A mindkét helyszínen megtalálható HungaroFaluban Magyarország LEADER közösségei bemutatják a magyar vidék legkiválóbb termékeit és legízletesebb ételeit. A várban rekordmennyiségű gulyás, naponta 7000 adag várja a rendezvényre látogatókat július 23-26. között.

A technikai sportok szerelmesei egy kicsit lassíthatnak a Hungaroringen és a Budai Várban is felépített HungaroFaluban, ahol a látogatókat Magyarország 96 LEADER közössége várja helyi specialitásokkal, mesteremberekkel és népművészeti termékekkel. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) a várban 14 LEADER- és egy ÚMVP-faházzal, továbbá egy gyerekeknek szóló meseszínpaddal, míg a Hungaroringen 7 faházzal várja az érdeklődőket.

Amint a rekordgulyás készítője, Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács elmondta, az egyik legismertebb hungarikumnak számító ételhez hazánk mind a hét régiója hozzáteszi saját specialitását, s az ország gulyása akár egy kisvárosnak is elég lenne ebédre. A levesébe hortobágyi szürke marha húsa, nyírségi burgonya, apátfalvi gyökér és zöld, domaszéki sárgarépa, makói vöröshagyma és fokhagyma, szegedi paprika, kalocsai hegyes erős paprika és nem utolsó sorban parajdi só is kerül, amit tutajon úsztattak le a Tiszán Parajdról egészen Szegedig.

A gulyás rendkívüli méretű, 3500 literes óriásbográcsban rotyog, amelynek megtöltéséhez sem szokványos mennyiségű hozzávalókra van szükség: szürke marhából 1000 kg-t, burgonyából 2000 kg-t, vöröshagymából 200 kg-t, és 1000 db kalocsai hegyes erős paprikát kell felaprítaniuk a szakácsoknak és segítőiknek egy-egy alkalommal.

A gulyás mellett egyéb kulináris és kulturális élvezetek csábítják a látogatókat a HungaroFaluba: bio kecskesajt, főtt kukorica, kenyérlángos, a gyerekeknek az ÚMVP meseszínpadán mese- és bábjátékok, míg a fesztivál nagyszínpadán fellépnek a vidéki közösségek művészei táncos és zenei programokkal. A Hungaroringen megtekinthetik, a várban pedig meg is vásárolhatják a kézműves mesterségeket űzők termékeit: faragott dísztárgyakat, bőrműves és keresztszemes munkákat, gyertyákat, s más népi szépségeket.

Forrás: umvp.eu sajtóközlemény

Cikk megosztása