"Döntések az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatási kérelmekről" címmel sajtótájékoztatót tartott 2009. július 31-én Dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.

A feldolgozás folyamatos, de az utolsó határozatokat is szeptember 30-áig kézhez kapják a kedvezményezettek országszerte- közölte a szakállamtitkár. Mindez azt jelenti, hogy 70-80 milliárd forintos támogatási összeg érkezik a vidéki térségek önkormányzataihoz, vállalkozóihoz, civil és társadalmi szervezeteihez, várhatóan 120-140 milliárd forint értékű fejlesztésnek teret nyitva az elkövetkező egy évben.

Az ÚMVP vidékfejlesztési intézkedéseire (mikrovállalkozás-fejlesztés, turisztikai tevékenyég ösztönzése, falumegújítás és vidéki örökség megőrzése) 2008. október 18. és 2009. január 10. között lehetett támogatási kérelmet benyújtani. Ezen időszakban a négy jogcímre összesen 5844 db kérelmet nyújtottak be az ügyfelek, az általuk igényelt támogatási összeg 115 591 003 940 Ft, melynek megoszlásáról a csatolt dokumentumból tájékozódhatnak.

Az ÚMVP III. tengelyének jogcímei esetében 2986 ügyfél vonatkozásában, összesen 3814 megvalósulási helyen került sor előzetes helyszíni szemle lefolytatására, mivel az építési beruházások esetében csak nem-megkezdett beruházok megvalósításához nyújtható támogatás. Összesen 4468 esetben történt hiánypótlás-kérés az értékelések jogszabály-szerű lefolytatása érdekében. A végső döntések meghozatalakor az ÚMVP Irányító Hatósága figyelembe vette a 96 LEADER Helyi Akciócsoport által meghatározott források akcióterületenkénti nagyságát, valamint az általuk meghatározott minimum pontszámokat.

Az Irányító Hatóság a jelenlegi döntési szakaszban a falumegújítási jogcím alatt 44 kérelmet hagyott jóvá a leghátrányosabb helyzetű térségekben (LHH) 816.489.949 Ft támogatással, a nem LHH-s térségekben pedig 25 kérelmet 388.828.607 Ft támogatást odaítélve. 9 vidéki örökség megőrzését célzó fejlesztés részesült összesen 262.652.094 Ft támogatásban, melyekből nyolc LHH-s térségben fog megvalósulni.

*

A sajtó képviselőinek kérdéseire adott válaszokból szemezgettünk

- Az egyik felvetés szerint a LEADER csoportok véleménye az, hogy túlzottan bonyolult a rendszer, ez változott valamit 2006 óta?
- A szakállamtitkár válaszában kifejtette, hogy egyetért a felvetéssel, de maga a finanszírozási forma is olyan bonyolult, hogy ezt tekinthetjük a rendszer hátrányának. Természetesen törekedett arra a minisztérium, hogy amit az első és a mostani pályázatban nem tudtak véghez vinni a következőben már kiküszöböljék: elektronikusan is lehessen pályázni, könnyebb és gyorsabb úton háttérinformációt szerezni és leegyszerűsített csatornán is benyújtani a kérelmet.

- A SPS-rendszerről kérdezték az államtitkárt, hogy miért olyan fontos számunkra a bevezetése, miközben a legújabb belépők nem ezt használják?
- Válaszként elhangzott, hogy a legújabb uniós tagállamok jellemzően nem mezőgazdasági országok, ezért nem is céljuk az SPS-rendszer bevezetése. Azonban számunkra, s például a régi 15 tagország számára is alapvető fontossággal bír.

Forrás: sajtóközlemény, umvp.eu

Cikk megosztása