztárbanda lépett fel a rajongók örömére. A koncertek mellett előadásokon, bemutatókon, filmvetítéseken vehettek részt az érdeklődők.

A fesztivál környezettudatos gyökereit sem hagyták feledésbe merülni, hiszen komoly környezetvédelmi programot dolgoztak ki a szervezők. Azt tűzték ki célul, hogy semlegesítik a szén-dioxid-terhelést, amit a fesztivál berendezéseinek áramigénye okoz. A fesztivál szervezői ezért ebben az évben mindent megtettek, hogy ne legyen elvi akadálya annak, hogy a fesztivál elektromos berendezései „tiszta árammal” működjenek. A közeli Felsőzsolca határában működő Cervantes szélerőmű biztosította a szükséges energiaforrást.

Július 17- én, pénteken Szabó Imre, a környezetvédelmi miniszter látogatta meg a fesztivált, aki egy elismerési tanúsítványt adott át szervezőknek a környezettudatos program megvalósításáért, amely elismerés a „zöld fesztivál” címet is jelentette a fesztivál szervezői számára. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter meglátogatta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sátrát is, melyben a Borsod- Abaúj- Zemplén megyében működő Helyi Akciócsoportok, valamint a térség Helyi Vidékfejlesztési Irodavezetői tartottak tájékoztatót az érdeklődőknek. Az ÚMVP sátrat -a HACS-ok- a térségükre jellemző helyi termékekkel, vidékükre jellemző tárgyakkal színesítették, valamint szórólapokkal népszerűsítették a térség szolgáltatóit, egyéb értékeit.

A Hegyalja Fesztivál zárónapján –szombaton- Ficsor Ádám a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, Májer János Tokaj város polgármestere kíséretében látogatta meg a rendezvény helyszínét. Mielőtt megtekintették a rendezvényen az éppen zajló eseményeket, az ÚMVP sátrában találkoztak a térség vidékfejlesztőivel, ahol Dóka János, - Dél- Zempléni Nektár LEADER HACS munkaszervezet vezetője- köszönthette őket és bemutatta nekik a színes kiállítást.

A neves látogatókon kívül sok fiatal kereste fel az ÚMVP sátrat. Kevesen ismerték, de a HVI– s kollégák tájékoztatójából, itt megismerhették a programot. A kérdezőket főleg a III-as tengely intézkedései és az Agrár - környezetgazdálkodási program érdekelte. Nagy sikere volt a régió Helyi Akciócsoportjai által rendezett kiállításnak és az ÚMVP léggömbjeinek.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása