Hajdúvárosok foltvarrói Hajdúszoboszlón

A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár rendezésében nyílt meg június 27-én a Foltvarázs című kiállítás.

A hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár dísztermében június utolsó szombatján a Hajdúvárosok Találkozója keretében a hajdúszoboszlói Hajdú Foltvirágok Szakkör, a balmazújvárosi Szélfogó Foltvarró Szakkör és a polgári Foltvarró Kör tagjainak munkáiból válogattak a csoportok művészeti vezetői egy csokorra valót.

A kiállítást Árvai Anikó szövő, a Népművészet ifjú mestere nyitotta meg. (képek a cikk alatti galériában)

*

Épül a Hajdúszoboszlói Aqua-Palace!

Az ország legnagyobb fürdőjének legújabb beruházása év végére készül el. Már most lehet készülni a téli vizes örömökre!

Nyár, vasárnap, strand jó esetben a normál forgatókönyv, este pedig hírek az interneten. Persze nem túl komolyak, inkább amolyan könnyedebb témák, melyek közül a következő méltó levezetése lehet a napnak. Épül a Hajdúszoboszlói Aqua-Palace.

A képek arról tanúskodnak, hogy a beruházás gőz erővel halad és várhatóan pár hónap múlva birtoka vehetik a létesítményt az első fürdőzők! (képek a cikk alatti galériában)

*

Június 15-én a hajdúszoboszlói Gazdaházban nyilt meg a "Köpöly, nadály, frászkarika" című kiállítás

A reneszánsz év 2008 keretében meghirdetett, Tájházak a Közösségért pályázat támogatásával felújított Czeglédy házban Nagy Ibolya muzeológus nyitotta meg a Köpöly, nadály, frászkarika című kiiállítást, amely a népi gyógyítást, gyógymódokat, eszközöket, a gyógyító növényeket mutatja be.

A kiállításra Vaskóné Bori várja szeretettel vendégeit minden hétfőn 10.00-17.00-ig, keddtől-csütörtökig 14.00-16.00-ig a Vasvári Pál u. 40. sz. alatti Czeglédy házban.

*

Gyapjúsház - új kulturális értékkel gyarapodott Hajdúszoboszló

A városunkból elszármazott Dezsőné Borbély Emma Szoboszló és a szövés iránti szeretete hozta létre a Gyapjúsházat, melyet május 9-én avattak a Korpos utcában.

A gyapjú feldolgozásának fázisait végigkísérő műhely és bemutatóterem egyedülálló látványosság, ahol a szövő népi iparművész Emike a jövőben kicsiknek és nagyoknak kínál majd itt programot. „Hej élet, élet juhász élet" címmel ezen a napon időszaki kiállítás is nyílt az épületben, melynek megrendezését a Népművészeti Egyesületek Hajdú-Bihar megyei Szövetsége is támogatta.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Sóvágó László polgármester mondott köszöntőt, a házat Borbély Jolán etnográfus mutatta be.

Galánfi András a Népművészet Mestere anekdotázott és énekelt, Sári József tárogatón muzsikált, Németh Orsolya kolozsvári egyetemista dalolt, a ház asszonya pedig így fogalmazott - „életem legszebb napja, 30 év után visszatértem Szoboszlóra, azokkal vagyok körülvéve akik szeretnek, támogatnak engem, akik elindítottak az életben, a pályámon, köszönöm!"

A meghívottak pedig álltak az akác-és bodzaillatú, rózsáktól roskadozó kert udvarán, majd betérve a házba végig csodálták a fonás-szövés kellékeit, Emike kész kelméit, a pásztorremekeket s megértették, milyen az, ha egy régóta szövögetett álom valósággá válik ... (képek a cikk alatti galériában)

*

Újabb játszótérrel gazdagodott Hajdúszoboszló!

Hétfőn reggel egy egész osztálynyi kisdiák és a körzet önkormányzati képviselője várt minket a Bányász utcai belső parkban. Dr. Rácz Tiborné átadta a gyermekeknek városunk harmadik, európai uniós szabványnak megfelelő játszóterét, mely pályázati támogatással valósulhatott meg.

A képviselő asszony felhívta a figyelmet arra, hogy a több milliós beruházásra közösen kell vigyáznunk gyermekeink, unokáink érdekében!

Az átadást követően szólt arról is, hogy a park és a játszótér állapotának megőrzése érdekében mindent megtesz azért, hogy az érintett városrész sokkal jobban meg legyen világítva éjszaka és minél hamarabb kapjon térfigyelő kamerát. (képek a cikk alatti galériában)

Forrás: Hajdúszoboszlói HVI

Cikk megosztása