Készülnek a város ünnepére

A kapuvári származású Sipőcz László vezetésével a ˝Kapuváros 40˝ projekttel már készülnek a várossá válás évfordulójának méltó megünneplésére.

– Fontos állomás Kapuvár életében a várossá válás idei, negyvenedik évfordulója, melyet méltó módon szeretnénk megünnepelni október első hetében – mondta a minap megtartott sajtótájékoztatón Hámori György kapuvári polgármester annak kapcsán, hogy nemrég indították útjára az úgynevezett ˝Kapuváros 40˝ projektet. A város vezetője hangsúlyozta, az egyhetes programsorozatban számítanak a lakosság és a helyi vállalkozók közreműködésére is.

A programsorozat szervezésével a Kapuvárról Ausztriába származott Sipőcz Lászlót bízták meg. – A jubileumi programokat két részre osztottuk, melynek első felében a város által rendezett kulturális és szórakoztató rendezvényekre várjuk a lakosságot, míg a sorozat második felében a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület (RVE) több mint negyven települése mutatkozik be – mondta a ˝Kapuváros 40˝ projekt menedzsere.

A rendezvények közt szerepel püspöki szentmisétől és a boldogasszonyi zarándoklattól kezdve fáklyás felvonulás és LEADER-nap is. – Fontosnak tartom, hogy az egy hétben a város vállalkozásai, intézményei és cégei által kiállított csapatok játékos vetélkedőkön ismerkedjenek meg lakhelyük történelmével, ezáltal a kapuváriakat is bevonva az ünneplésbe – tette hozzá Sipőcz László.

Október első hetében több program lesz a városházán, a környező parkokban felállított sátrakban és – a tematikusan díszített kirakatok révén – a Fő tér üzleteiben is. A projekt vezetője szerint nem feledkeznek meg a fiatalokról sem, számukra több könnyűzenei koncertet is szerveznek, többek közt hazavárják Németh Jucit, az időseknek Haydn-hangversenyt és operettgálát is szerveznek.

A helyi Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület munkatársai biztosítják a projekt szervezési hátterét, ám egy kiállítás keretében az egyesület több mint negyven települése is bemutatkozik Kapuváron, erősítve ezáltal a Rábaköz összefogását.

*

Kapuvárra látogatott Oroszországi Föderáció nagykövete

Kapuvárra látogatott Igor Szavolszkij, az Oroszországi Föderáció nagykövete.

A rábaközi látogatás során a kapuvári Szent Kereszt-temetőben megkoszorúzta az elesett szovjet katonák emlékművét. A koszorúzás kapcsán a nagykövet kijelentette, fontosnak tartja az elesettek emlékműveinek gondozását, hiszen ez történelmi kapocs a két ország között.

A kapuvári látogatásról szólva elmondta, több lehetőséget is lát a magyar–orosz együttműködésre, főként a turizmus terén. „A tőkeáramlás rendszeresen folyik a két ország között, ám azt is kijelenthetem, ez orosz részről lehetne intenzívebb is" – hangsúlyozta a nagykövet.

*

Szárföldi falunap

Szárföld önkormányzata is megrendezte a hagyományos falunapot. A reggel kezdődött programokban volt horgászverseny – Megyesi Ferenc győzelmével – és főzőverseny is, amit a Kapuviv nevű csapat nyert meg.

A jó hangulatú rendezvény este utcabállal zárult. (fotógaléria itt)

*

Hany Istók túra a Dél-Dunántúlon

LEADER-trophy néven vidékfejlesztési túrán vett részt a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezete Dél-Dunántúlon. A csoport Hany Istók család néven három nap alatt több feladatot oldott meg.

Horváth Árpád munkaszervezet vezető, Magyar Attila projektvezető és Takácsné Szakács Ilona projekt asszisztens három napig ismerkedett Dombóvár és környékének LEADER csoportjával.

1. nap - péntek - Elsők vagyunk!!!

A péntek esti eredményhirdetés alapján a Rábaköz Vidékfejlesztési egyesület Hany Istók családja az előkelő első helyet szerezte meg az első napi eredmények alapján. Csapatunk ezen felbuzdulva meglehetősen visszafogottan vett részt az éjszakai partyn, időben elmentünk aludni, hogy a szombati versenynap feladatait hasonló színvonalon teljesítsük.

Este Dombóváron

A gunnarasi fürdős programok után indultunk a dombóvári szállásra, ám útközben – hála a rosszul kitöltött itinernek – eltévedtünk és a csapat jó része már meg is vacsorázott mire megérkeztünk a szállásra.

Maga a szállás némileg fiatal korára emlékeztet mindenkit, hiszen egy kollégiumban lettünk elhelyezve, ahol még a nyolcvanas évek feelingje dívik: alumínium tálca, vastag falú vizespohár és plafonig csempézett ebédlő. Ez utóbbi jobbára egy kaszárnya kantinjára hajaz. Természetesen nem megbántva a vendéglátókat, hiszen igazán nem lehet panaszunk semmire.

E sorok írásakor valamilyen zenei koncert készülődik az udvaron, amire vélhetően akkor is lemegy a Hany Istók család, ha pillanatnyilag éppen meglehetősen fáradtnak érezzük magunkat.

A pénteki napra visszatekintve elmondható, hogy tartalmas és hasznos napunk volt, abból a szempontból, hogy a turisztikai fejlesztéseket meg tudtuk nézni a környéken, ötleteket merítve a rábaközi elképzelésekhez.

Humoros ügyességi feladatok

A Leader-trophy délutáni programjaiban különböző ügyességi és egyéb feladatokat kellett teljesíteni. Elsőként csizmát kellett dobni a csapat minden tagjának, ebben Magyar Attila jeleskedett. Másodikként egy szalmakazalban kellett tíz tojást megkeresni, ezt a feladatot a csapat rekord idő alatt teljesítette. Ezt egy gólyaláb próba követte, melyben Horváth Árpád és Magyar Attila jeleskedett. A mai utolsó próba a Gunnarasi fürdőben volt, ahol a Hany Istók csapat nevéhez mérten vette ki részét a vizes programokból.

A szennai sportcsarnokban kaptunk bőséges ebédet, mindeközben a helyi tánc és énekcsoportok műsorát nézhettük meg. Ebéd után Pásztóhy András MNVH főtitkára nyitotta meg a programot, aztán – egyes rajtszám lévén – elrajtolt a futam. Menet közben feladatokat oldunk meg, aztán irány a strand.

Palik Laci szelleme

A regisztrációhoz elsőként érkezett csapatunk, ahol a sofőr közlekedésbiztonsági tájékoztatója mellett megkaptuk a mai feladattervet is. Autónk az egyes rajtszámot kapta, ennek kapcsán a Rábaköz Kupa tereprallye futamszervezésén edződött csapatunk rögtön meg is idézte Palik Laciék szellemét.

Az útiterv alapján megtaláltuk az első faladat helyét, a patcai Katica Tanyát (www. Katicatanya.hu), ahol az íjászkodás rejtelmeibe avattak be bennünket. Az egyik nyílvesszőt majd hazáig lőttük. Viszonylag jól vettük az akadályt, akárcsak a második feladatot, ahol célbadobás volt a feladat.

2. nap - szombat - Találkoztunk Háry Jánossal

A Leader-trophy második napja a reggel kilenc órai rajttal kezdődött. A mai itinerünk egy kicsit hosszabb volt, hiszen mára tíz feladatot kell teljesíteni. Ezek között volt tesztfeladat, ügyességi játék és többek közt lopótökkel is ügyeskedtünk.

A tegnapi első helyet próbájuk tartani, a feladatok teljesítésében veszedelmes tempót diktál az autó vezetője és a navigátor. A csornai Kristóf Peugeot által adott 308-as kombi ma igazán kitett magáért.

Az egyik feladat teljesítése közben Sióagárdon találkoztunk Háry Jánossal is. Ő a helyi polgármester, aki a halászléfőző versenyen látott vendégül bennünket. Döbrögközön pedig a konyha szerelmesei jeleskedtek, Magyar Attila és Takácsné Szakács Ilona a helyi speciális kalácsot készítették el, míg Horváth Árpád csoportvezető a turisztikai kapcsolatokat mélyítette.

A szombati ebédre már az esti szállásra érkeztünk a következő csapat előtt mintegy fél órával. Fadd-Domboriban ebéd, utána folytatódnak a feladatok. A környék csodálatos, melegen ajánljuk a hazai turizmus szerelmeseinek.

Leader-trophy zárónap - vasárnap

Szombat este Maróth Viki koncertjén, majd retrodiszkón szórakozhatott a Leader-trophy közönsége, kivétel az autóvezetők, hiszen a szervezők komolyan vették a szondázást.

Vasárnap reggel gyors reggeli volt, majd megnéztük a pécsváradi várat, mely a napi hírekből ismerős Zengő-hegy lábánál található. Ezt követően egy rövid sásdi kitérő, majd Vásárosdombón ebédeltünk.
Az ebéd előtt a legfontosabb programelemen vettünk részt, kihirdették a három napos Leader-trophy eredményét.

Csapatunk a Hany Istók család az előkelő negyedik helyen végezte a versenysorozatot, melyhez nagyban hozzájárult a csornai Kristóf Peugeot autója, a 308-as kombi. (fotók a cikk alatti galériában!)

*

Fesztiválok egész nyáron

A nyári hónapokban két újdonsággal és a már megszokott fesztiválokkal várja a helyieket és a környékbelieket Kapuvár. A turistákra is számítanak a város és a civil szervezetek azzal, hogy szinte kéthetente lesznek különböző rendezvények a városban. Az első mindjárt egy újdonság volt, június 20-án Szent Iván Éji Varázs néven, szokatlan helyszínen, a vár előtti mélyparkban rendeztek egy félnapos fesztivált.

Június 26-án Kárpátia-koncert és punkfesztivál is volt Kapuváron.
A nyár másik újdonsága a július 10-től 12-ig tartó Hany Istók Fesztivál volt. A háromnapos rendezvény első napján a Király-tóhoz szerveztek lovas, kerékpáros túrát, melyhez mindenki csatlakozhatott. A tónál és a túra több pontján sport- és kulturális programok várták a vendégeket. A második nap a városháza mögötti parkban zajlott, ahová kézműves- és gasztronómiai programokat szerveztek, majd a fesztivál harmadik napján szakmai fórumokon vitatták meg a Hany Istók-mondakörben rejlő lehetőségeket.

Az immár hagyományos Anna-napi Tökös Búcsú július 24-től 26-ig tartott, idén a szervezők bővebb programmal várták a látogatókat. Ebben a három napban ismételten megtartották a nagy sikert aratott lovasnapokat is.

Augusztus 15-én már a harmadik Sás Utcai Fesztiválra csalogatják a kézművesség, a gasztronómia és a táncok szerelmeseit. A tavalyi Esterházy-huszárok után az idei programban is meglepetéssel várják a kapuváriakat.

A nyár utolsó fesztiválja a második alkalommal megtartandó Rábaközi Gazdanapok lesz, melyet a városháza és az Agrár Munkaadói Szövetség rendez. A három nap alatt a kiállításokon és a vásárokon kívül szakmai előadások várják az érdeklődő gazdákat. A szakminisztérium képviselőjén kívül dr. Faragó Sándor, az NYME rektora, a burgenlandi agrárkamara vezetője, a szlovák nagykövetség kereskedelmi irodájának képviselője beszél az agrárium kérdéseiről. Németh Csóka Gábor alpolgármester lapunknak elmondta, a gazdák július végéig jelentkezhetnek a kiállítók közé, ám már most is több mint félszáz kiállító jelezte érkezését az augusztus 28. és 30. között megtartandó gazdanapokra.

*

A perecet népszerűsítették

A negyedik páli Rábaközi Perecfesztivál tanulsága egy mondattal: a perec nagyon finom, mégse népszerű. A hétvégi rendezvény legfontosabb célja, hogy ez a megállapítás a múlté legyen. Az esély kevés, hiszen a perec egyik utolsó készítője szerint az sem lesz, aki átveszi a mesterséget.

A rábaközi perecet Csornán ma már mindössze ketten készítik. Egyikük, Csepregi Istvánné mutatta be a konyhai titkokat a páli fesztiválon. Marika néni még édesanyjától tanulta a receptet, de hogy kinek adja át, még ő sem tudja. Családjában ugyanis a fiatalabb generációk nem kapkodnak a kötény után.

A páli fesztiválon a hagyományok szerint készítették a perecet. Miután a tészta elkészült, markos férfiak fejszével "puhították". A tésztát rövid állás után megformázták és kifőzték. Ezután tették a kemencébe, ahol aranybarnára sült végül az igazi, rábaközi perec.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, Kapuvári HVI, Kisalföld.hu

Cikk megosztása