Öt éve város Badacsonytomaj

Öt éve nyilvánították várossá a települést, mialatt látványosan megújult Badacsonytomaj és térsége. A beruházások zöme a megye és a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács segítségének köszönhetően pályázati pénzből történt.

Ezt Krisztin N. László polgármester mondta a fél évtizedes születésnap apropóján az ünnepi közgyűlésen, az Egry Művelődési Házban, a hétvégén. Visszatekintésében utalt a térségben élt, és napjainkban is itt alkotó művészekre, tudósokra, irodalmárokra, neves borászokra. Aláhúzta idegenforgalmi törekvéseiket, illetőleg beruházásaikat.

Egyebek mellett csatornáztak, fejlesztették a fürdőhelyet, tavaly a legszínvonalasabb balatoni strand címet is elnyerték. Szépítették a közparkokat, játszótereket, és újakat is létrehoztak, kiépítették az információs táblarendszert. Korszerűsítették a közvilágítást, építési telkeik hamar gazdára találtak. Terveik között szálloda, idősek otthona és bevásárlóközpont építése szerepel, a hegyre borhotelt, látványpincészetet terveznek. A Badacsony-régió elnevezés jól cseng a hazai és külhoni borászatban, idegenforgalomban.

Lasztovicza Jenő megyei elnök a badacsonyi térségben – amit hazánkban a legszebbnek nevezett- az összefogást emelte ki. A megkezdett út helyes irány- vélekedett.
Pál Béla, a KDRFT elnöke az elődökre, a mostani vezetés kiemelkedő eredményeire, pályázati sikereire helyezte a hangsúlyt.

Az ünnepi köszöntők után kulturális műsort tekinthetett meg a közönség. Kiállítást is nyitottak Bognár László szobrászművész alkotásaiból, a városi művelődési központban. A hétvégén minden igényt kielégítő program kavalkáddal várják az érdeklődőket a Tatay iskola sportcentrumában.

*

Kitüntetések a Keszthely Város napja alkalmából

Ünnepi ülést tartott június 6-án, a Város Napja alkalmából Keszthely képviselő-testülete, melynek keretében átadásra kerültek az önkormányzat által alapított kitüntetések.

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Sáringer Gyula részére a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül posztumusz az Önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta.

Ágh Edit és fia, Ágh Márton számára megosztva a város érdekében kifejtett kiemelkedő munkájuk elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntetést adományozta.

Bubla Zoltán számára a város érdekében kifejtett kiemelkedő munkája elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntetést adományozta.

Csontos Gáborné számára a város ifjúságnevelése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntető címet adományozta.

Dr. Kádár Alojzia számára a város egészségügyi életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Egészségügyéért” kitüntető címet adományozta.

A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete számára a város turisztikai életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Turizmusáért” kitüntető címet adományozta.

*

Badacsony Régiós Buszjárat

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület kezdeményezésére és szervezésében beindított "Badacsony Régiós Buszjárat" a régióban eltöltendő szabadság még könnyebb eltöltéséhez szeretne hozzájárulni:

„Badacsony Régiós Buszjárat"

Ranolder püspök egykori idézete Badacsonyról a XIX. században:
"... s ez a hely, ahol állunk a világ leggyönyörűbb vidéke. ... egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak."

A Badacsony Régió Buszjáratával biztosítjuk Önnek, hogy megbizonyosodjon Ranolder püspök állításáról.
Valóban a világ egyik legszebb táját járhatja be. Önfeledten élvezheti a táj szépségét, nem kell a vezetésre koncentrálnia és közben megismerheti a környék (10 település) kiváló borászatait, pincéit, nevezetességeit, látnivalóit.

A menetrend biztosítja Önnek, hogy a kiválasztott pincénél, borászatnál, étteremnél, vendéglőnél, egy érdekes látnivalónál, vagy az érintet strandoknál kiszálljon és kellemes időt töltsön ott.
A naponta hatszor körbejáró busszal visszatérhet szállására, vagy esetleg egy következő állomást kiválasztva újra leszállhat. Ezt a „napijegy" , - melyet a buszon a Hostesstől megvehet - biztosítja Önnek.

Várjuk Önt Badacsony régióban! Fedezze fel a régió értékei!

*

Több milliárdból fejlesztenék a Balatont

A "A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése" című, pályázat 4,25 milliárd forintos támogatási keretet biztosít az üdülőrégió fejlesztéseire a 2009-2010-es években - számolt be Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a pályázatról tartott sajtótájékoztatón.

A regionális operatív program keretében kiírt pályázat célja a turisták igényeinek megfelelő színvonalú turisztikai termékek, szolgáltatások kialakítása - az attrakciók látogatottságának és jövedelemtermelő képességének növelésével, valamint a szezonalitás mérséklésével.

Suchman Tamás elmondta: fel kívánják gyorsítani a 2007-2008-as, hasonló céllal kiírt, késésben lévő pályázat támogatási szerződéseinek aláírását, hogy a tervezett fejlesztések egy része már a jövő szezonra megvalósulhasson.

A tájékoztatás szerint az új kiírásra a támogatási keret gyorsabb felhasználása érdekében a pályázatok benyújtásának időszaka 2009. szeptember 1-jétől 2010. március 30-ig tart, elbírálásuk két szakaszban fog történni. Az első szakaszban a szeptember 30-ig benyújtott pályázatokat fogják elbírálni, a másodikban a később érkezőket.

Az új pályázati kiírásban gyakorlatilag minden turizmust és szezonhosszabbítást érintő fejlesztési terv megvalósítására lehet vissza nem térítendő forrást szerezni, kivéve a balatoni programokat. Ezt az unió nem támogatja, így a támogatásukat nemzeti forrásból kell megoldani - hangzott el a tájékoztatón.

A pályázaton elnyerhető támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 30-85 százaléka - a fejlesztési céltól függően. A legkisebb igényelhető támogatás összege 20 millió forint, az igényelhető maximális összeg pedig 100-450 millió forint között változik a támogatási témáktól és attól függően, hogy melyik régióba esik a fejlesztés.

*

Ismerős és kedvelt dallamok

Az ember gyakran érzi azt, hogy lezárult egy időszak, s visszatekint, mire jutott ezalatt. Ilyenkor számba veszi azt is, hogy hogyan indult, kik kísérték az úton. Ez a gondolat adta az ötletet a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és az alapítvány vezetőinek, hogy meghitt, bensőséges ünnepléssel adjon -az első lépéseket biztosító vonyarcvashegyi iskola aulájában- fergeteges műsort azoknak, akik a keszthelyi előadáson nem tudtak részt venni.

A nyitószám után az alapítvány vezetője, Németh Lászlóné köszöntötte az ünneplőket, Kiss Tamás karnagy urat, s nem utolsó sorban a zenekar tagjait. Beszédében felelevenítette a Házasodik a tücsöktől a Gladiátorig eltelt szép és küzdelmes tizenöt év folyamatos fejlődéssel eltelt időszakát. Majd a kuratórium tiszteletbeli elnökével, Szabó Lászlóval átadta az alapítvány elismerő oklevelét azoknak, akiknek fontos szerepük volt abban, hogy a zenekar megalakult: Ferenczi Eleknek és Illésné Major Juliannának.

Ezután ismét a zene kapott teret. Ismerős és kedvelt dallamok követték egymást, egyre erőteljesebben ütötték a közönség tagjai a ritmust a combjukon, s egyre lelkesebben szólt a taps, köszönve a sokszor virtuóz hangszeres tudást, a vérpezsdítő zenét.

Egy jubileumi műsor elhagyhatatlan része az ünnepi köszöntő. Ebben is volt részünk, hiszen ajándékkal ismerték el a karnagy úr munkáját, és méltatták a zenekart Seffer József és Kiss László polgármester urak, a szakma elismeréseként hamburgi szereplési lehetőséget hozott Hajas Béla, a balatonkeresztúri Balaton M.&K. Fúvószenekar karnagya. Az alapítvány vezetői is kitettek magukért, hiszen a zenekar tagjainak négy napos nyári horvátországi kirándulást ajánlottak fel, melynek költségét egy millió forint összegig az alapítvány állja.

Minden tanár számára megható gesztus következett, hiszen tanítványai nevében Brazsil Ágnes és Balázs Gábor ajándékkal köszönte meg Kiss Tamás karnagy úrnak az áldozatos, másfél évtizedes munkáját, kifejezve reményüket még további eredményesen eltöltött évtizedekre.
Mivel a hangulat a tetőpontjára hágott, mi is lehetett volna hátra, mint a finálé. Ezt a meghívott és jelen lévő volt zenekari tagokkal való közös muzsika jelentette. A műsor után az iskola tornatermébe invitált minden jelen lévőt a karnagy úr, s finom étel és ital mellett eleveníthette fel ki-ki az elmúlt évek és az este maradandó pillanatait.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, indexveszprem.hu, monitormagazin, badacsony.com, vonyarcvashegy.hu

Cikk megosztása