Tatabánya hiányzó szolgáltatásokat fejleszt

Tatabányán sikeresen befejeződik a Népház modern színházzá és kulturális központtá való átalakítása. A nyárra megépült az új városi strand és élményfürdő, a régi "Cseri" helyén, mely valaha Közép-Európa egyik legszebb strandja volt. 2009. május 30-tól használhatják a vendégek.

*

Falunapi rendezvények

A Tatabányai kistérségben májusban két olyan Falunap rendezvény is volt, melyet az FVM VKSZI pályázati támogatásával rendeznek meg.

A 23-i héregi Falunapon a község frissiben elkészült főutcájának avatása és gulyás-főző verseny is színesítette a nagyszámú érdeklődő számára a programokat.

Szomoron május 31-én, Pünkösd napján rendezték meg a hagyományos falunapi programot, ahol este hajnalig tartó bállal zárták az események sorát.

*

Nyárköszöntő fesztivál Tatabányán

Idén is szerveztek Nyárköszöntő Fesztivált a Csónakázó-tónál: az eseményre június 20-án és 21-én került sor.

A program főzőversennyel, valamint gyermekprogramokkal kezdődött, és ismét volt „Eszterlánc” rekordkísérlet, melynek során a szervezők egy óriási kézfogásos körtáncot hoztak össze.

Új színfoltként igazi esküvőt is tartottak a szigeten, és sok érdeklődőt vonzott az Abba Singers, a Shadows Emlékzenekar vagy az LGT Emlékzenekar fellépése is.

A fesztiválon idén sem maradhatott el a fáklyás felvonulás és az utcabál.

*

Késő római villagazdaság maradványai Vértesszőlősön

Az eddigi leletek alapján egy III-IV. századi, késő római villagazdaságra bukkantak Vértesszőlős határában a Tatabányai Múzeum munkatársai.

A mintegy 4 hektárnyi területet teljesen feltárják, így a tervezett 30 helyett legalább 60 napig tart az ásatás – tudatta szerdán Pál Gabriella, az ásatást vezető régész. Bár a megelőző feltárás kezdete óta csupán két hét telt el, a falak alapzatán kívül találtak már római pénzérméket, bronz csattöredékeket és ép térdfibulát - tette hozzá. Előkerült a rómaiak luxuskerámiájának tartott, feltehetően Germániában gyártott terra sigillata egy darabja, de az ásatások során vas- és bronzkori kerámiákra, Árpád-kori pénzérmékre is bukkantak.

A szakemberek feltételezése szerint a falmadványok vagy egy önálló villagazdasághoz, vagy a szomszédos, még feltáratlan területhez tartoznak.

A szomszédos területről az ELTE Régészettudományi Intézetének térinformatikai laborja a közelmúltban készített légi felvételeket. Azok alapján sejteni lehetett, hogy a felszín alatt egy római villa főépülete található - közölte Bartus Dávid, az intézet munkatársa.

Mint mondta, a falak felett kevesebb a termőföld, így alacsonyabbra nőtt a búza; a vetésben a növényzet jól mutatja az épület körvonalát. Az pedig a feltárások után derül ki, hogy a villagazdaság falmaradványai érdemesek-e megőrzésre, és ha igen, hogyan lehet konzerválni őket - magyarázta a helyszínen Lencsés Zsuzsanna, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti felügyelője.

*

Bányászkórusok találkozója Tatabánya Kertvárosban

A megyeszékhely három csoportja mellett Kazárról, Mátraterenyéről, Salgótarjánból, Szászvárról, Várpalotáról és Oroszlányból érkező kórusok, dalkörök, hagyományőrző együttesek elevenítették fel a bányászathoz kötődő dalokat, kórusművekeket.

A bányász kultúra ápolásában élenjáró művelődési otthont a szép számú közönség mellett a szakmához kapcsolódó szervezetek, szakemberek is meglátogatták, s kívántak a folytatáshoz is Jó szerencsét!

*

Vidékfejlesztő és Környezetvédelmi Ifjúsági Tábor

2009. július 3-5. között az Oroszlányi kistérségi HVI új kezdeményezéssel állt elő. 45-50 fő részvételével Vidékfejlesztő és Környezetvédelmi Tábort szervezett Oroszlány közelében lévő, a Vértes hegység ÉNY-i lábainál található Dobai kút elnevezésű turisztikai bázison.

A résztvevők - többnyire végzős középiskolások - nagy élménynek könyvelték el a tábort, s egyöntetűen kérték, hogy a jövőben sok ilyen és hasonló program legyen.

Támogatók: Oroszlányi Polgármester, Oroszlányi Szolgáltató Zrt, vállalkozók és a létesítmény tulajdonosa.

*

Civil nyár - előadássorozat az Oroszlányi kistérségben

Civil nyár címmel előadássorozatot szervezett az oroszlányi Civil Fórum. A fórummal való együttműködés keretében két előadás megrendezését a HVI vállalta.

Július 8-án 16:00 órakor a HVI tervezett képzési központjában közel 50 fő vett részt a szabadidős programon és Dr Radványi Lajos, egyetemi docens /a HVI aktívája/: Globális problémák és a kistérség fejlesztési kérdései c. előadásán.

Az előadást követően estébe nyúló beszélgetés zajlott rablóhús és gyümölcsbólé társaságában, melyhez a résztvevők is hozzájárultak hazai termékekkel.

A következő ilyen HVI-s rendezvény augusztus 11-én lesz Kecskéden, a Horgásztanyán, az előadás a LEADER célkitűzésekről és a helyi közösségről fog szólni.

Forrás: Tatabányai HVI, Oroszlányi HVI

Cikk megosztása