A Sziget fesztivál mínusz első napján, hétfőn nyitotta meg kapuit az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával létrehozott Hungarikum Falu. A hét régió képviselőit magában foglaló LEADER utca kézművesekkel, kiállítókkal, a Vásártér színes portékáival várja a szigetelőket.

Augusztus 10-én, a délutáni órákra már néhány kiállító teljesen berendezkedve várta az Óbudai-sziget új „településén” az érdeklődőket. Szabó István hagyományőrző fegyverkovács az Észak-alföldi régió faháza előtt készítette a Hungarikum falu első dugóhúzóját a háromezer fokos tűzben.

- A kész dugóhúzót fél óra múlva már használhatják. Minden nap tartok hasonló bemutatókat, és akinek megtetszenek az elkészült művek, az itt meg is vásárolhatja. Főállásban Nyíregyházán fegyvereket készítek, gyakran miniszteri megrendelésre. Legutóbb Gyurcsány Ferenc számára készítettem egy Hadik András-féle szablyát.- mesélte Szabó István.

A fegyverkovács szomszédjában, egy fabölcsőben várta a látogatókat az Encsi Helyi Vidékfejlesztési Irodától Németh Zsuzsa. Az Abaúj LEADER Egyesületet képviselik kiállítási tárgyaikkal: kovácsoltvas-termékekkel, extrudált kölesgolyóval és Soltész-pereccel. Elmondása szerint az előkészületeket már júliusban, Tiszabábolnán elkezdték, és remélik, a bemutatott termékek meghozzák az érdeklődők kedvét a későbbi vásárláshoz.

A Közép-magyarországi régió faháza előtt Kocsány Rita és fia, Nimród játszott egy pörgővel, melynek érdekessége, hogy Németországban, Magyarországgal egy időben kezdték árusítani. Fülöp Krisztina, aki férjével együtt a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület keretein belül készítette a faházban látható játékokat, azt is elárulta, a pörgőt régen ostorral hajtották: az ügyesebbek rácsaptak, ezzel segítették továbbforogni.

- A pörgőn kívül árulunk röppentyűket, szaladós lovakat, kiskocsikat is. Elsősorban azok szokták megvásárolni ezeket a játékokat, akik vonzódnak a fához. De beszélhetünk egy masszív vásárlói rétegről is. Számukra az lehet a legcsalogatóbb a pörgőkben például, hogy jó minőségűek, ezáltal tartósabbak is, és természetesen könnyebben javíthatóak.

A mínusz első napon a LEADER-faházak között beindult a szilvalekvár főzés is. A hatfős csapat délután látott neki a ciberézésnek négy mázsa szilvából, hogy minden érdeklődő megnyalhassa az ujját, ha betéved a faluba.

Tematikus programként augusztus 11-én, kedden Perec-napra, augusztus 12-én, szerdán pedig a Jurta-napra várják a szigetelőket. (bővebben a programokról itt!)

A Hungarikum Falu vasárnapig várja a Sziget-résztvevőket bemutatóikra és a lakodalom témája köré szerveződő programjaira.

Hegedűs Gabriella

Fotók: Kecskeméti Dávid

A fesztivál idején készült fotóink a Galériában gyűlnek folyamatosan!

Cikk megosztása