Életház Balmazújvároson

A Balmazújváros Kistérség Többcélú Társulása pályázatot nyert szociális alapellátások fejlesztésére az Észak Alföldi Operatív Program 4.1.3/A kódszámú kiírása keretében.

A kialakításra kerülő „Életház”, a Veres Péter u. 8 szám (régi Zeneiskola) alatt kap helyet, így a már meglévő Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat valamint az új Szociális Humán Szolgáltató Központ szolgáltatásai a kistérségben élő lakosság (Balmazújváros, Egyek, Hortobágy, Tiszacsege) számára közös épületben lesznek elérhetőek.

A pályázat megvalósításához rendelkezésre álló összeg 52,5 millió Ft, melyből 2,6 millió forintot a Balmazújváros Város Önkormányzata biztosít, mint saját forrás az elnyert támogatás összege 49.855.097,-Ft.

Az intézmény által biztosított szolgáltatások célja a településeken élő idős, vagy fogyatékkal élő személyek önálló életvitelének megkönnyítése, az esélyegyenlőség megvalósítása, valamint az idősek klubjában az ellátottak számának növelése.

Továbbra is elérhetőek maradnak a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat eddig működő szolgáltatásai (tanácsadás, segítségnyújtás, családgondozás, adománygyűjtés és adományosztás), valamint a Szociális Humán Szolgáltató Központ igényelhető szolgáltatásai (gondozás, étkeztetés, ruházat biztosítása, egészségügyi ellátás, foglalkoztatás biztosítása, érték és vagyonmegőrzés).

A beruházás megvalósítása a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás lezárása után fog megkezdődni, a tervezett befejezési határidő az időjárás függvényében 2010. tavaszára tehető.

A projekt során megtörténik az épület akadálymentesítése, mely fogyatékos és nem fogyatékos emberek közötti esélyegyenlőséget javítja. Az esélyegyenlőség megvalósulásával csökkenek a lakosok közötti előítéletek és társadalmi különbségek.
A pályázat keretén belül sor kerül az épület berendezéseinek, valamint olyan eszközök beszerzésére, melyek komfortosabbá teszik az épületet a szolgáltatásokat igénybe vevők és az ott dolgozók számára.
A beruházás megvalósulásával Balmazújvároson egy az Európai Uniós követelményeknek megfelelő, a kistérségben élő lakosok szociális igényeit kielégítő központ válik elérhetővé.

*

Hortobágyi Hídivásár 2009. augusztus 20- 23.

Hortobágyon, a Vásártéren az ország egész területéről várják az érdeklődőket és túristákat nagyszabású rendezvényekkel.

A részletes programokról itt olvashatnak!

A programok és a vásár helyszíne a Hortobágyi Csárda melletti Vásártér, illetve Víziszínpad.

*

Tiszacsegei Hagyományörző lovas és nemzetközi gasztro napok

A hagyományörző lovas és nemzetközi gasztro napok első napjának pogramjai között szerepelt a Taktaharkányi arany turul történelmi hagyományőrző kör (talpas íjászok).

A Paraszt fogathajtó verseny (gumis kocsival), Amatőr junior ügyességi verseny, Amatőr felnőtt ügyességi verseny, Huszár keringő, Betyár bemutató, Csikós bemutatókra került sor.

A második napon Nemzetközi főzőverseny a Nemzetközi Gasztronómiai szövetség támogatásával került megrendezésre, valamint fogathajtó verseny (40 fogat részvételével), néptánc bemutató (több település részvételével), népdal bemutató (környező települések bemutatkozása), ménbemutató (a környező településekről állami mének bemutatkozása) is szórakoztatta a résztvevő vendégek.

Díszvendégek voltak: Lázás Vilmos világbajnok fogathajtó; Sebestyén Balázs

*

V. Délibáb Futás

1600-an gyűltek össze a Hortobágyi Nemzeti Parkban, hogy sporttal zárják a BSI tavaszi-nyári szezonját a 6. E.ON Délibáb Sportnap keretében.

A rendezvény központjának a Mátai Ménes bemutató lovas pályája adott otthont, innen vágtak neki a résztvevők a különböző távoknak.

Három sportágban mérettethették meg magukat: futás, kerékpározás és gyalogtúra várta a mozogni vágyókat.

A délelőtt folyamán elsőként a kerékpártúrázók rajtoltak, ők két távon indulhattak: a kellemes tekerést választók 29,2 km-t tehettek meg a Hortobágyi Nemzeti Park máskor nem látogatható területén, míg a vállalkozó szelleműekre 58,1 km várt, amely szintén a csodálatos tájon kanyargott.
A bringások után a teljesítménytúrázók startja következett, ők 23,4 km-en át gyönyörködhettek a Hortobágy egyedülálló állat- és növényvilágában.

A résztvevők egy hamisítatlan csikósbemutatót is láthattak, amely során a csikósok minden trükkjüket megmutatták.

Délután a futás vette át a főszerepet, a résztvevők nagy része, 1300 ember e sportág mellett voksolt. Ők három távon indulhattak, 7,9 km, 13,4 km, és 21,3 km volt a repertoárban - természetesen a futótávok útvonala sem szűkölködött látnivalókban, és a futók sem mindennapi látványt nyújtottak a pusztában futócipőjük felvert porával...

A futás alatt a Hortobágy igyekezett "bemutatkozni" vendégeinek, a kánikulát követően hirtelen hatalmas fekete felhők gyűltek az égen, a szél heves port kavart, és esni kezdett az eső - ez a közjáték azonban mintegy negyed óráig tartott, majd ismét kisütött a nap, így köszöntve a célba érkező futókat.

A nap programját az eredményhirdetés, majd a támogatók ajándékainak sorsolása zárta.
A 6. E.ON Délibáb Sportnappal zárult a BSI tavaszi-nyári futószezonja, a következő nagy esemény a szeptember 6-ai 24. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton lesz Budapesten.

Forrás: Balmazújvárosi HVI, Hortobágyi Leader Nonprofit Kft.

Cikk megosztása