Megkezdődött a súri katolikus templom felújítása

A súri katolikus templom megmentéséért létrejött összefogás, valamint a felújításhoz szükséges anyagi támogatást megszerzését célzó KDOP pályázat eredménnyel járt. A közelmúltban megkezdődött a műemlék templom felújítása.

A munkálatok csalhatatlan jeleként állványok, föld, vezetékek sorakoznak a megszokott padok helyén.
A restaurátorok munkája közben kiderült, a jelenlegi barna árnyalatú minta, egy régebbi aprólékosabb kidolgozású mályvás színű festést takar. Valószínű ez kerül majd visszaállításra, mivel régebbi, és jobban megfelel a templom stílusának. Óvatosan és vékonyan kaparják le a falról a jelenlegi festést, s lassan bújik elő alóla a régebbi díszítés. Ennek a vonalát követik a restaurátorok. A jelenlegi munkák során kialakult egy kép miszerint az alsó rész zöldes árnyalatú, ezt követi egy úgy nevezett függönyrojt minta, és felette a mályvaszínű apró rombusz és virágmintás falfelület.

A restaurátorok munkájának nehezebb része, a mennyezeten található festmények rekonstruálása lesz. A bal oldali hajóban található mennyezeti festmény valószínűleg egy „Veronika kendő” lehetett, melyből nagyon kevés maradt meg. Ezért azt kérik a súri lakosoktól, hogy akinek rendelkezésére áll bármilyen kép, amin látható a festmény, vagy akárcsak egy része, jutassák el a restaurátorokhoz, ezzel is segítve az újrafestést.

*

Lezárult egy újabb EU-s pályázat Bakonyszombathelyen

A napokban fejeződött be egy újabb HEFOP típusú uniós pályázat a Benedek Elek Általános Iskolában. A sikeres pályázat eredményeképpen 5 millió 262 ezer forint értékben tematikus digitális tananyagokat vásárolhatott az iskola.

Ezek az elektronikus prezentációk kiegészítik az iskola korszerű digitális táblarendszerét, illetve annak széleskörű hasznosítását segítik elő. Az új pályázat digitális történelmi térképekkel, transzparens sorozattal, nyelvi és fizikai interaktív programcsomaggal, vizsgáztató szoftverekkel, multimédiás oktatórendszerrel, tanulói laptopokkal gazdagította az oktatási palettát. A program keretében beszerzésre került még egy digitális tananyagszerkesztő megjelenítő és felmérő modul, valamint a korszerűsített tantermi felügyeleti szoftver.

Az új programcsomagokat, szoftvereket és digitális eszközöket már a tanév utolsó heteiben használatba vehette a tanulóifjúság. A projekt az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg.
A bakonyszombathelyi iskola igyekszik valamennyi látókörbe kerülő pályázati forrást kihasználni, így ebben az évben több pályamunkájuk volt eredményes.

A Fogyatékkal Élők Komárom-Esztergom Megyei Szövetségétől sportcélra 50 ezer forintot, a Komárom-Esztergom Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványtól színházra 40 ezer forintot, Komárom-Esztergom Megye Közoktatásáért Közalapítványtól könyvtárfejlesztésre 80 ezer forintot kaptak pályázat útján a bakonyszombathelyiek.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban digitális oktatásra, feleltető rendszerre, tantervi csomagra 5 millió forint támogatást nyertek. Ennek, "A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése" című pályázatnak a közbeszerzési eljárása jelenleg is zajlik.

A pályázati útmutatóban a projekt befejezésénél 2008. december 31.-i dátum szerepel, azonban a tényleges megvalósítási határidőt a támogatási szerződés tartalmazza majd. A Társadalmi Megújulás Operatív Programban képzésre, taneszközökre, digitális tananyagra 15 millió forintot nyertek...

*

Játszótér összefogással Súron

Súr községben a játszótér építéshez szerveződött összefogásnak híre ment az országban. 2009. június 1-én a településen forgatott a Független Hírügynökség stábja, az RTL Klub Híradó című műsorában az alábbi hír került be:

"Maguk építenek játszóteret a súriak
Az 1500 négyzetméteres telket az önkormányzat adta.

Nem várnak tovább, maguk építenek játszóteret a súriak. A pék minden zsemléből, a fagyis minden gombóc fagyiból ad valamennyit a játszótér megépítéséhez. A Komárom–Esztergom megyei kistelepülés a szülők maguk készítik el a játékokat is.
Favonat készül az egyik ház udvarán. Az itt lakó családban három gyerek is van. A szülők azonnal felajánlották, hogy segítenek a játszótér építésben.

A helyi pék is hozzájárul a park építéséhez. „Egyrészt pénzbeli támogatást adtunk másrészt pedig minden zsemle árából 1 forintot felajánlottunk a játszótér létrehozásához” – mondta Baranyi Lajosné a pékség tulajdonosa.

A többi helyi vállalkozó is támogatja a játszótér építést. A fagyis gombóconként 5, a boltos pedig minden tejtermékből három forinttal járul hozzá a fejlesztéshez.
„Azon túl, hogy ez egy játszótér építés lesz, ez a kezdeményezés ráirányítja a helyi lakosok figyelmét arra, hogy érdemes helyben vásárolni, a helyi vállalkozást támogatni. Ez mindannyiunk gyarapodását segíti” – mondta Sógorka Miklós, Súr polgármestere.

A játszótér 1500 négyzetméteres telkét az önkormányzat adta. A területet a szülők és a gyerekek közösen tisztították meg.
A játszótér építési akció még hetekig tart. A saját készítésű parkot a tervek szerint június 20–a körül, a falunapon vehetik majd birtokba a gyerekek."

*

Komárom-esztergom megyei akciócsoportok találkozója

Május 27-én Komárom-Esztergom megye 3 akciócsoportja (Bakonyalja-Kisalföld kapuja, Duna-Pilis-Gerecse, Vértes-Gerecse) elnökségének tagjai, munkaszervezet vezetői és a HVI vezetők a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület és a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség helyi akciócsoport által „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” c. rendezvénysorozat keretében "Az akciócsoportok és a vidékfejlesztési szereplők találkozója" témakörben műhelymegbeszélésen vettek részt Csákváron, a Geszner-házban, a Pro Vértes Közalapítvány vendégeiként.

A találkozó vezérfonala a közös célok, az együttműködési lehetőségek feltárása volt a natúrparkok létrehozása, vmint az energiagazdálkodás, a térségi energiagazdálkodási modellek kialakítása témakörökben.

*

KLAPKA (rockopera) ősbemutató Komáromban

2009. július 31-én Komáromban a Monostori Erőd szabadtéri színpadán Klapka György hős helytállásának helyszínén kerül sor a Magyarock Dalszínház ősbemutatójára Takács Tibor-Másik Lehel-Vizeli Csaba: KLAPKA (rockopera).

Takács Tibor író ifjúsági regénye alapján készült zenés darab, a Dalszínház második saját szerzésű műve. Középpontjábana szabadságharc utolsó két hónapjának komáromi eseményei állnak.

A darabot országosan ismert művészek közreműködésével állítja színpadra a Dalszínház.

Forrás: Kisbéri HVI, Komáromi HVI (Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület)

Cikk megosztása