Az Őrség biztonságáért

A Vas Megyei Közgyűlés Rendészeti Szakbizottsága által kiírt pályázaton való részvételről döntött az őriszentpéteri képviselő-testület.

A pályázat célja a megyei biztonsági program elősegítése a településeken (főleg a kistelepüléseken) élők biztonságának javítása, önszerveződések, térségi együttműködések segítése, és a közbiztonság terén tevékenykedők szakmai képzésének növelése oktatások és képzések támogatásával.

A "Biztonsági program az Őrségben 2009" pályázat támogatási intenzitása 85 százalék.

*

Megújult a klub Nagyrákoson

Nagyrákos községben a fiatalok példás közösségi életet élnek. Az elmúlt hetekben az önkormányzat segítségével lehetőséget kaptak "kuckójuk" átalakítására, megszépítésére.

Az önkormányzati segítség a szükséges építőanyagokban testesült meg, és a fiatalok ehhez tették hozzá a munkájukat. A társaságban van kőműves, asztalos, így az összes munkát szépen, szakszerűen tudták megoldani. Lecsiszolták, újrafestették a régi bútorokat, járólapoztak, falat festettek.

A belső tér kialakításában szabad kezet kaptak, így készülhetett el bontott téglából a bárpult, és a narancssárga falra hatalmas fekete sárkány képe került. Valószínű, hogy a következő napokban újra zeneszó hallatszik az ízlésesen felújított klubból.

*

Felújítanák a sárga házat Őriszentpéteren

A kisváros központjában álló, és már évek, évtizedek óta a település jelképének is mondható "sárga ház" állapota igencsak leromlott.

Az állandóan beázó tető, a hulló vakolat miatt a felújításs szükségszerűvé vált. Az önkormányzat anyagi helyzete azonban ezt nem, csupán kisebb munkák elvégzését tette lehetővé. Sajnos az elmúlt időszakban a pályázatok között sem volt olyan, amellyel ezt a gondot orvosolni lehetett volna.

Most azonban a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett CÉDE-pályázat - amely a helyi önkormányzatok feladatellátási színvonalának javítását eredményező fejlesztéseket támogat - segítségével megvalósulhat.

A 85%-os támogatás és a 15%-os önrész lehetővé tenné egy 15 és félmilliós beruházás megvalósulását. Ebben a tető- és homlokzat-felújítás férne bele fele-fele arányban. A grémium úgy döntött, hogy a pályázatot benyújtják, a saját forrást az idei költségvetésből oldják meg.

*

Könyvtáravatás Iváncon

Modern, internettel, számítógéppel felszerelt könyvtárat avattak az Őriszentpéteri Kistérség Körmendhez közeli településén, Iváncon. A bibliotéka az iskolában kapott helyet.

Az iskola nem egyszerűen egy kistelepülés alsó tagozata, hanem alapfokú művészetoktatási intézmény is, ezért egy helyi, állandó tárlat is színesíti az új bibliotéka kínálatát.

A tárlat bemutatja a térség, a község múltját szövőszékkel, szőttesekkel, csuhézással, csuhé munkákkal és egyéb kézműves termékekkel.

*

Fásítások az Őrségben

Az Őriszentpéteri Kistérségben Szalafő, Szatta és Nagyrákos települések is nyertek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán. Szalafőn 360 ezer Ft-ból 8 db fát és 200 db cserjét, Szattán 170 ezer Ft-ot költöttek a zöld területek növelésére, 100 fát és 60 cserjét ültettek a buszforduló mellé.

Nagyrákoson a temető melletti parkot fásították, 280 ezer Ft-ból 21 fával és 75 cserjével. Mindhárom településen civilek segítették az ültetést.

*

Játszóteret avattak a gyermeknapon

Őriszentpéteren Több mint 3 millió Ft költségvetésű játszóteret avattak Őriszentpéteren május 31-én, pünkösdvasárnap délután.

A programon rendőrök, tűzoltók, mentősök tartottak bemutatót. Volt kézműves foglalkozás, arcfestés, hajszobrászat és a zalaegerszegi színház művészei zenés műsorral színesítették a programot.

A fő attrakció természetesen az új játszótéri eszközök kipróbálása volt a gyerekeknek.

Forrás: Őriszentpéteri HVI

Cikk megosztása