Új, szezonális Tourinform iroda nyílt Balatongyörökön

Balatongyörök első Tourinform irodája mostantól minden évben júniustól augusztusig nyújt információkat az odalátogató turistáknak.

A Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett, névhasználati rendszerben működő Tourinform-irodahálózat legújabb tagját július 4-én szombaton ünnepélyes keretek között adta át Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi irodavezetője és Kiss László Tibor polgármester. A nyitóbeszédek után Szalóki Jenő a Zala Megyei Közgyűlés Turisztikai és Külkapcsolatok Bizottságának elnöke tartotta meg tájékoztatóját.

Az iroda vezetője Baksa Veronika.
Az iroda nyitva tartása: június 15 - augusztus 31. H-P 9-17 , Szo-Vas 9-14.
Elérhetőségei: 8313 Balatongyörök, Kossuth Lajos u. 64.
Tel.: +36 83 346 368 Fax.: +36 83 346 368 
E-mail: [email protected]

*

„Összetáncolt” adomány - Keszthelyi alapítványoké a bevétel

Két keszthelyi alapítvány részesült a múlt heti nagy sikerű Experidance előadás csaknem egymillió-egyszázezer forintos jegyár-bevételéből. Mint ismeretes, a „Szeget szeggel” című táncszínházi produkció keszthelyi bemutatójának bevételét jótékonysági célokra fordíthatta a város.

Az Experidance társulat az önkormányzat által megnevezett három közhasznú alapítvány közül a városi kórházat támogató Keszthely és Környéke Egészségügyéért Alapítványt választotta kedvezményezettnek.

Az alapítvány elsőként a kórház szülészeti és újszülött osztályának fejlesztését tűzte ki célul; az eddig befolyt adományok a mostani, mintegy hatszázezer forintnyi támogatással kiegészülve ennek megvalósítását szolgálják majd. A bevételek másik felét, ötszázezer forintot a Balaton Színházat terhelő költségek ellenértékeként a Keszthely Város Színházáért Alapítvány kapta.

*

SIKERES UNIÓS KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PÁLYÁZAT TAPOLCÁN!

A megállapodás lényege, hogy a Tanács támogatásával megújulhat az Ipar utca, amely mind közlekedéstechnikai, mind környezetvédelmi szempontból igen fontos a város életében.

A beruházás összege 130 millió Ft, amelyből 90 749 925 Ft az uniós támogatás. Várhatóan 2009. októberében kezdődhet meg a munka, amely még ez évben be is fejeződik.

*

Nyári egyetemet szervezett a KÖVET Keszthelyen

A KÖVET Egyesület 2009 nyarán harmadik alkalommal szervezett Jövőképzés címmel nyári egyetemet fenntarthatóság és vállalatok társadalmi felelőssége (CSR) témában felsőoktatásban tanulók és fiatal vállalati szakemberek számára. Az ötnapos kurzus programjában az elméleti előadásokon túl sok gyakorlati feladat, vita kapott helyet, hogy fejlessze a jövő potenciális vállalatvezetőinek, döntéshozóinak kritikai gondolkodását, morális érzékenységét.

A Jövőképzés program tananyagát 2006-ban dolgozták ki a KÖVET Egyesület szakértői egy Európai Uniós projekt keretében. A szervezők a Balaton-parti városban megrendezendő nyári egyetemre az ország minden tájáról várták a résztvevőket. A tanfolyamon való részvétel előfeltétele volt, hogy a jelentkezők készítsenek prezentációt egy próbavásárlásról, melynek során felkutatnak felesleges vagy távolról szállított, de helyben is előállítható termékeket.

A nyári egyetem kurzusvezetője Dr. Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense és Matolay Réka, a BCE Vállalatgazdaságtan Intézet adjunktusa.

A tavalyi kurzuson a délelőttök elméleti előadásokkal a délutánok gyakorlati feladatokkal teltek. A résztvevők fenntarthatósági szempontból felmértek egy hévízi szállodát, biciklitúra során a helyi pékséget látogatták meg. Az esték már a pihenésről szóltak: szakmai témájú filmvetítésekre, biciklis bortúrára és másért vállalkozókkal folytatott kerekasztal beszélgetésre került sor. Az öt nap alatt olyan témákat jártak körül, mint a fenntarthatóság meghatározása és problémái, a vállalatok és a fenntarthatóság viszonya, környezetirányítási eszközök, vállalatok társadalmi felelőssége (CSR), a valóban felelős vállalatok, s mindezekben az egyéni felelősség és a cselekvési lehetőségek.

A képzés értékeléséül szolgáló körinterjúk során a résztvevők egyöntetű véleménye szerint a nyári egyetem rendkívül hasznos, nagy örömükre szolgált, hogy hasonló gondolkodású emberekkel tölthették idejüket, miközben szellemileg is gyarapodtak. A nyári egyetem végeztével valamennyien új lendülettel, világjobbító, de mindenesetre fenntartható elképzelésekkel tértek haza.

www.kovet.hu
www.zoldiroda.hu
www.csrpiac.hu

*

Közös arculat a Balaton-partján

A május 11-i munkaterület-átadással hivatalosan is kezdetét vette az a projekt, amelyben kilenc keszthelyi és Keszthely környéki településen 41 buszváró újul meg, illetve épül.

Az érdekelt települések képviselői az építés első helyszínén, Gyenesdiáson tartottak sajtótájékoztatót. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta: megújul a falu- és az utcakép, de a leglényegesebb, hogy a Balaton-parti települések közös arculattal jelenhetnek meg a helybéliek és a turisták előtt.

Gyenesdiáson három, Vonyarcvashegyen öt, Balatongyörökön hét buszváró épül, illetve újul meg a projekt első részeként.

Bubla Zoltán térségmenedzser tájékoztatást adott a kivitelező cégekről és a pénzügyi vonzatokról. Ezzel kapcsolatosan Ruzsics Ferenc, a kistérség elnöke, Keszthely polgármestere megjegyezte: két településnek nehézséget jelentett a szükséges önerő előteremtése. Keszthely közbenjárására a megyei önkormányzat egy-egy millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesítette a két önkormányzatot, amiért ezúton is köszönetet mondanak. (kép a cikk alatti galériában)

*

Biztonságérzet - megnyílt Keszthelyen a bűnmegelőzési iroda

Az idegenforgalmi szezonban mindennél fontosabb a városban és környékén élők, valamint az itt nyaralók biztonságérzetének erősítése. Éppen ezért vállalta fel az idei évben is a keszthelyi önkormányzat a Balaton-parton helyet kapó bűnmegelőzési iroda megnyitását. Az iroda július 6-án kezdte meg működését, amelyet a szezonban, hét héten át folytat.

Az önkormányzat másfélmillió forintot áldozott ez évben az iroda működtetésére – tudtuk meg Ruzsics Ferenc polgármestertől. – A hét hét során kortárs segítők, rendőrök és tolmács látja el a Balaton-parton a bűnmegelőzési feladatokat.

Ezek közé tartozik olyan szórólapok kiosztása a vendégeknek, amelyek a nyár, a bűnözés veszélyeire hívják fel a figyelmet, de idetartozik az állandó járőrözés a Balaton-parton, valamint – tolmács segítségével – a külföldi vendégek problémáinak, felvetéseinek meghallgatása is.

A polgármester rámutatott: a visszajelzések szerint a vendégek nagyra értékelik a rendőri jelenlétet, s többen hangsúlyozták, biztonságérzetüket jelentősen növeli az iroda működése, munkája. (egy kép a cikk alatti galériában)

*

Bringa tanyát avattak Gyenesdiáson

A Széchenyi Terv támogatásával, magánberuházásként épült Bringa tanyán többek között kerékpárkölcsönző, szerviz és kerékpárszaküzlet található, továbbá turisztikai információs pont, ahol a két keréken érkezők betekintést kaphatnak a környék nevezetességibe, fagyizó manapság ritkaságnak számító főzött fagylalttal és snack bar.

A tanya kerékpárosok részére kialakított szálláslehetőséggel bővül. Régiónkban egyre nagyobb teret nyer a kerékpáros turizmus, melyet nagyban segít a nemrég megjelent Nyugat-Balatoni biciklis térkép is.

Amennyiben bármilyen kérdése van, kérjük forduljon hozzánk bizalommal.

Kovács Judit, Tourinform Gyenesdiás H-8315 Gyenesdiás, Kossuth L. u. 97. Tel/Fax: (+36) 83/511-790
Infó: www.gyenesdias.info.hu

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, monitormagazin.hu, keszthely.hu

Cikk megosztása