Látogatói rekord az EFOTT-on!

64 ezren szórakoztak a Petőfi-szigeten megrendezett hallgatói fesztiválon. Az EFOTT népszerűsége töretlen, az utóbbi három évben Debrecenben, Dunaújvárosban és idén Baján is látogatottsági csúcsot döntött a fesztivál.

10 nap nyaralás
Idén már a Bajai Halfőző Fesztivál idejére, a mínusz negyedik napon kinyitott az EFOTT kemping, így a fesztiválozók a gasztronómia évében megismerkedhettek a tradicionális bajai halászlével is. Az EFOTT nulladik napján már borítékolható volt a siker: a szervezőknek pótkempinget kellett nyitniuk, amely két nap alatt szinte betelt, noha a sátrazók területe 8000m2-el nagyobb volt az előző évinél...

Sikeres turisztikai programok

Az EFOTT-on végig jó idő volt, a fesztiválozók a hőségben örömmel fürödtek és hűsítették magukat a strandon. A bajai Petőfi-sziget egyébként is csodálatos környezete mellett az idén különösen nagy érdeklődés mutatkozott a turisztikai programok iránt, többek között a Lovasi András által megénekelt gemenci szarvasokat is megcsodálhatták a vállalkozó kedvű efottozók, akár hajón vagy kisvasúton is.
Az egész heti kánikula után az országon végigsöprő szombati vihar elkerülte Baját és a fesztivál helyszínét, így leállás nélkül, valamennyi programot megtartva zajlott a rendezvény.

Teltházas helyszínek

Dévényi Tibi bácsi idén is minden este megtöltötte az egyik legnagyobb sátrat, Korda György és Balázs Klári fellépése szintén osztatlan sikert aratott a - nem csak - fiatal közönség körében. Ahogy valamennyi helyszín, a fesztiválok közül az EFOTT-on debütáló Music Clash is végig teltházzal üzemelt. Itt olyan előadók mérték össze zenei kreativitásukat, mint a KFT és a Superbutt, vagy a Gulash Exotica és a Beatrice. A legemlékezetesebb koncertek között mindenképpen helyet kap a Quimby és a Kispál és a Borz idei fellépése, valamint a Bochkor Gáborral kiegészülve színpadra lépő Ganxsta Zolee és a Kartel, akik élőben is előadták a 2009-es EFOTT hivatalos dalát. A fesztivált az idén 20 éves Tankcsapda felejthetetlen koncertje zárta.
2009-ben az EFOTT-on minden eddiginél többen, közel 64 ezren szórakoztak; utolsó este pedig még a dumaszínházas Kiss Ádám is együtt bulizott a méltán elégedett szervezői csapattal.

Jövőre, 2010-ben Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában lesz az EFOTT!

*

XXI. Sobri Kupa halfőző verseny kiírása

A verseny ideje: 2009. augusztus 8. (szombat) d.e. 10 óra
Érkezés: A versenyzőknek a kezdés előtt 1 órával korábban (9-ig) kell bejelentkezniük
Helyszín: A Ferenc-csatorna és a Termálfürdő melletti terület
Nevezési díj: 5.000 Ft/fő, melyet postai utalványon a következő címre kérjük feladni:
Művelődési Ház, 6527 Nagybaracska, Szabadság tér 23.

A hallé főzéséhez a rendezőség minden versenyzőnek egységesen 3 kg pontyot biztosít. Más halat felhasználni TILOS! A főzéshez szükséges eszközöket (bogrács, állvány, gázfőző, fűszerek, stb) a versenyzőnek kell magával hoznia. Az értékelés során a zsűri tagjai nem ismerik a hallé készítőjének nevét, csupán a jelzőszámot, melyet bejelentkezéskor kapnak meg két zárt borítékban. Ennek egyikét kell leadni az értékelésre szánt mintával együtt. A másik ugyanezt a számot tartalmazó boríték a versenyzőnél marad, amelyet csak az eredmény kihirdetésekor, felszólításra szabad kinyitni. A boríték korábbi felnyitása versenyből való kizárást eredményez.

A bíráló bizottság elé a rendezőség által biztosított edényben felszolgálóink viszik az elkészült hallevet és a halhúst (halderekat) tartalmazó mintát a jelzőszámmal együtt. A versenymunkát díszíteni, megjelölni TILOS! A főzés egyéni vagy csapatjellegére korlátozás nincs.

A helyezettek értékes jutalomban részesülnek és minden versenyző oklevelet, egy üveg bort kap.

A nap folyamán kulturális műsorok láthatók, este Halfőzők Bálja lesz.

Mindenkit szeretettel várunk!

*

One water-Egy a víz. Országos filmpremier Baján, a Szentháromság téren

Augusztus 1-jén, szombaton este fél kilenckor a bajai Szentháromság téren, a Tér-Film-Zene Fesztivál részeként az országban először mutatják be a „One water”, magyarra fordítva az „Egy a víz” című dokumentumfilmet.

A premieren a többszörösen díjazott alkotás rendezője, Sanjeev Chatterjee is jelen lesz.
A víz az élet, a víz igazi kincs, amit nem értékelünk igazán – erre hívja fel a figyelmet alkotásával az indiai származású amerikai rendező.

A filmet 14 országban forgatták, a stáb Kenyától Japánig, Equadortól Indiáig a világ számos pontján járt. A mozi megmutatja, hol miként bánnak az ivóvízzel. Sok helyen minden cseppje érték, máshol, főleg a nyugati civilizációkban óriási pazarlás folyik. A világméretű válsághelyzetet, az aránytalanságot jól mutatja az a tény, hogy 1,5 milliárd ember nem jut tiszta és friss vízhez nap mint nap. Mindeközben egy átlagos amerikai 20 perc alatt több vizet használ el, mint egy „tipikus” afrikai egész nap.

A részben Magyarországon, Budapesten és Baján készült film premierjének házigazdája Vujity Tvrtko, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 nagykövete lesz, aki annak idején a Sugovica partjára csábította a filmeseket. A riporter szerint a bajai nézők döbbenetesen erős képek segítségével torokszorító történeteket és csodálatos tájakat ismerhetnek meg.

A filmben interjú látható több nemzetközileg ismert személyiséggel, egyebek mellett a XIV. Dalai láma és ifjabb Robert F. Kennedy is megosztja a nézőkkel a témával kapcsolatos gondolatait.

A Tér-Film-Zene Fesztiválhoz első alkalommal kapcsolódott Baja városa. A helyi különlegességet a filmpremier mellett az adja, hogy az érdeklődők a XXI. Budapest-Baja Hosszú távú Nemzetközi Evezősversenybe is bekapcsolódhatnak, a kivetítőn összefoglalót láthatnak az erőpróbáról, az ünnepélyes díjkiosztót pedig a főtéri színpadon tartják meg.
A filmek és a sportközvetítések egy 20 négyzetméteres (nappali fényben is jól látható) ledfalon tekinthetők majd meg. A bemutatóra és a Tér-Film-Zene Fesztivál valamennyi programjára a belépés díjtalan. Bővebb információ a www.baja.hu weboldalon.

*

Mélykút város lett

Július 1-jétől a legnagyobb Bács-Kiskun megyei nagyközség, az 5.700 lakosú Mélykút kapott városi címet; ezzel a 119 településből álló megyében 22-re emelkedett a városok száma.

*

ÁROP-1.A.2/A –„Jánoshalma Város Polgármesteri Hivatalszervezetfejlesztése

Az Önkormányzat újabb nyertes pályázatot könyvelhet el. A fenti kódszámmal
és címmel 18.532.600 Ft támogatás érkezett a hivatal szervezeti kereteinek átalakítására, feladatainak korszerűbb ellátására.

Az utóbbi hetekben előkészítésre került a szükséges dokumentáció a támogatási szerződés megkötéséhez, amelyet az adott határidőben megküldésre került a VÁTI Kht EPÜÁROP- EKOP Igazgatóságának, mint közreműködő szervezetnek.

*

DAOP-2007-5.1.2/A kódszámú „Kistérségi székhelyek integrált városfejlesztése

A pályázat keretében egy széles körű partnerség valósul meg, több civil- és társadalmi szervezet összefogásával és támogatásával.

Ez is jelzi, hogy a lakosság részéről mennyire időszerű és jogos elvárás volt egy kistérségi székhelyhez méltó főtér, piactér, és kulturális központ létrehozása, a helytörténeti gyűjtemény helyszínének kialakítása. A legújabb fejlemény, hogy az együttműködő partnerekkel a Kulturális Központtal, a Városgazda Kft-vel, a Felső-Bácskai Fiatal Művészekért Alapítvánnyal, az FVM Mezőgazdasági Szakközép Iskolával, a Hendrosz Kft-vel, valamint az Összefogás Jánoshalmáért Egyesülettel befejeződtek az egyeztetések és május végéig megkötésre kerültek -a végleges konzorcionális szerződések.

Másik lényeges momentum, hogy kiválasztásra került a tervező cég is. Az Önkormányzat három tervező cégtől kért be ajánlatot. Az ajánlattévők között szerepelt az Építészműhely Kft. Kecskemétről, a Helio Kft. Solymárról, valamint a szintén kecskeméti székhelyű Farkas Építésziroda. A legjobb ajánlatot az Építészműhely Kft. adta, nettó 7.650.000 Ft keret összegre. A szerződés a tervező céggel megkötésre került.

A lakosságnak több fórum kertében lesz lehetősége megismerkedni a készülő tervekkel és véleményt nyilvánítani.

*

Sikeres volt a IX. Burgonyafesztivál

A Szentlőrinci és Szigetvári kistérség Helyi Akciócsoportjának működési területén Bicsérden és Zókon június 26-án és 27-én rendezték meg a már hagyományos -immáron IX. alkalommal lebonyolított- nemzetközi Burgonyafesztivált.

Az egymást követő két napon át ezernél is többen voltak kíváncsiak a programokkal alaposan színesített, tarkított eseményre.Az első napon Zók település volt a házigazda,ahol délután Nagy Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket és természetesen a támogatókat,majd hivatalosan is megnyitotta a fesztivált.

Ezt követően indult a főzőverseny, amelynek érdekessége, hogy az ételben mindenképpen ott kellett lennie valamilyen formában a burgonyának.

Eközben persze a színpadon is zajlott az élet, különböző produkciók váltották egymást, prózában zenében és táncban. Az esti lakmározás után tűzijátékkal zárult az első nap.

Másnap Bicsérd volt a helyszín,ahol szintén párhuzamosan zajlottak az események. Míg sokan az ételudvar körül "sündörögtek" addig a konferenciateremben komoly előadások hangzottak el a bio termesztésről, gazdálkodásról,az agrárgazdaság aktualitásairól, a bioenergia hasznosításának lehetőségeiről, de hangsúlyosan szerepelt az előadások között az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program több megközelítésből is.

Völgyi Tamás a Szinergia Egyesület titkára a LEADER programról tartott előadást, vázolva a jövőképet. A falu központjában ez idő alatt felállították a pavilonokat is, melyekben a látogatók a hazánkban termesztett burgonyafajták csaknem teljes skálájával megismerkedhettek. A kíváncsiskodók természetesen recepteket is kaphattak burgonyás ételek készítéséhez és vásárolhattak is a kínálatból. Az áruk bemutatása persze arra is nagyon jó volt, hogy egymásra találhattak, találkozhattak a termelők, kereskedők. Lehet, hogy üzleteket is kötöttek és a jövőben partnerei lesznek egymásnak, ami korántsem utolsó szempont a mai gazdasági helyzetben.

A nap során természetesen a színpad is mindig foglalt volt. A közönség szórakoztatására egymást követték a fellépők, közöttük a Boróka Néptáncegyüttes, a Mecsek táncegyüttes, a Pellérdi Nyugdíjas Klub Margaréta Néptánc csoportja, énekesek,hastáncosok, humoristák. A gyerekek számtalan légvárban ugráltak, kézműveskedtek a nap során, míg az este fénypontja a sokak által nagyon várt Kovács Kati volt. Ezt követte a tűzijáték és a hajnalig tartó bál ,a horgásztónál.

Elmondhatjuk, hogy igazán nagyon jó hangulatú két nap volt Zókon és Bicsérden az egy körjegyzőséghez tartozó két településen. Kitűnő volt az előszervezés, a rendezés és persze a sok-sok elfogyott étel is bizonyítja, hogy a magyar emberek szeretik a burgonyát, vagyis a krumplit!

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása