Milliós beruházás Pilismaróton!

EU-s támogatásból újul meg a település általános iskolája. A napokban kezdődő, s várhatóan szeptember elsejéig tartó felújítás keretében megújul a Pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskola.

Az intézményt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Program keretében újítják meg, összesen 329 millió forintos beruházásnak köszönhetően. A megvalósuló fejlesztések eredményeként gazdaságosan működtethető, korszerű, a minőségi oktatás feltételeinek megfelelő, az IKT komplex eszközrendszerének fogadására előkészített intézmény jön létre. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a benyújtott pályázatot érdemesnek találta a támogatásra, s így első körben a települési kategóriában a legmagasabb mértékű, 250 millió forint támogatásra javasolta.

A határozat értelmében a településnek lehetősége nyílik a Bozóky Mihály Általános Iskola közoktatási infrastrukturális fejlesztésére, melynek keretében egy helyszínre kerül az oktatás, új tantermeket, szaktantermeket, orvosi szobát, fejlesztő helyiségeket, melegítő konyhát és étkezőt alakítanak ki, de megújul az udvar és többfunkciós grund sportpálya készül.

Emellett a pályázat kötelező elemeként az akadálymentesítés és az Információs és Kommunikációs Technológiák eszközrendszerének fogadására alkalmas intézményi környezet is megvalósul. Ezen változtatások, újításoknak köszönhetően egy valóban, minden szempontból, korszerű és magas színvonalú ismeretátadást szolgáló intézmény várja majd a gyermekeket Pilismarótról és a környező településekről egyaránt.

A projektnyitó eseményen részt vett Hummel Rudolf az Esztergomi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője és Gál Tamás kistérségi koordinátor is.

*

Országos kiemelt projekt megvalósítása zajlik Nyergesújfalun

Nyergesújfalun, a 10. számú főúton az egykori halászcsárda, illetve a benzinkút között félpályás útlezárás lassítja a forgalmat. A közlekedőket az ideiglenesen felállított két lámpa színei vezénylik. A felezővonalon magas betonlapok állnak.

Nem csak ez jelzi, hogy elkezdődött a főútvonal azon veszélyeinek elhárítása, melyek az itt magasodó sziklafal omlásaiból, kipergéseiből következ(het)nek. Hétfőn még pihent, a tervek szerint kedden ismét felmászik a hegyre egy karcsú, de erős markoló, amely sok földet fog lerakni a sziklafal tövében futó kerékpárútra. Innen egy másik masina szállítja tovább a mintegy 6 000 köbméternyi anyagot.

Miután eltüntetik a földet a 349 méter megvédendő szakaszról, a 9600 négyzetméternyi rézsűre horganyzott acélhuzalhálót helyeznek el. A munkálatok már látványosabb szakaszában 550 növényt telepítenek és a partélen elhelyeznek egy 347 méteres korlátot. A 243 millió forintos önkormányzati beruházás kivitelezője – pályázati győztesként – az Árkádok Kft. A projekt a kormány támogatásban részesített kiemelt projektjei közé került és 206 millió forint támogatást nyert el. A biztonságos közlekedés szempontjából jelentős beruházás befejezésének tervezett határideje október 30.

*

Megkezdődött a kistérségi járóbeteg szakellátás fejlesztését célzó Eu-s támogatásból is finanszírozott beruházás nyergesújfalun!

2009. július 15-én szerdán ünnepélyesen is kezdetét vette a kistérségi járóbeteg szakellátó központot korszerűsítő projekt Nyergesújfalun.

A város önkormányzata közel 400 millió forint támogatást nyert a központ fejlesztésére a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program keretében. Az épület már régóta felújításra szorult és az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban működő járóbeteg szakellátás tehermentesítése is megoldódik a projekt keretében. A fejlesztés eredményeképpen a lakosság számára a közelben is elérhetővé válik a komplex szolgáltatásokat nyújtó betegellátás.

Duplájára nő a szakorvosi és háziorvosi órák száma, új szakrendelésekkel bővül az intézet és több beteg fogadására lesznek képesek az eddig is működő szakrendelések, többek között a bőrgyógyászat, a szemészet és a fül-orr-gégészet.

A fejlesztésnek köszönhetően több mint 16 ezer lakos korszerű ellátása valósul meg a kistérségben. Az épület korszerűsítése új energia-hatékony technikák alkalmazásával és teljes akadálymentesítéssel jön létre.

*

Nemzeti Vágta: dobogón Esztergom

Második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén. A rendezvényen Esztergom idén is indított versenyzőt: Amfetamin és zsokéja, Dömötör Ferenc a harmadik helyen végzett. A győztesnek járó huszárszablyát Bácsalmás versenyzője emelhette magasba, a második helyet Nyíregyháza szerezte meg.

Az időjárás nem volt túl kegyes a háromnapos országimázs-fesztivállal, ennek ellenére idén is több mint százezren tekintették meg a helyszínen a Nemzeti Vágtát. A döntő napján, hétfőn már jó idő fogadta a kilátogatókat, így ezen a napon még többen voltak kíváncsiak a Vágtára benevezett lovasok viadalára, és a történelmi lovas gála látnivalóira.

Most is nagy sikert aratott a Vágta Korzó, ahol mind a kilencven település megmutatta miért érdemes ellátogatni hozzájuk, és hogy mivel járultak hozzá hazánk kulturális életének gazdagításához. Az ’56-osok terén felállított Országkonyhában pedig mindenki megkóstolhatta milyen is az alföldi, a felföldi, a dunántúli, vagy az erdélyi ízvilág.

A hétfő esti döntőbe 6 lovas jutott be, és izgalmas küzdelemben végül is a Bácsalmás városát képviselő Németh Sándor vágtatott át a célvonalon National Face nyergében. A második helyen a nyíregyházi Suták Vanda végzett Odds nevű lován, a harmadik helyezést az esztergomi Dömötör Ferenc szerezte meg Amfetamin nyergében.

*

Az Aquasziget az év élményfürdője

Az Aquasziget Esztergom nyerte el az Év élményfürdője 2008 díjat a Business Traveller Hungary magazin szerkesztőségének idei döntése alapján.

Az üzleti utazóknak és utaztatóknak szóló magazin elismerését lapzártánkat követően, csütörtökön vehették át az Aquasziget képviselői Niklai Ákostól, a Magyar Turizmus Zrt. elnökétől, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnökétől a Papp László Budapest Sportaréna VIP-szekciójában megrendezett Corporate Club Díjátadó Gálán.

Sokéves hagyományait követve a Business Traveller Hungary magazin ez alkalommal is több kategóriában díjazta a tavalyi év kiemelkedő teljesítményt nyújtó turisztikai szolgáltatóit: idén elismerést kapott többek között 2008 legjobbnak ítélt új szállodája, rendezvényhelyszíne, utazási irodája, gyógy- vagy élményfürdője, illetve utazási biztosítója is.

*

Különleges pincerendszer születik Esztergomban

Mikor a mai esztergomi főszékesegyház építéséhez kezdtek, letarolták a fél Várhegyet; a mai feljáró út helyén téglavázból hatalmas pincerendszert építettek, majd szigetelték és földdel borították. Az óriási, föld alatti járatok négyezer négyzetmétere a közeljövőben EU-s forrásból - kiemelt projekt lévén - megújul; a prímási borrend italain túl a hazai borvidékek elegáns bemutatótere születik itt meg.

Ehhez azonban előbb újra szigetelni kell a másfélszáz éves pincerendszert, s ha ez kész, folytatódhat a föld alatti munka. Jelenleg az egyik főalagút hatalmas szellőzőaknájánál dolgoznak a szakemberek, ezt kibontva vizsgálják meg a benti szivárgások okait. A kibontott, gyönyörű régi téglákat a támfal megerősítésére használják fel újra.

A különleges italkínáló helyszínt a jövő év augusztusában kívánják átadni; a munka látványos része csak most kezdődik. Irányítója a budaiMátyás templom intézménye mellé települt Incoronata beruházó-szervezet; ígéreteik szerint az átadással nem fognak késni. Lenn a bemutatóhelyen idegenforgalmi tájékoztató központ, új étterem, speciális üzletek, tájegységi bemutatóterek, borozók nyílnak.

*

Kistésrégi ülés volt június 18-án

2009. június 18-án tartotta idei harmadik ülését az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás.

Az ülésen a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló tájékoztatás mellett szó volt az elsősegítség-nyújtás mint kötelező tananyagnak a térség oktatási intézményei pedagógiai programjába való bevezetéséről, egy merőben új kezdeményezés a „tűzoltódoktor” szolgálat megismertetéséről, Bajót és Mogyorósbánya települések kistelepülési Alapra benyújtott kérelmeik elbírálásáról, a nyergesújfalui mentőállomás társasházi alapító okiratának elfogadásáról, a Magyar Turizmus Zrt-vel a kistérségi szúnyoggyerítés tárgyában kötendő megállapodás elfogadásáról is.

Társulási Tanács állást foglalt még a tatabányai székhelyű fogorvosi ügyelet kérelmével kapcsolatban. A polgármesterek emellett döntöttek a „Duna-Pilis-Gerecse” Vidékfejlesztési Egyesület anyagi támogatásáról is.

Az ülésen beszámolt az Esztergomi Helyi Vidékfejlesztési Iroda és a kistérségi koordinátor az elmúlt időszakban végzett tevékenységéről. Szó volt még a kistérségi térfigyelő kamararendszer kiépítéséről, a kistérségben működő Polgárőr szervezetekkel való együttműködés tárgyában kötendő megállapodás elfogadásáról, az Esztergom és Térsége Közbiztonságáért Alapítvány kérelméről, az Esztergom és Térsége Egészségéért Alapítvány alapító okiratának módosításáól, de az ülésen szóba került még a 10-es út tehermentesítésével és az állategészségügyi feladatokkal kapcsolatos tájékoztatás is.

*

20 éves születésnapját ünnepelte Nyergesújfalu

Jubileumi hónappal ünnepelte várossá minősítését Nyergesújfalu. A huszadik évforduló alkalmából konferenciák, kulturális programok, találkozók, sportrendezvények zajlottak eddig, s a rendezvénysorozat záró momentumaként Városi sportnapot szervez a település.

A közel egy hónapos programsorozatot ünnepélyes képviselő-testületi ülés nyitotta meg április 23-án, a Térségi Közösségi Házban, ahol Miskolczi József polgármester értékelte a település elmúlt húsz évét. A hétvégét testvérvárosi konferenciával indították „Kulturális tradíciók, közös gyökerek” címmel, melynek keretében bemutatták a települések elmúlt két évtizedét, és Nyergesújfalu a német nemzetiségi kultúrájáról készült kiadványát is ismertették a közönséggel. Szombaton teljesítménytúrára várták a kirándulni vágyókat, a 20 kilométeres emléktúra a Négy Égtáj Túra és Szabadidősport Egyesület szervezésében zajlott.

Délután négy órától az Ady Endre Művelődési Házban kulturális találkozó keretében lépett fel a negyvenegy tagú Neu Wulmstorf-i Shanty-Chor tengerészkórus, a karlsdorf-neuthardi zeneiskola növendékei, valamint a Szabolcsi Bence Zeneiskola tanulói.

A napot svábbállal zárták, melyen a talpalávalót a Trainer Spitzbaum zenekar húzta. A hétvége zárásaként nemzetiségi kórustalálkozó zajlott a Térségi Közösségi Házban, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Dalkörének szervezésében.

A településen május 1-jén délután három órától várták az érdeklődőket a Horgásztavaknál. A rendezvényen köszöntőt mondott Herdy Győző Péter, a kulturális, ifjúsági és sport bizottság elnöke. A programot helyi csoportok bemutatói, uniós vetélkedő, az esti órákban pedig, a Cé- Có zenekar Rock’n Roll bulija színesítette a műsort.

Forrás: Esztergomi HVI

Cikk megosztása