Hetés vendégül látott

Keresztelőre kisfiúnak leány, kislánynak fiú fumubaba dukál. Ezt a csecsemő méretű, kelt tésztából sütött kalácsot is megismerhették azok, akik bekapcsolódtak a "Hetés vendégül lát" rendezvényeibe.

Zalaszombatfa, Gáborjánháza, Szijártóháza szombaton bor- és pálinkakóstolással, a hetési szőttes, a búbos túró és a hőkön sült perec készítésének bemutatásával várta az érdeklődőket.

Vasárnap Bödeházán nyílt meg a harmadik hetési gasztronómiai vásár. Itt a finom mézek, borok mellett egyebek mellett muskát, vagy más néven muskotály tökből készült különlegességekkel is találkozhattunk.

A szlovéniai hetési faluból, Zsitkocról érkezett Anarela Kocon Kovac bebizonyította, hogy édesség, lekvár, pálinka, likőr és ecet alapanyagának is kitűnő a tök. A délutáni kulturális programok nyitányaként pedig Lendvai Zoltán plébános áldotta meg a Dancs Ildikó készítette gyönyörű fumubabát.

*

Hivatalosan is átadták

Közel fél éve működik már a zalabaksai Kolping Idősek Otthona, ám a hivatalos átadási ünnepséget csak nemrégiben tartották.

Az eseményen a házigazda polgármester, Pácsonyi Imre zalabaksai polgárokká fogadta a lakókat. A közel hatszázmillió forintos beruházás révén - aminek nagyobb része állami támogatásból, mintegy 15 százaléka pedig a megyei önkormányzattól származik - 50 férőhelyet alakítottak ki, ám a fenntartó engedélyével jelenleg is 53 lakója van az intézménynek.

A kihasználtság foka is jelzi, szükség van a szociális létesítményekre, s ezen igényről szólt a megyei önkormányzat elnöke, Manninger Jenő is, aki a megye legszebb otthonának nevezte a zalabaksait.

*

Gyűjtést szerveztek és adományt adtak

Adománygyűjtést szerveztek a vasi pénzügyőrök, a befolyt összegből tartós élelmiszereket vásároltak, melyeket a helyi családsegítő révén juttattak el a rászorulók részére.

Nem könnyű a mai válságos időkben adományhoz jutni, ezért a szociális ágazatban dolgozók minden forintnak örülnek. Ezért példaértékű a vasi pénzügyőrök tette: nemrégiben adományra valót gyűjtöttek munkahelyükön, a befolyt pénzből pedig tartós élelmiszereket vásároltak.

Nem kell nagy összegre gondolni, ám a pár tízezer forintos nagyságrendű segítség is elkel, hiszen rászoruló családból egyre több van Szentgotthárdon és környékén is. Fatér Péter - aki a vasi vámosok között a gyűjtést megszervezte - elmondta: kicsit meglepődött, amikor a szentgotthárdiak megkeresték őt, ám szívesen vállalta a közreműködést.

Kollégái közül sokan ajánlottak fel pénzt, de voltak, akik játékokkal, ruhaneművel segítettek a rászorulókon. Az összegyűjtött pénzből tartós élelmiszert vettek, majd az adománnyal nemrégiben megjelentek a családsegítő szolgálatnál. Így nem lehet kétség: megfelelő helyre került a vasi pénzügyőrök adománya.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület

Cikk megosztása