Múzeumok éjszakáján Kiskőrösön

Nem mindennapi programokkal igyekeztek felejthetetlenné tenni az érdeklődők számára június 20-át, a kiskőrösi múzeumok.

A Közúti Szakgyűjtemény családi napjához csatlakozva a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, valamint a Szlovák tájház stábja idén is bebizonyította: „Ez az éjszaka más, mint a többi…”

A már hagyományos Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényre idén közel ezren látogattak el Kiskőrösre, igaz, a programok már reggel megkezdődtek. Emlékezetes mozzanata volt a napnak a veterán autók felvonulása.

A Veterán Autósok és Motorosok Nemzetközi Találkozója túraversenyének egyik állomása volt a kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény udvara, ahová 116 jármű gördült be lassan és méltóságteljesen. Köztük négy, faros Ikarusz, egy kék színű 311-es busz, egy tűzoltóautó és csudabogár motorok, jelmezbe bújt sofőrök vezette koros autók, katonai járművek.
A hagyományoknak megfelelően a túraverseny résztvevői ezen az állomáson is tesztlapot töltöttek ki, amelynek kérdéseit a szakgyűjtemény dolgozói állították össze. A karaván innen a Petőfi Szülőház felé vette az utat, ahol nagy költőnkre emlékezve koszorúztak.

Az oldtimer karaván tovább indult Páhi felé, a Múzeumok éjszakájának családi délelőtti programja pedig aszfalt rajzversennyel folytatódott tovább. Ilyet aztán még sose látott a város: a közös ebéd után beüzemelték a gőzmeghajtásos úthengert, azt fogták az István tanya fogata elé és így vonultak be a Petőfi Szülőházhoz, nem kis feltűnést keltve.
A Petőfi múzeumban a Szerelmes Petőfi című kiállítás megnyitása után mindenki megtudhatta Szent Iván éjjelének igaz történetét, majd a karaván továbbhaladt a Szlovák Tájházba. Itt aztán, akinek csak volt valami sütnivalója, kisüthette a kemencében, miközben gyönyörködött a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar előadásában.

A hirtelen nyári zápornak köszönhetően elúszott a filmvetítés, a csillagászati bemutató és tűzugrás, de az amatőr színjátszók előadása, a táncház és a Szürkeverebek Jazz Bandájának koncertje kárpótolt mindenkit, úgyhogy hajnali kettőig nem is akart senki hazamenni. Az pedig csak pár hónap múlva derül majd ki, vajon a tűzbevetett kívánságfák valóra váltják-e a szerelmesek óhajait.

*

Tavaszra elkészül az ipari park Kiskőrösön

Domonyi László polgármester és Major József a HunBau Kft. vezetője közösen tették le a közeljövőben elkészülő ipari park alapkövét. A volt lőszerraktár területén mintegy 100 ezer négyzetméteren épül meg a város ipari övezete.

Tizenkettő különböző méretű telek kerül kialakításra, melyekhez az infrastruktúrát építik ki október 15-ig. A projekt 202 millió forintos beruházás, melyhez 85 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást nyert a Erman Kft.
Az első ütemben a főútvonal levezető szakasza, a belső, 50 tonna teherbírású utak megépítése történik, illetve a teljes vízvezeték, csatorna és csapadékvíz elvezetés kiépítése, valamint az út napelemes térvilágítása készül el. A gázvezetékeket már lefektették, eddig háromezer m3 földet mozgattak meg.

Amint azt Major József a pályázat készítője lapunknak elmondta, hatalmas munkát és nem kis anyagi áldozatvállalást jelentett a terület feltárása. Méterről méterre haladtak a műszeres méréssel és négyszáz fúrást végeztek. Rengeteg lőszert, kézigránátot, sőt harckocsi lövedékgyutacsokat is találtak, volt köztük teljesen originál, gondosan becsomagolt lőszer is.

Három hónapig tartott a terep megtisztítása, amivel egy tűzszerészeket és más szakembereket alkalmazó céget bíztak meg. Hamarosan nagy mozgolódás lesz a területen, hiszen megkezdődik az érdemi munka. Tavasszal már a vállalkozások vehetik birtokba a telkeket, melyek között lesz három, öt és nyolcezer négyzetméteres is. Hatvan százalékos beépítettséget engedélyeznek, ami a legkisebb telek esetében is 1800 m2 hasznos területet jelent. Építészeti elvárásai is lesznek az épületeknek, a rendezési tervben rögzített paraméterek szerint.

Már nagy az érdeklődés az ipari övezet után, hiszen a városi telephelyű vállalkozások működését az új környezetvédelmi törvény nagyon szigorú feltételekhez köti. Major József hangsúlyozta, hogy azt szeretnék, ha a helyi vállalkozók találnák meg a számításukat és könnyen, nagy anyagi áldozatvállalás nélkül tudnák indítani a vállalkozásukat.

Ehhez nem feltétlenül kell megvásárolni a területet, bérelhető is, és amikor már látható a vállalkozás eredménye, stabilitása, megvásárolhatja a bérlő. Az átmenő forgalom miatt már távolabbi cégek is felfigyeltek a területre. A pályázatban három év teljesítési időt vállalt az Erman Kft, ennyi idő alatt kell „belakni” a város új ipari parkját, ami hatalmas mérföldkőnek számít Kiskőrös gazdasági életében.

*

Több ezren jöttek a keceli fesztiválra

Idén is tartalmas szórakozásról és megannyi színpompás látnivalóról gondoskodott a keceli T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola május utolsó hétvégéjén az Európai Napok Fesztiválján.

Az immár másfél évtizedes múltra visszatekintő rendezvényre ebben az évben is eljöttek, hogy összemérjék tudásukat, a gasztronómia tudományának tanulói, művelői és amatőr, de annál lelkesebb követői.

Téglás András, a fesztivál igazgatója a tőle megszokott alapossággal hangolta össze a programokat, a látogatók és a versenyzők teljes megelégedettségére. Merthogy gasztronómiai verseny ez a javából, mégpedig Benke László négyszeres Venesz-díjas mesterszakács koordinálásával.

Pénteken szépségversenyen vettek részt a pálinkák és a borok, szombaton az Ehető Virágok Fesztiválján megmérettek a háziasszonyok süteményei, összecsaptak a fakanál- és bográcsmesterek, szemet gyönyörködtető versenyalkotásokat készítettek a zöldségfaragók. Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend gasztronómiai versenybírái az értékeléskor a hagyományőrzésre helyezték a hangsúlyt, mindemellett figyelték, hogy a hagyományokhoz harmonikusan illeszkednek-e a versenyzők újításai.

A pálinkacímke szépségversenyen, melynek zsűrijét Piros László, a pálinka lovagrend nagymestere vezette, taroltak a térségi pálinkák, első lett a keceli Sendula Zoltán törkölypálinkája, második a kiskőrösi Vass-Bor Kft. Kristály- valódi barackpálinkája, a harmadik helyen pedig a szintén kiskőrösi Vinotrep Kft. Petőfi pálinkacsaládja végzett.

A borcímke szépségversenyen is sok szép térségi eredmény született, a borcsaládok között a győzelmet a keceli Béla Borászat szerezte meg, a Kunsági Imrehegyi Nektár borral, a fehér borok kategóriájában a Kecel-Borker Kft Cserszegi fűszerese végzett az élen.

Az ünnepélyes megnyitón Haszilló Ferenc polgármester, valamint Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd átadták a szót dr. Gárdosi Péternek, az FVM Agrárpiaci Főosztály vezetője nyitotta meg a rendezvényt.

Az ország jeles borlovagrendjei is mind felsorakoztak a fesztivál nagyszínpadán, majd ünnepélyes borlovagi esküt tettek azok, akiket a T.G.-Pince Lovagrend idén fogadott tagjai közé. Többek között borlovagi talárt kapott Benedekfi Dávid, Kecel új testvérvárosának, Lupény delegációjának tagja, az RMDSZ lupényi elnöke, valamint Lungan Cornel Lupény alpolgármestere is. A gasztronómiai versenyen a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskola diákjai, mint a legtöbb versenyszámban kiemelkedő eredményt elért iskola, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend különdíját is megkapták.

Az iskola virágkötői Téglás Andrásné szakoktató vezetésével színpompás virágkreációkkal kápráztatták el a látogatókat, akik a virágkötészet műhelytitkaiba is bepillanthattak. A kulturális élményről számos fellépő gondoskodott a szabadtéri színpadon, a kiállítók egész sora pedig szintén látványos mozzanata a fesztiválnak, amely ebben az évben is több ezer látogatót vonzott Kecelre.

*

Jégelhárító rakétákat telepítenének

A kiskőrösi gazdákat komolyan foglalkoztatja a jégelhárító rendszerek működtetésének lehetősége. Ez a természeti csapás szinte minden évben megtizedeli a termést és olyan károkat tesz az ültetvényekben, amit évekig nem hevernek ki az egyes növénykultúrák és a gazdák sem.

A Bajsai hidrometeorológiai állomás lenne az információs bázisa a Bács Kiskun megyei jégvédelemnek is, az állomás kétszáz kilométeres körzetben látja Magyarországot.

A Dél-Dunántúlon már működik jégelhárító rendszer egy nonprofit szervezet által, a talajfelszínen működő generátorok segítségével ezüstjodid kristályokat juttatnak a légkörbe. Szerencsés esetben eső formájában ér földet a jég, de legalábbis jóval kisebb és lazább szerkezetű jégszemekként érnek le. Hatékonysága megosztja a szakemberek véleményét is.

Többen vallják közülük, hogy a legbiztonságosabban a jégelhárító rakéták telepítésével lehet védekezni. Ennek nagy tapasztalatokkal rendelkező bázisa van a vajdasági Bajsán. A szerb településen működik az ország tizenhárom radarállomásának egyik legmodernebb hidrometeorológiai állomása.

Néhány héttel ezelőtt a megyei közgyűlés elnöke, Bányai Gábor egy szakemberekből álló delegációval utazott a déli szomszédokhoz, hogy tanulmányozzák a rendszert, illetve az együttműködés lehetőségeit. Bányai Gábor lát esélyt arra, hogy uniós forrásból megvalósítsák megyénkben is a jégvédelmet. Ha a terv révbe ér, Bács-Kiskun minimum hetven százalékát vonná védelem alá a rendszer.

A beruházás közel 5 millió euróba kerülne, mely az infrastruktúra kiépítését és kétéves működtetését jelentené. A financiális hátteret elsősorban a határon átívelő uniós programból szeretnék biztosítani. A program megvalósításához hozzájárulna a megyei önkormányzat is, de nem nélkülözhető a gazdatársadalom összefogása és anyagi hozzájárulása.

A megyei vezetés már tárgyal a szerb féllel, jó esetben már jövőre működésbe léphet a jégvédelmi rakétarendszer, mely megyénk félmillió hektárnyi termőföldjét védelmezné.

*

Újra nyílnak a pályázati források

Július 25-től újra lehet pályázni versenyképes turisztikai termék és attrakciófejlesztésre. Támogatás nyerhető megfelelő színvonalú turisztikai termékek kialakítására, a látogatottság és a jövedelemtermelő képesség növelésére, valamint a szezonalitás mérséklésére.

A kiíró szerint a régiók adottságait ismerve és a jövőbeli fejlődési lehetőségeket mérlegelve meghatározták azokat a fő termékcsoportokat, amelyeket leginkább preferálnak. Így várhatóan az egészségturizmus, aktív- és ökoturizmus, kulturálisturizmus, borturizmus irányában érdemes pályázni.

Az ötlettár igen bőséges. Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása, múzeumok, bemutatóhelyek látogatóbarát fejlesztése, túraútvonalak, tanösvények kialakítása, kalandparkok, élményfürdők, szabad strandok kiépítése, lovas turizmus fejlesztése, bor és pálinka bemutatótermek kialakítása, új önálló konferencialétesítmények építése szerepel a palettán.

Az elnyerhető támogatás többnyire 50 százalékos önerőt igényel. A minimum támogatás 10, 30 és 100 millió, témától függően. Például borturizmus fejlesztésnél 30 millió, pálinkánál 10 millió.

A projektben részt vehetnek költségvetési szervek és intézményeik, non-profit szervezetek közül az egyháziak, szövetkezetek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások és felsőoktatási intézmények is.
A pályáztok beadási határideje: 2009. július 25-től szeptember 31-ig.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft

Cikk megosztása