II. Gyermek és Családi Nap Nagyhegyesen

Május utolsó péntekén tartották a gyermeknapot Nagyhegyesen. A program idén az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program „Vidéki rendezvények, falunapok 2009” pályázat támogatásával került megrendezésre.

Az egész napos rendezvény megmozgatta a település apraja-nagyját, erősítette az összetartozás érzését, és közösségi élményt nyújtott. A szervezők lehetőséget biztosítottak, környékbeli hagyományőrző csoportok bemutatkozására is.

Színvonalas íjászbemutatót tartott, honfoglalás kori ruhákban a Balmazújvárosi Hagyományőrző csoport, majd a bemutató végén korabeli fegyvereket tekinthették meg az érdeklődők.

Hatalmas sikere volt az aszfaltpályán felállított hullámvasútnak, valamint a csúszdás akadálypályát és ugrálóvárat is sokan kipróbálták. Az iskola aulájában tűzzománc kézműves foglalkozás, gyöngyfűzés, hajfonás, és kisállat-simogató várta a kíváncsi gyerekeket.

Legnagyobb sikere a törpe nyulaknak volt, akik alig tartózkodtak a ketrecükben, kézről-kézre adták a gyerekek egymásnak őket.

A rendezvény kiemelt helyszínén került elhelyezésre az ÚMVP információs standja, ahol a programokat a HA-VER Hajdúsági Versenyképesség LEADER Akciócsoport munkaszervezete, és a Hajdúszoboszlói HVI irodavezetője együttesen biztosította.

A kistérség idén első „vidéki rendezvényén” a szakmai tanácsadást az Új Magyarország Pont kistérségi koordinátora is segítette.

Az ÚMVP rajzverseny nagy sikernek örvendett. Közel 30 szebbnél-szebb rajz készült a Magyar vidékről. A lufi osztás, almalé kóstoltatás, apró meglepetések mellett a legügyesebbeket a felajánlások által biztosított értékes ajándékokkal díjazták.

Akik kitartottak a nap végéig, Ábrányi Miki buliján táncolhattak, valamint az est sztárvendégeként Réti Barnabás szórakoztatta közismert musical slágerekkel az érdeklődőket. (kép a cikk alatti galériában)

Szemán Zsuzsa, Hajdúszoboszlói HVI vezető

*

Tavaszi Vásár Hajdúböszörményben

2009. május 22. és 24. között került megrendezésre Hajdúböszörmény központjában a „XIV. Tavaszi Kiállítás és Vásár”, mely elsősorban az ipari, kereskedelmi, valamint a szolgáltató szektor tagjainak nyújtott bemutatkozási lehetőséget.

A komoly múltra visszatekintő rendezvény fő szervezője a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúböszörményi Szervezete volt. A 34 kiállító között a kézműves remekek mellett a szakképző intézmények, kádáripari termékek éppúgy megtalálhatóak voltak, mint a számítástechnikához, informatikához, a gépészethez, a turisztikához, az egészséghez, a szépségiparhoz, vagy a fémiparhoz közel állóak.

A kiállítást megnyitók a hasonló programsorozatok pozitív értékeit, a megmutatkozás és az üzletkötés lehetőségeit emelték ki. Kiss Attila polgármester köszöntötte a kiállítókat, az érdeklődőket, és hivatalosan megnyitotta a vásárt. Dr. Forgács Barnabás FVM szakállamtitkár az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vállalkozásokat, turisztikát, a versenyképesség megőrzését segítő elemeiről beszélt, kiemelve, hogy a vidékfejlesztés jóval több, mint a mezőgazdaság, és elképzelhetetlen a mikrovállalkozók, a kereskedelem és az ipar vidéki térségeket érintő fejlesztése nélkül.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke örömét fejezte ki, hogy a hagyomány nem szakadt meg és a vásár a település határain kívülre is vonzást gyakorolva immár 14. alkalommal, színvonalas kísérőrendezvényekkel kiegészülve, 2009. májusában is rangos eseménye a hajdúság gazdasági életének.

A díjak átadását követő szakmai előadások lehetőséget adtak az érdeklődőknek, hogy betekintést nyerjenek egy sikeres cég válságkezelő gondolkodásába Ábrahám László, a NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója által. Ezt követően az Enterprise Europe Network üzletfejlesztést szolgáló hálózatról, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vállalkozásokat segítő szolgáltatásairól, és a munkaüggyel, a foglalkoztatás egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok változásairól és az elvárásokról hangoztak el tájékoztató előadások.

A három napos rendezvény szakmaiságával és szórakoztató programjaival megteremtette a lehetőségét annak, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt hasznosan töltsék el ezen a hétvégén szabadidejüket „Hajdúböszörményben, a Hajdúk Fővárosában”. (képek a cikk alatti galériában)

Kathiné Juhász Ildikó, Hajdúböszörményi HVI vezető

*

Szakmai fórum az „Út a munkához” Program megvalósításáról

2009. május 20-án foglalkoztatáspolitika témában szakmai fórumot tartottak Hajdúböszörményben. A fórumon Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Államtitkára, és Dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Közösségi Ügyekért felelős Államtitkára is részt vett.

Kathiné Juhász Ildikó, a Hajdúböszörményi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, és a két Államtitkár szakmai előadása előtt bevezetőként elmondott néhány nagyon fontos adatot az Észak- Alföldi Régió, és a kistérség foglalkoztatási helyzetével kapcsolatosan.

Simon Gábor Államtitkár a foglalkoztatáspolitika aktuális kihívásaival kezdte, mondanivalóját konkrét adatokkal, elvárt célokkal és eredményekkel alátámasztva.

„Ez nem egyedi válság. Világválságról van szó, amely elérte Magyarországot is. A rendszerváltás utáni időszakból örökölt munkaügyi problémák a válság hatására kiéleződtek, és még inkább eltolódtak az arányok a keresők és eltartottak vonatkozásában.” A foglalkoztatáspolitikai intézkedések célja a feszültségek kezelése, vagyis a munkanélküliség csökkentése, a vállalkozók helyzetének stabilizálása, részvételük aktivizálása, és minden gazdasági szervezet működőképességének fenntartása.

Ezen kitűzések elérését célozzák az OFA Programjai, a regionális munkaügyi központok bázisára alapozott térségi vállalkozói alapok, a létszámleépítés megelőzését, foglalkoztatási szerkezetváltást szolgáló központi program. 2009. május 15-től lehet pályázni a Társadalmi Megújulás Operatív Program azon elemére, amely 20 milliárd forintos keretet biztosít azon mikro- és kisvállalkozásoknak, akik tervekkel igazolni tudják, hogy maguk is tesznek a válságból való kilábalásért.

„Számításaink szerint ez az összeg elegendő lesz kb. 25 ezer fő képzésének és munkahelymegőrzésének direkt elősegítésére, ezen kívül minimum 50 ezer fő munkahelye megőrződik.” A kb. 200 ezer főt érintő „Út a munkához” Program alapvető célja a rendszeres szociális segélyezettek ösztönzése, munkaerőpiacra történő visszaintegrálása, vagyis hogy a munkára képes, tartósan munkanélküli személyek a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában, rendszeres munkajövedelemhez jussanak, és közelebb kerüljenek a munka világához.

A programban azoknak a személyeknek kell részt venni, akik életkorukból, egészségi állapotukból, sajátos egyéni élethelyzetükből adódóan munkát tudnak vállalni. „A Program hatására a regisztrált álláskeresők a jövőben valóban a munkára kész és képes népességből kerülnek ki.”

Dr. Forgács Barnabás FVM Szakállamtitkár, mint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatóságának vezetője a vidékfejlesztés és a foglalkoztatáspolitika kapcsolódásáról beszélt.

Az ÚMVP életminőség-javító és gazdasági intézkedései is tartalmaznak olyan elemeket, amelyek közreműködnek a foglalkoztatáspolitikai célok megvalósításában. Konkrétumot is említett. Lehet pályázni mikrovállalkozások támogatására és a turisztikai fejlesztésekre, amelyek egyértelműen hozzájárulnak a gazdasági stabilitás megerősítéséhez, és a versenyképesség javításhoz.

Elmondta, hogy az ÚMVP térségi szakképző intézete a Hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola, ahol ezüstkalászos, aranykalászos gazdától, motorfűrész-kezelőig, mezőgazdasági vállalkozótól kerti munkásig, és ezeken kívül még számos egyéb szakterületet oktatnak, OKJ-s képzések és nem OKJ-s tanfolyamok keretében. Helyben lehetőség van tehát a helyi adottságokra és igényekre alapozott foglalkoztatási struktúra kialakítására, amellyel élni is kell.

„A Hajdúböszörményi térség az ország egyik legmeghatározóbb mezőgazdasági területe, ezért kiemelten érdemi feladat a feltételek javítása által a helyi versenyképesség erősítése”. Dr. Forgács Barnabás mottója szerint a vidékfejlesztés egy összetett folyamat, hiszen „mezőgazdaság nélkül nincs vidék, és vidék nélkül sincs mezőgazdaság”.

A térség Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának LEADER programjában szerepelnek a foglalkoztatáspolitikai intézkedésekhez kapcsolódó elemek. A tervek szerint lehetőség lesz képzésekre, és a közhasznú foglalkoztatási programok feltételeinek megteremtésére a szükséges eszközök beszerzésével. A helyi termékek értékesítési feltételeinek javulását a vállalkozók marketing tevékenységének támogatásával próbálják ösztönözni.

A fórum végezetével a jelenlévőknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni, amellyel többen éltek is. A rendezvény nagyon sok hasznos információval szolgált a részvevőknek, ezért véleményem szerint mindenki tapasztaltabban, foglalkoztatáspolitikai ügyekben mindenképpen jártasabban térhetett haza…

Bodrogi Anett
Munkaszervezet vezető- helyettes

Forrás: HA-VER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása