Szabadtéri főzőcske okosan…

Heves megyében falunapok, fesztiválok, főzőversenyek, egyéb gasztronómiai, illetve közösségi rendezvények kerülhetnek veszélybe, mert a Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága tettre szánta el magát.

Körlevélben figyelmeztette a települések elöljáróit, hogy az egyre gyakoribb és közkedveltebbé váló nyári rendezvények – amelyeknek meghatározó vonzereje a szabadtéri sütés, főzés - csak engedély birtokában, illetve nyilvántartási kötelezettség mellett végezhető el. A hatóság – azért hatóság - különböző jogszabályokra való hivatkozással szankciókat is kilátásba helyez, mondván: az engedély nélkül végzett ilyen tevékenység bírsággal sújtandó. Ennek összege ötvenezertől egymillió forintig is terjedhet! Az előállított ételeket pedig meg kell semmisíteni.

Az nem derült ki a körlevélből, hogy az Igazgatóság miért most jutott elhatározásra, s ezt az érintett települések polgármesterei sem igazán értik.

Heves megye több településén már évek óta rendeznek gasztronómiai programokat, a szervezők, a főzésre vállalkozók eddig is ügyeltek az élelmiszer-biztonságra, a felhasználásra kerülő alapanyagokra. Ezeken a rendezvényeken megbetegedés, ételmérgezés még nem történt.
Azt értem, hogy vannak jogszabályok, amelyeknek érvényt kell szerezni, előírások, amelyeket be kell tartani és tartatni. Ezeket azonban célszerű az élethez igazítani. Mert nem lenne szerencsés, ha a hivatali túlbuzgóság miatt ezek az igazán magyaros vendégszeretetet bemutató, a hagyományos ételek reneszánszát jelentő, a vidéki közösségeket erősítő, idegenforgalmi jelentőséggel bíró, turisztikai kínálatot bővítő rendezvények elmaradnának.

Még mielőtt a Heves megyei szigor átlépné földrajzi határát, az országban gomba módra szaporodó hasonló rendezvények védelme érdekében át kellene gondolni az illetékes hatóságoknak viszonyukat a szabadtéri sütésekhez, főzésekhez, s olyan döntéseket, rendeleteket, jogszabályokat kell hozni, amelyek segítik a gasztronómia ezen ágának szélesebb körű terjesztését.

Kiss Sándor

*

Az utcáról az iskolapadba

Verpelét Önkormányzata példaértékű szerződést kötött az egri székhelyű Agrárképzési Alapítvány Európai Szaktudás Szakiskolájával. A szerződésben foglaltak alapján ez év szeptemberétől képzést indítanak a nyolc általánost kiegészítő, arra alapozó, kilencedik és tizedik évfolyamon.

A képzésre azokat a fiatalokat várják, akik nem folytatták tanulmányaikat középfokú oktatási intézményben, munkát nem találtak, és eddig idejük nagy részét az utcán töltötték.

A tervezett oktatásban résztvevők elsősorban mezőgazdasági szakismereteket sajátítanak el. Eredményes vizsga esetén az agrár ágazatokban, mint szakképesítéssel rendelkezők helyezkedhetnek el.

*

Regisztrált munkanélkülieknek a vidékfejlesztésről

A Konszenzus Alapítvány Heves Megyei Szervezete 2009. május 25. és június 14. között két, egyenként kilencven órás tanfolyamot szervezett, Heves megyében élő, regisztrál, legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező munkanélkülieknek.

A tanfolyam keretében kétszáz fő részesült képzésben, vett részt tréningeken, csoportos tanácsadáson, kapott segítséget a munkanélküliséghez kapcsolódó problémáik megoldásához, a munkahely keresési technikák hatékony alkalmazásárhoz.

A programban a füzesabonyi és az egri Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetőinek közreműködésével, konzultáció keretében megismerkedhettek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program célkitűzéseivel, azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek elősegíthetik a vidék megtartó képességét, új munkahelyek létesítését, a munkanélküliek számának csökkentését.

*

Játszótér tánclépésekkel

Egy jótékonysági bál bevétele adta a kezdőtőkét nemrégiben, az Andornaktályán átadott játszótér megépítéséhez.

Az Andornaktályán élő kismamák nem vártak a sült galambra. Összefogtak, szervezkedtek, annak érdekében, hogy gyermekeikkel jól felszerelt, biztonságos, az európai normáknak megfelelő játszótéren múlathassák idejüket. Bálba hívták a falu lakosságát, civil szervezeteket, vállalkozókat kerestek meg.

A jó hangulatú bál összetáncolt bevétele - kiegészülve a helyi vállalkozók által felajánlott pénzzel, anyaggal, munkával - a civilek együttműködése, kezdeményezése eredményeként Andornaktályán, egy újabb gyermeklétesítményben tárgyiasult.

*

Útlevéllel az egri borvidéken

Az Egri Borút Egyesület a Tourinform Irodán, utazási irodákban és az egri, Eger környéki szálláshelyeken elérhető Borútlevéllel tiszteli meg a borbarátokat, amellyel feljogosítja őket, különböző kedvezményeket igénybevételére.

A jobb tájékozódás érdekében egy térképet is közreadtak az egri borvidékről a „Borkultúra útjai” elnevezéssel.

A magyar és angolnyelven megjelent és várhatóan a közeljövőben lengyel nyelven is megjelenő borvidéki térkép segítségével az idelátogatók információt szerezhetnek az egyesület tagjairól, a borvidék településeiről, a nevezetesebb dűlőkről, pincesorokról, a borvidék zászlós boráról, a Bikavérről.

Forrás: Egri HVI, Eger Vidék Kincsei Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása