Sombereki Falunap

2009. július 18-án került megrendezésre a Mohácsi Kistérség egyik településén, Sombereken az ÚMVP által támogatott Falunap.

A rendezvény nagyon színes és szórakoztató volt, minden korosztály számára kínált programot.

A gyermekek részére játszóház, a fiataloknak honfoglalás kori fegyverbemutató, a sportot kedvelőknek lovas bemutató és az ifi focicsapat bemutatója, majd a Gaszler József sombereki sportoló emlékére meghirdetett emléktorna az „aranycsapat” és a mai futballcsapat között számtalan látogatót vonzott.

A fő attrakció a főzőverseny és a helyi néptánc együttesek bemutatkozása volt.

Az ÚMVP által finanszírozott műsorban Nyilas Edina és Klinga Péter musical darabokból énekelt népszerű dalokat.

Az ÚMVP sátorban ÚMVP totó és ÚMVP kifestő programokat terveztünk. A délutáni szélvihar miatt sajnálatos módon a sátrat le kellett bontani, így a délután folyamán az információszolgáltatás szünetelt.

A viharos időjárástól függetlenül a Sombereki Falunap jó hangulatban telt, csaknem 800 vendég látogatta meg a rendezvényt a nap folyamán.

*

Falunap Kölkeden

2009. július 19-én került megrendezésre a Mohácsi Kistérség településén, Kölkeden az ÚMVP által támogatott Falunap. A program színes és szórakoztató volt, melyhez a kellemes időjárás is hozzájárult.

center

A gyermekek részére játszóház állt rendelkezésre, ahol az üvegfestést gyakorolhatták a 8-12 éves korú fiúk és lányok.

A délutáni programban a kölkedi együttesek és fellépők szórakoztatták a vendégeket. Kiemelkedő hangulatú előadás volt a kölkedi, 5-14 éves korú roma gyerekekből álló „Kölked Csillagai” néptánc együttes műsora, ahol a picik és a nagyok káprázatos tánctudásukból adtak ízelítőt.

Az ÚMVP által finanszírozott műsorban Hacsek és Sajó volt a két sztár, akiket nagy szeretettel fogadott a közönség. A művészek hangulatos, jó humorú előadása mindenkinek nagyon tetszett.

Az ÚMVP totót itt is megszerveztük. Összesen 16 totó érkezett be, melynek elkészítéséhez a „Megújuló vidék útján” c. kiadványt vették igénybe a játékosok. Bár teljesen hibátlan megoldás nem érkezett be, a legtöbb helyes megfejtést (14 kérdésből 13 jó választ) elért 1 játékosnak egy teljes ajándék szettet adhattunk át. További 8 játékos 11 jó választ ért el, ők kisebb ajándékcsomagot kaptak.

A változatos és érdekes programokkal megtűzdelt rendezvényt mintegy 900 vendég látogatta meg a nap folyamán.

*

VI. Kántor-Rock Fesztivál, Bóly

Nagy sikerrel fejeződött be a hatodik Kántor-Rock Fesztivál a bólyi Kántor réten. A zenei életéről és zeneiskolájáról nevezetes kisváros, Bóly évről-évre több tehetséges zenészt bocsát ki, akik aztán maguknak és korosztályuknak szervezik meg ezeket a jó hangulatú bulikat.

A bólyi Pincesor melletti Kántor rét, mely a város rendezvénytere, egyben a fesztivál névadója is. A fesztiválon a bólyi Pudár Rock Band és a Black Café Rock Band mellett pécsi és országos rock zenekarok is felléptek.

*

X. Országos Kékfestő Fesztivál, Nagynyárád

Hazánkban sokfelé van hagyománya a kékfestő technikának. Ilyen nagyszabású fesztivállal azonban sehol sem ünneplik és őrzik ezt a hagyományt, mint Nagynyárádon. Az idén tizedik alkalommal megrendezett fesztivál minden eddigi sikert felülmúlt.

A vendégek már március óta folyamatosan jelezték érkezésüket Soprontól Nyíregyházáig. A három napos fesztiválon idén a Boban Markovic Orchestra volt a díszvendég, de a kékfestő kiállítás, a még az eredeti, csaknem 200 éves technológiával aktívan működő kékfestő műhely és a kékfestő divatbemutató ugyancsak sokakat vonzott.

A Magyar-Német Baráti Kör asszonyai a helyi rétessel, töltött káposztával és egyéb finomságokkal kínálták a vendégsereget.

*

Átkelt a Dunán a római hadsereg

Július 19-én délelőtt a római kori jelmezbe öltözött "katonák" átkeltek Dunaszekcsőnél a Dunán, hogy Dunafalván malacsütéssel, bográcsos ételek elfogyasztásával zárják az egész héten át tartó Lugio Napokat.

A fesztivál ezúttal is komoly sikert aratott: szombaton délelőtt lovas, jelmezes felvonulást tartottak és egész nap kóstolót kínáltak a helyi illetve római kori ételekből.

Mindeközben antik kézműves mesterségeket, játékokat is kipróbálhattak az érdeklődők. Ókort idéző íjászverseny, katonai hagyományőrző csoportok is szórakoztatták a közönséget. Este koncerteket, bált rendeztek.

*

Közlekedésfejlesztés a Kiskunmajsai Kistérségben

Közlekedésfejlesztés a Kiskunmajsai Kistérségben című pályázat projektindító sajtótájékoztatójára került sor július 16-án a Polgármesteri Hivatal udvarán. A közel 168 millió forint összköltségvetésű projekt 90%-os Európai Uniós támogatást élvez, mely a Kiskunmajsai Kistérség lakosai számára jelentősen megkönnyíti majd a tömegközlekedést.

A Kiskunmajsai Kistérség lakosainak 5 %-a rendszeresen igénybe veszi a tömegközlekedés nyújtotta lehetőségeket. A kistérségen belüli tömegközlekedés jelentős része a menetrend szerinti buszjáratokon történik. A buszközlekedést igénybe vevő emberek életét, napi utazását könnyíti meg a térség 5 tagtelepülését érintő közösségi közlekedésfejlesztés.

A nagy értékű fejlesztés során Csólyospáloson 10 db, Móricgáton és Jászszentlászón 4-4 db, Szankon pedig 7 db új esőbeálló kerül telepítésre. Mindezek mellet Szankon 1 db buszöböl kialakítására is sor kerül.

A legnagyobb mértékű fejlesztés a kistérségi központ szerepét betöltő Kiskunmajsán valósul meg. Itt a jelenlegi elavult buszmegálló helyén egy 150 m2-es új központi buszváró kerül felépítésre, mely méltó körülményeket biztosít a buszközlekedést választók számára. Ezzel egyidejűleg 66 db esőbeálló is telepítésre kerül a város közigazgatási területén lévő buszmegállókba...

Forrás: www.majsainfo.hu

*

Gyors ütemben halad az M6/M60 autópálya építése

Az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs között vezető szakaszait eddig csak a kivitelezést végző Mecsek Constrution Group (MCG) terepjáróin utazva vehették szemügyre az újságírók, július közepén azonban a bólyi önkormányzat képviselő testülete is bejárhatta a környező főutakról nem látható, Szekszárd és Szebény közötti részeket.

Önmagában ez is igazolja, a munkák gyors ütemben haladnak: korábban göröngyös földutakról lehetett szemlélni a sztráda nyomvonalát. Ezzel szemben most már gyakorlatilag Szekszárdtól egészen Bátaszékig folyamatosan aszfaltozott úton – magán az autópályán – lehet autózni.

A tolnai megyeszékhelynél vadonatúj, a Sión átívelő híd vezet át a Bátaszék felé tartó szakaszra. Ezen a részen a készültségi fokra jellemző, hogy már a pályákat elválasztó korlátokat szerelik fel a munkások. Tolna és Baranya határán a négy alagút is készül, köztük az is, amely tavaly beomlott. A létesítmények egyiken már át is sétálhattunk: az alagutak ikercsöves szerkezetűek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jobb, és a bal pályák külön-külön egy óriási méretű „betoncsőben” futnak.

A Bátaszék közelében épülő egyik üzemmérnökségből tartják majd állandó felügyelet mellett az alagutakat: mindegyiket bekamerázzák, füst-, és hőérzékelőkkel látják el.

Forrás: "Zengő-Duna" Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása