„Zemplén Projekt” - Nyilvános sajtótájékoztató a Füzérradványi Gróf Károlyi Kastélyban

Nyilvános sajtótájékoztatót tartottak a Füzérradványi Gróf Károlyi Kastélyban 2009. július 3-án a Zemplén projekt konzorcium tagjai.

A projekt céljaként megfogalmazódott, hogy "A vonzó természeti környezet önmagában sokszor kevés arra, hogy több napon keresztül lekösse a turisták érdeklődését." Jelenleg a fejlesztési területen korlátozott a turisták érdeklődési körére számot tartó szolgáltatás, hiányoznak olyan turisztikai termékek, amelyek széles palettán képesek kielégíteni a turisztikai keresleti igényeket.

Szükséges lenne a meglévő erőforrások- jelenleg országos vonzerővel bíró, működő nevezetességek (Füzérradványi Károlyi Kastély, Füzéri Vár, Pálháza - erdei vasút, Hollóháza- porcelánmúzeum) - kihasználtságának fokozása, amelyet alátámaszt a térségben jelenleg is megforduló, 250 000 főt meghaladó látogatószám, az évi 80 000 feletti vendégéjszaka, 2100 kereskedelmi- és 900 magánszálláshely kapacitása.

*

Országos Hagyományos Tűzoltó verseny színhelye volt Sárospatak

A III. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyre Sárospatakra érkezett Dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, a főváros tűzoltóparancsnoka, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke is.

Megtekintette a vasárnapi felvonulást, ami a sportpályától A Művelődés Házáig tartott, s minek élén a mazsorettek, utána a tűzoltó zenekar, majd hosszú tömött sorokban a versenyzők és versenybírók, végül a látványos tűzoltóautók vonultak fel…

A mintegy 800 tűzoltó részvételével lezajlott verseny tűzoltást előkészítő gyakorlatból és 4-szer 100 m-es váltó akadályfutásból állt. Az elkészült képek és videók is mutatják, hogy látványnak is milyen szép volt mindez. Videók itt!

*

A patakiak régi álma valósult meg…

Szép nap volt a fürdőnyitás napja, az ég kék volt, a nap ragyogott. Minden jelenlévő boldog volt, hiszen minden szép volt körülöttünk, az új épületek, a díszburkolat, a színes napernyők. Ebben a hangulatban zajlott a megnyitó műsor is.

- Nagyon boldog vagyok, és ezt őszintén mondom, hiszen a patakiaknak egy régi álma valósult meg. Az elmúlt 20-30 évben tervezgettek, gondolkodtak, álmodtak, s mi megcsináltuk! Abban a fázisában vagyunk Sárospatak fejlesztésének, hogy ezeket a fejlesztéseket most kell megcsinálni - mondta el Dr. Hörcsik Richárd polgármester.

"Nagyon nagy dolog az, hogy a képviselőtestület segítségével bele tudtunk vágni önerőből, hiszen kötvényből valósítjuk meg az első lépést, amit itt láthatunk, a következő lépés - 1,5 milliárdos beruházás - pedig a wellness központ építése lesz, utána pedig a szálloda következik.
Lám mennyi vendég jött, tehát érdemes volt kockáztatnunk. Egyelőre úgy hiszem, hogy mindenki megelégedéssel fogadja, nemcsak az idelátogatók, hanem nagyon-nagyon fontos, hogy a patakiak, a zempléniek, az újhelyiek is meg legyenek elégedve, hiszen a miénk a fürdő.

A végardói termálfürdő beruházásának 2. állomásán vagyunk, ma érkeztünk el erre pontra. A gyerekmedence felújítása mintegy 40 millió Ft-ba került, most pedig a nyári fürdő felújítása mintegy 500 millió Ft, ami kötvénypénzből valósult meg. Nagyon lényeges, hogy van egy 500 négyzetméteres vízfelületű újmedence, ami egy új színfoltja a fürdőnek."

*

Támfal Újhután

Településünkön jelenleg két helyszínen folynak beruházások. Az egyik az újhutai támfalrendszer, melynek építése a végéhez közeledik. A 300 m hosszú támfalszakaszból, Kb. 10-15 m hiányzik, ezen kívül a fugázást és a koszorúöntést kell befejezni.

A másik beruházás az Újhutai Ifjúsági Tábor területén zajlik. Itt egy 100 m mély fúrt kutat kötnek Háromhuta vízrendszerére, mely az egyenletes vízellátást fogja biztosítani, aszály, csőtörés, vagy rendkívül nagy forgalom esetén. A rendszer lényege, hogy a kútba helyezett szivattyú autómatikája érzékeli az ivóvíz nyomásának ingadozását, melynek következtében bekapcsol, és vizet szivattyúz a vízvezetékrendszerbe...

*

A BÖK tájékoztató rendezvényt tartott a Bodrogközben

A Baloldali Önkormányzatok Közössége (BÖK) szervezésében került megrendezésre 2009. április 30-án Ricsén a Zukor Adolf Művelődési Házban az a tájékoztató rendezvény, ahol Szűcs Erika miniszteri biztos osztott meg információkat az "Út a munkába" programról a tisztelt hallgatóssággal.

Szintén e rendezvény keretében látogatott a Bodrogközbe dr. Forgács Barnabás FVM szakállamtitkár, aki az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról tartott tájékoztató előadást.

*

Keleti Gyepü Toborzó talpas íjászversenye a Kisrozvágyi Árpád-kori Régészeti Parkban

A május 23-24-én tartott kétnapos rendezvényre 82 fő nevezett, 7 kategóriában (mini, gyermek, serdülő, ifjúsági (lány, fiú), felnőtt (féri, nő). A verseny egy délelőtti 3 körös 7 festett célra, a közös ebéd után délután egy 3 körös 5 célos (benne 2 db 3D-s cél, egy mozgó cél, egy amit fára mászva lehetett lőni, és egy időmérős célból) állt.

A vacsora után sötétedéskor a nomád halom tetején szertűzet gyújtottak, ahol közös dalokkal, regős énekekkel, sámándobokkal őseinkre emlékeztek.

A szertűz után került sor az éjszakai versenyre, mely 3 körös, 3 fáklyával megvilágított célra történt. Másnap a közös reggeli után, ünnepélyes eredményhirdetés történt mind a hét kategóriában.

Délelőtt a még a helyszínen maradt versenyzők között távolsági és gyorsasági kis vetélkedést rendeztek. A leggyorsabb, legtöbb pontot elért versenyző jutalmul egy racka bárányt vihetett haza.

A versenyzőket elkísérték családtagjaik, rokonaik, akik mindvégig szurkoltak, valamint gyerekcsoportok is látogattak a verseny ideje alatt a parkba amit nagyon érdeklődően figyeltek végig a szakmai vezetés, a lovagoltatás és az íjásztatásuk után.

*

Kistérségi Történelmi vetélkedő

Már második alkalommal szervezték meg közösen a Nagyrozvágyi Általános Iskola és a Kisrozvágyi Árpád-kori Régészeti Park a kistérség településeinek iskolái között a kistérségi történelmi vetélkedőt május 25-én.

A történelmi vetélkedő, a honfoglalás koráról, életmódról, Árpád-házi uralkodókról, ügyességi vetélkedésből állt. 8 iskola nevezett, köztük a testvértelepülésről, Nagygéresről is érkeztek diákok. Külön voltak alsós és felsős szintű feladatlapok, tesztek, ügyességből a lóra ülés és az íjjal való lövés kipróbálása. A 9 állomás a régészeti park különböző építményeiben, részein (veremház, sövényfalu ház, boronaház, zsilipelt falu ház, jurta, sámán kunyhó, a halász-pákász kunyhóban a tó közepén álló szigeten, lovaspályán, és íjászpályán) zajlott le.

A közös ebéd után eredményhirdetés történt, az első három helyezett kapott emléklapot. Mindkét szinten a Nagyrozvágyi Általános iskola diákjai nyertek.

A diákok és kísérőik is nagyon jól érezték magukat, vitték a közös élményeket haza iskolájukba, otthonaikba.

A szervezők szeretnének hagyományt teremteni ebből a történelmi vetélkedőből, hogy örömmel készülhessenek a jó képességű gyerekek magyar történelemből, különösen a honfoglalás koráról. A Kisrozvágyi Árpád-kori Régészeti Park otthont ad a vetélkedésnek, itt kézzel fogható rekonstruált tárgyak, építmények, és őshonos állatokkal ismerkedhetnek.

*

Fergeteges gyermeknap Bodroghalomban

2009. május 23-án rendezte meg a Molnár Mózes Általános Iskola a Gyermeknapot. A kis óvodások és iskolás tanulók már nagyon várták a számukra szervezett programokat. Az egész napos rendezvényen nagy érdeklődéssel és figyelemmel kísérték a szórakoztató, vidám műsort, és vettek részt a játékban a gyerekek.

A program a rendőrség kutyás bemutatójával kezdődött, majd a kicsiknek arcfestés, kisautómodell bemutató és vidám bohócok segítségével lufihajtogatás következett. A Nonstop vetélkedő az ügyességi és ismeretekre épülő feladatok sorára épült.

A látványos és szórakoztató elemek után kora délutánig az önfeledt játéké volt a főszerep, ahol a felfújható csúszda volt a legnépszerűbb. Az ízletes ebéd után az osztályok közötti verseny eredményhirdetésére került sor.

A „2009. év osztálya” címmel járó dicsérő oklevelet és jutalmakat az iskola igazgatója Leskó Andrásné adta át a 4. és 7. osztálynak az egész éves tanulmányi, kulturális, közösségi és sportmunkáért, jó magatartásért és szorgalomért. A jutalmak átadását követően a helyi iskola néptánccsoportjának és a sárospataki gyakorló iskola mazsorett csoportjának látványos produkciója alapozta meg a jó hangulatot.

Majd két vendégelőadó Pingor Zita és Hermann Ottó gimnáziumi tanulók, sárospataki énekesek duója következett, ismert musical részleteket és popdalokat adtak elő hatalmas sikerrel.

A sátoraljaújhelyi fiatalokból álló Triál és BMX kerékpáros csoport bemutatója szintén nagyon élvezetes volt a gyerekek számára. A hangszeres (fuvola) előadás után a nap zárásaként a CAIRO együttes koncertjén tombolt a gyermekközönség.

A Molnár Mózes ÁMK és gyermekszervezete által már hagyományosan megrendezett nagyszabású Gyermeknapnak méltó keretet adott a helyszín (az iskola udvara) és a remek napsütéses idő. Fantasztikus, élményekben gazdag, örömteli nap részesei lehettek a gyermekek, ami végig értük és róluk szólt.

*

Néphagyományőrző Óvodapedagógusok XI. Országos Szakmai Találkozója

"Tisza szélén lakom, Keress fel galambom” című cigándi népdal első sorai álltak azon a meghívón, mellyel a cigándi óvoda nevelőtestülete Cigánd városába invitálta a Néphagyományőrző óvoda pedagógusok Országos Egyesületének tagjait és minden érdeklődő óvodapedagógust.

Ez a találkozó volt a XI. találkozó az Egyesület megalakulása óta, Cigánd pedig 2. alkalommal adott helyt – e rangos továbbképzésnek. Nyitott fülekre talált és nem volt hiába való a hívogató népdalidézet, mert a rendezvényre közel 300 óvónő érkezett az ország minden szegletéből, április 24-25-én és megtisztelték jelenlétükkel a találkozót az erdélyi és vajdasági óvodapedagógusok is.

Gazdag program fogadta a kétnapos találkozó résztvevőit. A házigazdák és gyermekek köszöntését szakmai előadások követték. Dr. Szőke Anna néprajzkutató – óvodapedagógus „Az óvodapedagógus a néphagyomány éltető nevelőmunka folyamatában”, Dr. Keményfi Róbert néprajzkutató „Néphit és népszokások”, Faust Dezsőné – Bruszvik Teréz – díjas óvónő „óvónői kompetenciák a néphagyomány éltető nevelésben” címmel tartottak tartalmas, színvonalas előadásokat.

A kora délutáni órákban a házigazdák a Bodrogköz néhány nevezetességét mutatták be az érdeklődőknek. Négy autóbusszal indultak: Sárospatakra a Rákóczi várba, Széphalomba a Kazinczy emlékcsarnokba és a Magyar Nyelv Múzeumába, Borsiba (Szlovákia) II. Rákóczi Ferenc szülőházához. A Cigándiak ez alkalommal is gazdagon megtöltötték a vendégek tarisznyáit, valóban méltón érdemelték ki a „Mester Óvoda” címet.

*

Országos első helyezett informatikusok az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

A tanév végéhez közeledve a legrangosabb, háromfordulós középiskolai versenyek zárása is bekövetkezett. Az ÁVG diákjainak kiemelkedő informatikai szereplése a versenyek korábbi fordulóiban is megfigyelhető volt, ám a XII. LOGO Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntője után a képzeletbeli dobogó legfelső fokára is felállhatott Kiss László és Lipécz Ádám.

A többéves programozói tanulmány, magas szintű versenyzés után beérő országos első helyezés igazolja a legfényesebben tehetségüket, a felelősséggel végzett munka értékét.

Szeretettel gratulálunk sikerükhöz!

Forrás: Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület, Bodrogközi HVI, Sárospataki HVI

Cikk megosztása