A reneszánsz királyi szakácsok ételeit felvonultató versenyen várhatóan 10 csapat ad ízelítőt a kor ételeiből. A rendezvény fővédnökei Gráf József miniszter, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint Dr. Varga-Sabján László vezérigazgató-helyettes, Paksi Atomerőmű Zrt., szakmai rangját pedig a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség garantálja.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásában megrendezett esemény pontosan beleillik a program céljaiba. Az ÚMVP ezen rendezvénnyel is szeretné népszerűsíteni a kistérségi közösségi összefogást. A nehezebb sorsú térségek között is példát mutató Tamási kistérségben a gasztronómiai és egyéb hagyományőrzés jeles képviseletében tűnik ki a Nagyszakácsiban megszervezett Királyi Szakácsverseny.

Most hétvégén 17. alkalommal gyűlnek össze szakácsaink, hogy felelevenítsék a középkori királyi szakácsok szokásait. Nagyszakácsiban július 30. és augusztus 1. között 10 csapat méri össze tudását, hogy a séfek legjobbja elnyerje a „Királyi Szakács” megtisztelő címet. Az induló csapatoknak öt fogást kell elkészíteniük, amelyhez kizárólag a XIV. és a XV. században használt alapanyagokat, fűszereket használhatnak, korabeli technológiai eljárásokat alkalmazhatnak, de a zsűri értékelni fogja a korhű ruházatot, megjelenést és dekorációt is.

Az idén megújult Királyi Szakácsverseny magas szakmai rangját a verseny fővédnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség garantálja. A verseny győztes csapata 500 000 forint, a második helyezett 300 000, a harmadik helyezett pedig 200 000 forint díjazásban részesül.

A rendezvény keretében nemcsak Királyi Szakácsot, hanem Királyi Borászt is avatnak: több mint 10 borász mutatja be saját termesztésű borait. A szakácsfesztivál különlegessége, hogy az ország tájegységeinek jellegzetes falusi ételeit is meg lehet kóstolni.

A versenyeket számos, korabeli hangulatot idéző program kíséri, így találkozhatunk lovagokkal, zászlóforgatókkal, reneszánsz táncosokkal, de még bajvívókkal is.

További információ:
Császár Bíró János - Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület
Tel: 06-70/242-9003
www.kiralyiszakacsok.hu
www.mngsz.com
www.vendegvaro.hu

A részletes program csatolva olvasható!

Cikk megosztása