Intézmények Háza Dorogon

Jövő augusztusra készül el az Intézmények háza a dorogi volt bánya nagyiroda helyén. A Hantken Miksa utcában levő, 2000 m2 alapterületű ingatlan hasznosításáról és felújításáról június 23-án döntött a képviselő testület, egy tartózkodással és három nem szavazattal.

Közbeszerzési eljárást írtak ki, melynek győztese az esztergomi Beton Keszta Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. A cég vállalta, hogy megvásárolja az ingatlant a Lencsehegyi Szénbánya Kft-től, felújítja, majd 2010. augusztus 15-ig átadja az önkormányzatnak, bruttó 637.500.000,- Ft ellenszolgáltatási díjért. Dorog Város Képviselő-testülete az ingatlanvásárláshoz szükséges összeget két részletben biztosítja a kivitelezőnek.

Az új Intézmények házába költözik majd a kistérségi iroda, illetve a Mátyás király út 1. szám alatt működő szervezetek is itt kapnak majd helyet. A munkálatok már júliusban elkezdődnek.

*

Restaurálják a Kálváriát Piliscséven

Restaurálási munkálatokat végeznek a piliscsévi Kálvárián. A munkálatokat az esztergomi Szolidaritási Alapból nyert 2 millió forintból finanszírozzák.Emellett megújulnak a területen a keresztek is, amelyek másfél millió forintba kerülnek. Az összeget a község önkormányzata sajátforrásból biztosítja.

Az átadási ünnepséget a tervek szerint augusztus végén rendezik Cséven.

*

Örökbefogadókat vár az esztergomi Bogáncs Kutyaotthon

Telt házzal üzemel a Bogáncs Kutyaotthon Esztergomban. A menhelyen 60-70 állat él. A kutyaszeretők örökbefogadhatják kedvencüket és a szükséges papírok aláírása után az állatot egyből haza is vihetik az érdeklődők.

Újdonság, hogy most már minden kutyust chippelve adnak át a családoknak, a felnőtt szukákat pedig ivartalanítják is. A menhely dolgozói az elszállítást követően is figyelemmel kísérik a kutyusok sorsát, ezért 2 héttel, majd évente az új tulajdonosoknak vissza kell jelezniük a Bogáncs felé az állat állapotával kapcsolatban. A Kutyaotthon 5 éves fennállása óta eddig mintegy 1200 állat talált gazdára.

*

Tovább szépült a játszótér Dorogon

Civil közreműködéssel megújult a teljes kerítés Radnóti és Gorkij utca kereszteződésében található játszótéren, valamint kijavításra és átfestésre kerültek a játszó eszközök, sőt, újabbakat is elhelyeztek. A focikapukra kosárlabda palánkot telepítettek.

A biztonságot új labdafogó hálók szolgálják. Mindez civil összefogás eredményeként, a Dorogi Vállalkozók Egyesülete révén jöhetett létre.

Karcz Jenőtől, az egyesület tagjától, önkormányzati képviselőtől megtudtuk, hogy a Dorogi Égetőmű Környezetfejlesztő Közalapítványhoz nyújtottak be pályázatot a játszótér korszerűsítésére, és idén 2,5 millió Ft-ot kapott erre az egyesület.
A Dorogi Vállalkozók Egyesületének anyagi támogatásával már 2006 őszén új játszó eszközök, homokozók, és padok kerültek telepítésre, és a munkák záró akkordjaként fákat ültettek, majd a focipálya megvilágítását oldották meg.

Az alapítvány újabb támogatásával folytathatták a korábban megkezdett munkát. A felújításban új gyepszőnyeg telepítésével, füvesítéssel, és több járulékos munka elvégzésével a Dorogi Városüzemelési Nonprofit Kft is a segítségükre volt.

*

Filmmel ünnepel a 25 éves Dorog

Dokumentumfilm készül Dorogról a város fennállásának 25. évfordulója alkalmából. A film készítői minél alaposabban szeretnék bemutatni a település múltját és jelenét, ezért a lakos segítségét kérték, hogy akinek bármilyen privát filmje, videója van az elmúlt ötven évből, adja azt kölcsön.

Az anyagokat a József Attila Művelődési Házba kapják majd vissza a dorogiak szeptember végén.

*

200 milliós fejlesztéssel valósult meg a készházgyár Esztergomban

Készházgyár létesült 200 millió forintos beruházásnak köszönhetően Esztergomban. Az új üzem a hazai piac mellett külföldre, így Olaszországba, Szlovákiába, Németországba és Romániába is szállít majd termékeiből.

A tervek szerint évente mintegy 120 darab akár 150 négyzetméteres családi ház készülhet el a gyárban. Hazánkban ez az első automatizált készházgyár, de a következő két éven belül több is követheti a királyvárosban működő üzemet. Egy 100 négyzetméteres, egyszintes, fa vázszerkezetű családi ház ára a felszereltségtől függően 200-220 ezer forint négyzetméterenként.

*

80 éves a Tokodaltárói Bányász Vegyeskórus

80 évvel ezelőtt, 1929 tavaszán Alpár Gyula vezetésével kezdődött el az a szervező munka, melynek eredményeként bányász lakótelep lakóiból megalakult a tokodaltárói Bányász Énekkar.

A kórus életének számos dicső állomása volt az elmúlt 80 évben. Elérték az amatőr kórusok által megkapható legnagyobb kitüntetést is, 1980-ban fesztivál fokozatot szereztek. Folyamatosan hívták őket fellépésekre nemcsak környékbeli falvakba, de sokszor szerepeltek külföldön is, például Csehszlovákiában, Bulgáriában.

Szoros kapcsolatot ápoltak és ápolnak bányászkórusokkal, kórusokkal. Erre sok alkalmat adnak a rendszeresen megrendezett megyei, országos találkozók. A kórus tagjai minden évben közös nyaraláson vesznek részt, mely azonban nemcsak a pihenés, de az intenzív felkészülés ideje is.

A kórus életét a 80 év alatt a kiváló karnagyok mindig időt, fáradtságot nem kímélve szervezték, irányították. Karnagyok: Alpár Gyula, alapító karnagy, Mezei Ábel, Szalay Jenő, Kálinfalvai Béla, Pálinkás József, Hunyadi Zoltán, Világi Ildikó.

A tagok száma sajnos az évek folyamán megfogyatkozott. A fiatalok már nem érdeklődnek az éneklés iránt, így nincs a tagoknak utánpótlása. Pedig a sok szép siker alapján mindenki várja a dalosoktól a bányász kultúra hagyományainak ápolását. Az évforduló alkalmából sok egészséget, erőt és sikert kívánok a Tokododaltárói Bányász Vegyeskórus minden tagjának.

*

72 millióból épül 5 játszótér Esztergomban

Új játszóterek várják a gyerekeket Esztergomban. Az öt játszótér építését magába foglaló beruházás mintegy 72 millió forint. A királyvárosi önkormányzat a jövőben valamennyi városrészben szeretné az uniós szabványnak megfelelően felújítani játszótereit.

A város gondoskodik arról is, hogy megfelelően kialakított zöld környezet várja az apróságokat, éppen ezért fákat, cserjéket, évelő virágokat ültetnek ki és az összes új gyermekpark ivókutat is kap.A tervek szerint még ebben a hónapban elkészül az Aradi Vértanúk terére tervezett gyermekpark, ahová az 1-6 éves korosztályt kiszolgáló mászókákat és játékokat telepítenek a szakemberek.

Hamarosan új játékoknak örülhetnek a Hunyadi utcai játszótérre járó kicsik is. Erre a területre egy kétszemélyes lengőhinta, egy játszóvár, három rugós lovacska, vasúti szerelvény, egy dupla hinta biztonsági babaüléssel, egy átjáróhíd, két mérleghinta, egy egyensúlyozó gerenda és egy rugós lovaskocsi kerül.

Új játszótér épül a Bánomi áttörés mentén a Szenttamás utcában, ahová forgós ügyességi játékokat, játszó- és sporteszközöket, egy kombinált játszóeszközt, egy acélcső ücsörgőt és egy fedett pihenőhelyet szerelnek fel a szakemberek.

Új játszótérrel gazdagodnak a Móricz Zsigmond utcában élő gyerekek is. Itt egy "hajóroncs", egy mászóka, egy rugós delfin, egy billenő csészés homokozó asztal, egy szitás homokozó asztal, egy házikó, egy rugós kishajó, egy hálós ücsörgő, egy mérleghinta és egy fészekhinta várja majd a kikapcsolódni vágyókat.

Szintén megújul a kertvárosi Szalézi lakótelep gyermekparkja is. Itt egy központi oszlopos kötélpiramis, két gumimembrán ülőke, két kötéllétra, két kapaszkodó híd, egy kapaszkodó létra, egy egyensúlyozó gerenda, egy "Madárfészek" hinta és egy "cikk-cakk" gerenda szolgálja majd a játszani vágyókat.

*

20 ezer látogató a Közbiztonsági Hétvégén

Több mint 20 ezren látogattak el múlt hétvégén (május 9-10.) a hagyományteremtő szándékkal rendezett Közbiztonsági Hétvégére az esztergomi Repülőtérre.

A rendezvényen együttműködési megállapodást írtak alá a Rendőrség Országos Véradó napjáról, melynek dátuma minden év február 11. lesz Borbély Zoltán posztumusz rendőr hadnagy emlékére.

A számos bemutató és gyermek program mellett a hétvégén összesen 202 fő jelentkezett véradásra. A 188 fő sikeres véradása az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház Vértranszfúziós Osztályának mintegy három heti átlagos vérszükségletét fedezi. Emellett 3005 látogató vett részt különböző szűrővizsgálatokon a rendezvény ideje alatt. A programok és a bemutatók a bűnmegelőzés és a prevenció köré csoportosultak.

A hétvége folyamán dr. Muhoray Árpád Polgári Védelmi Vezérőrnagy, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet Kezelési Főigazgató helyettes, Dr. Túrós András a Magyar Polgárőrszövetség Elnöke, Dr. Gorove László az Országos Mentő Szolgálat Főigazgató helyettese képviselte a közbiztonságért felelős szerveket.

Forrás: "Duna-Pilis-Gerecse" Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása