Tanulmányút és kapcsolatfelvétel a Steirisches Vulkanland LEADER térségben

2009. június 26-án a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke és a HACS munkaszervezetének egy munkatársa tanulmányúton vett részt Ausztriában, Dél-kelet Stájerországban a Steirisches Vulkanland LEADER térségben tapasztalatszerzés és kapcsolatfelvétel céljából.

A térség nevét a területén évmilliókkal ezelőtt működő vulkánok megmaradt kúpjairól kapta. Itt jó példáját láthattuk annak, hogy hogyan is lehetséges egy elöregedő, kiürülő térségből bő 10 év alatt a helyi lakossággal együttműködve, a belső természeti és kulturális erőforrásokra építve európai szinten versenyképes térséget és térségi vállalkozásokat létesíteni.

Az út során több jól működő helyi vállalkozást látogattunk meg ahol gyakorlati példákat láthattunk az eredményesen működő vidékfejlesztésre.

A program során előadást tartottak a helyi LEADER térség vezetői tapasztalataikról és eredményeikről. A kapcsolat elmélyítésének céljából viszontlátogatásra hívtuk meg a térség képviselőit, amely előreláthatólag 2009. szeptember 7-én valósul meg. (kép még a túráról a cikk alatti galériában)

*

Tótszentmártoni Falunap

2009. június 1-jén (Pünkösd hétfőn) a tótszentmártoni sportpályán került sor a „Szentmártoni Falunap”-ra. A rendezvényre vendégek érkeztek Budapest XV. kerületéből, a horvátországi Donji Kraljevec-ből, valamint a környező településekről – Tótszerdahelyről, Rigyácról, Eszteregnyéről, Murakeresztúrról.

A falunap keretében délelőtt sportversenyek, délután főzőverseny került megrendezésre. A délután folyamán meghívott vendégként előadást tartott Dr. Pálfi Dénes kertészmérnök, aki a szőlőtermesztéssel kapcsolatos aktuális munkákról és a növényvédelemről tartott előadást. A rendezvény alatt büfé, a környékbeli bortermelők borait kínáló pavilon, csúszda, arcfestés, póni lovaglás, elektromos autók, motorok és életminőség javító készülékek álltak a felnőttek és gyermekek rendelkezésére.

A kulturális műsorban felléptek többek között a Tótszerdahelyi Iskola modern tánccsoportja, a Tótszentmártoni Tagiskola tanulói, a Nagykanizsai Horvát Önkormányzat kórusa, a Sumartonski lepi dečki, a Kajkavska ruža és Joža Mitrica.

Vendég fellépőkként színvonalas műsort adott a zalaegerszegi Hevesei Sándor Színház művészei közül Hertelendy Attila és Julina Beáta, valamint a Cuba Ritmo együttes. A falunap bállal zárult. A hangulatról a Freya Band gondoskodott.

A rendezvényt támogatta az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül. Az illetékes HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI IRODA (HVI) vezetője és a LEADER HELYI AKCIÓCSOPORT (HACS) munkaszervezet munkatársainak közreműködésével a rendezvény területén elhelyezett ÚMVP-standon a rendezvény ideje alatt információt nyújtottak és tájékoztatták az érdeklődőket, valamint a sátorban az ÚMVP-hez és a LEADER HACS munkájához kapcsolódó szóróanyagokhoz juthattak a látogatók. (képek a falunapról a cikk alatti galériában)

*

Olajos Körút Papp Simon útján - teljesítménytúrák

2009. június 13-án rendezte meg térségünkben a nagykanizsai Olajipari Természetbarát Egyesület az immár hagyományossá vált "Olajos Körút Papp Simon útján" teljesítménytúrákat. A teljes hosszában 89 km hosszú túra tiszteletadás a helyi és egyben a magyar kőolajbányászat megteremtője, Papp Simon geológus, egyetemi tanár előtt.

Papp Simon neve összeforrt a vidékkel: az ő irányításával indult meg 1937-ben az iparszerű szénhidrogén-bányászat. A bázakerettyei Művelődési Háztól induló teljesítménytúrákat 10-20-30-40 km-es távokon rendezték meg. A szép számú induló a túrák során megismerhette az olajipar emlékeit és Dél-Zala természeti szépségeit.

*

Falunap Muraszemenyén

2009. július 18-án rendezték meg Muraszemenyén a hagyományos falunapot.
A programokból: kispályás futballtorna, főzőverseny, veterán járművek bemutatója, kutyabemutató, mazsorett bemutató, zsonglőr-bohóc műsor, hastánc műsor, operett gála.

*

Az összetartást erősíti

Immár tizedik alkalommal rendeztek kiváló hangulatú falunapot Fityeházán. A rendezvény keretében főzőversennyel, nívós műsorral, sportos megmérettetésekkel várta a fiatalokat és felnőtteket az önkormányzat.

Nagyszerű hangulat uralkodott szombaton a fityeházi sportpálya környékén - ott rendezték ugyanis a dél-zalai település hagyományos falunapját, melynek nyitányaként a kanizsai rendőrök fegyvertechnikai bemutatóval kápráztatták el a gyerekeket. Ez a nap amellett, hogy adott évben a legnagyobb rendezvényünk, nagyon fontos a számunkra, hiszen a közösségi összetartást erősíti minden program - magyarázta dr. Surdi Krisztina polgármester, miközben a főzőverseny csapatait járta végig, köszöntve a résztvevőket.

- Ilyenkor összejön a falu apraja-nagyja, együtt szórakozunk. A falunapot utcák közötti labdarúgó-bajnokság, helyi és meghívott kulturális csoportok nívós műsora, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával egy meglepetésvendég is színesítette.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület, Letenyei HVI

Cikk megosztása