Őrbottyán és térsége csatornaberuházás

A hat települést érintő Pest megyei csatornaberuházás fő támogatója a Magyar Állam Önkormányzati Minisztériuma, mely 5,1 milliárd forinttal támogatja a terv megvalósítását.

Beruházók: Őrbottyán Nagyközség Önkormányzata, mint gesztor, valamint Csörög, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót Község és Vác Város Önkormányzata. Társberuházó a Váci Víziközmű Társulat, mely a beruházás önerejének biztosítására jött létre. A lakossági, intézményi, valamint a cégek és vállalkozások általi hozzájárulásokból 800 millió forintnyi összegnek kell befolynia, hiszen a beruházás végösszege 5,9 milliárd forint.

A beruházás lebonyolításával, teljes körű jogi, műszaki és pénzügyi ellenőrzéssel az Önkormányzati Minisztérium a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-t bízta meg. A csatornaberuházás terveit a Gemenc Bau Építőipari és Szolgáltató Kft készítette.

A kivitelezést a Bara-menti Csatornaépítő Konzorcium végzi, melynek négy tagja az
OMS-Hungária Kommunális Szolgáltató Kft, a Szabadics Közmű-és Mélyépítő Zrt, a KÖZGÉP Építő-és Fémszerkezetgyártó Zrt, valamint a Penta Általános Építőipari Kft.

A csatornázással kapcsolatos kérdésekkel, problémákkal –amennyiben az a kivitelezéssel kapcsolatos- erre a célra létrehozott kivitelezői projektirodát kereshetik fel a lakosok.

Az iroda elérhetőségei:
2162 Őrbottyán, Rákóczi út 78.
(rendőrség épületén belül az emeleten)
Tel/fax: 06-28/ 361-143
E-mail: [email protected]
Ügyfélfogadás: Hétfő – Péntek: 7.30 – 16.00

*

Erdőkertes, Szada, Veresegyház - Szennyvíztisztító bővítés

Erdőkertes, Szada és Veresegyház Önkormányzatai közösen készültek a „Szennyvíztisztító-bővítés, - korszerűsítés és csatornaépítés a veresegyházi agglomeráció területén” KEOP-1.2.0/1F-2007-041 sz. pályázat 2. fordulójára.

A pályázatra való felkészülésről, a tervezett beruházás részleteiről 2008. december 18-án a projekt vezetői és munkatársai tájékoztatót tartottak a települések érdeklődő civil szervezetei részére, és válaszoltak az ezzel kapcsolatban megfogalmazott kérdésekre.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázat sikere esetén a veresegyházi szennyvíztisztító kapacitása 3000 köbméter/nap mennyiségről 5000 köbméter/napra emelkedik, és tovább épül a 3 település csatornarendszere: nem egyenlő mértékben, hanem igény szerint, Veresegyházon néhány szakaszon, Szadán nagyobb területen, Erdőkertesen pedig a település nagy részén.

Hol tartunk most?

A vissza nem térítendő uniós és hazai támogatás elnyerésére Erdőkertes, Szada és Veresegyház önkormányzata még 2007-ben közösen nyújtottak be pályázatot, mely a Környezet és Energia Operatív Program keretében az első fordulóban kedvező elbírálásban részesült.

A 2. fordulóban benyújtásra kerülő pályázaton való részvétel célja, hogy Veresegyház területén elkészüljön a kibővített és korszerűsített szennyvíztisztító, és mindhárom településen folytatódjon a csatornaépítés.

A jelenlegi pályázat első fordulójában a települések 96 562 750 forint támogatáshoz jutottak, amely a 2. fordulóhoz szükséges pályázati dokumentáció benyújtásához szükséges előkészítő munkák költségeinek fedezésére, valamint a szennyvíztelep-bővítés tenderterveinek és a megépítendő csatornaszakaszok kiviteli terveinek elkészítésére fordítható. Ez az összeg a várható előkészítési költségek 85%-át teszi ki, a többit az önkormányzatok önerőből biztosítják.
A projekt kapcsán a megvalósítás teljes költsége várhatóan több mint nettó 4 milliárd Ft lesz.

A megalapozott előkészítő munka eredményeként – mind a szakmai, mind a környezetvédelmi, mind pedig a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve − a megvalósításra, a szennyvízelvezetésben hagyományos rendszerű, gravitációs csatornák kiépítésére esett a választás, a szennyvíztisztítás pedig várhatóan biológiai tisztítással, membrán-bioreaktoros technológiafejlesztéssel fog megvalósulni. Erről azonban a támogató-közreműködő szervezet, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága a pályázat 2. fordulója alapján dönt.

Várhatóan mindhárom település több utcájában épül ki a hálózat – legnagyobb mértékben Erdőkertesen. Ez több mint 46 kilométernyi gerincvezeték és 17 km bekötővezeték megépítését jelenti. Így csaknem 2400 ingatlan kerül bekötésre a hálózatba. A kiépítés és rákötés feltétele, hogy belterületi, vízbekötéssel rendelkező ingatlan legyen az érintett telek.

Az elnyerhető támogatásokkal a munkálatok (hálózat kiépítése) akár 2010-ben meg is kezdődhetnek. A projekt várható befejezése és ezzel a megvalósulás (bekötés a működő rendszerbe) 2012-re várható.

A 2. forduló pályázati anyagának beadási határideje kitolódott: a pályázati anyag leadási határideje 2009. augusztusa helyett 2009. október 1.

Az 1. forduló (előkészületek a 2. fordulóra) projekt zárásának új időpontja: 2009. december 30.

Az előkészületek a tervezettek szerint haladnak

- Aláírásra került a Támogatási Szerződés,
- Megtörtént a projektmenedzsment szervezet kijelölése, melybe mindhárom érintett település dolgozói delegálva lettek, valamint a külső segítők kiválasztása (pénzügyi tanácsadásra, pályázatírásra, jogi segítségnyújtásra, PR - kommunikációra stb.)
- Elkészültek és beadásra kerültek a megvalósíthatósági tanulmánytervek, egy változatban a csatornahálózat bővítésére, 3 változatban a szennyvíztisztító telep fejlesztésére,
- Elkészült és 2008. decemberében közzétételre került a szennyvíz tisztítótelep tenderterveinek, valamint a megépítendő csatornaszakaszok kiviteli terveinek elkészítésére, valamint a nem földmunka jellegű terület előkészítő munkák elvégzésére vonatkozó nemzetközi közbeszerzési pályázati felhívás.

A közbeszerzési pályázat sikeres volt. A tervek elkészítésére örvendetesen nagy számú, összesen hét pályázat érkezett, melynek értékelése, illetve eredményhirdetése 2009. február 26-án megtörtént. A hét pályázó mindegyike érvényes pályázatot adott be. A nyertes az Aqua Construct Közmű- és Környezetmérnöki Zrt. lett. A szerződéskötés 2009. március 6-án megtörtént.
A tervezés jelenleg folyik.

- Veresegyházon, 2008. december 22-én megtartott közös testületi ülés határozatát követően 2008. december 23-án megalakult a három önkormányzat által létrehozott Szennyvízközmű Társulás.

A Társulás az elnyert 96 562 750 forint támogatás felhasználását és a 2. fordulós pályázati dokumentáció összeállítását és beadását intézi. A megvalósult beruházás lezárását követően a szennyvíztisztító próbaüzeme után még legalább öt évig működik majd a Társulás.

- A tájékoztatás az 1. forduló lezárásáig folyamatos lesz. Információt találhatnak többek között:
1. A három település honlapján
- www.erdokertes.hu
- www.szada.hu
- www.veresegyhaz.hu
A projekt nyilvános, kapcsolattartásra szolgáló e-mail címe: [email protected]
Itt tehetők fel lakossági kérdések, amelyekre a projektmenedzsment illetékes szakértői válaszolnak.

2. A helyi sajtókban pl. Erdőkertesi Napló, SZADA 2111, Veresi Hírmondó stb. is olvashatnak a projektről.

A pályázattal kapcsolatos egyéb kérdéseik esetén, illetve, ha a projektben résztvevőkkel szeretnék felvenni a kapcsolatot, az Arundo Kft. PR és Marketing Team tagjai nyújtanak segítséget!

Elérhetőségük:
Arundo Kft. 2112 Veresegyház, Hármaskút utca 17.
Telefon/Fax: 28-386-692
E-mail: [email protected]
Internet: www.arundo.hu

*

Uniós pénzekből újul meg Gödöllő

Az elmúlt hónapok jelentős pályázati sikereket hoztak Gödöllőnek. A kitartó és alapos munkának köszönhetően több uniós pályázaton is eredményesen szerepelt városunk.

Ennek eredményeként tovább folytatódhat az a megújulási folyamat, aminek köszönhetően néhány éven belül egy teljesen felújított, élhető belváros, rendezett parkok és a kor elvárásainak megfelelő, akadálymentes, energetikailag takarékos intézmények várják az itt élőket, és az ide látogatókat.

Forrás: Veresegyházi HVI, Gödöllői HVI

Cikk megosztása