II. fordulós beadás előtt a városközpont rehabilitációs pályázat

2008. júniusában az Önkormányzat Kistelek városközpontjának integrált fejlesztése céljából egy komplex és több fejlesztést tartalmazó pályázatot készített és nyújtott be a DARFÜ Kht-hoz.

A pályázati hiánypótlás után 2009. januárjában megtörtént az 1. fordulós döntés, mely során a kisteleki projektet az Irányító Hatóság megfelelőnek találta a 2. fordulóra bocsátásra.

Az ilyen új típusú, 2 fordulós pályázatok, mint a városközpont megvalósítása és kivitelezése eltér a már megszokott 1 fordulós pályázatokétól. Az 1 fordulós pályázatoknál a projekt sikerességét 1 döntés határozza meg, míg a 2 fordulós pályázatok esetében mind az 1. fordulón, mind a 2. fordulós sikeresen túl kell jutni ahhoz, hogy a pályázat véglegesen támogatottnak mondható legyen. Az 1. fordulóra a pályázat "csak" főbb célkitűzéseiben, körvonalaiban kerül meghatározásra, míg a pályázat részletes, pontos és elemeiben konkrétan meghatározott kidolgozására a 2 forduló között, a projektfejlesztés időszakában kerül sor.

A DAOP-2008-5.1.2/A-2008-0016 azonosítószámú Kisteleki városközpont pályázat jelenleg a 2 forduló közötti projektfejlesztés szakaszában van, mely során az önkormányzat és a DARFÜ Kht. által közösen meghatározott útvonalterv alapján a pályázat végleges előkészítése, kidolgozása folyik.

Mivel a pályázati felhívás a projekt kapcsán Városfejlesztési Kft. megalapítását írta elő, ezért az önkormányzat a társaság létrehozásához szükséges lépéseket megtette, a társaságot megalapította, illetve a projektért felelős team a projekt lebonyolításához szükséges feltételek megteremtésén és előkészítésén dolgozik.
Az építési beruházások előkészítéseként sor került a tervezők kiválasztására, az engedélyezési tervek megszerzésére illetve folyamatban vannak a jogerős építési engedélyek kiadásai és a kiviteli tervek elkészítései.

A projekt részét képezi a 20 kamerából áll kamerarendszer megvalósítása. Ezt a projektelemet az önkormányzat a Rendőrséggel egyeztetve dolgozta ki, megvizsgálva és összesítve azokat a rendelkezésre álló adatokat, illetve figyelembe véve a város bűnesetek szempontjából kritikus helyeit.

A 2. fordulós pályázati anyag Közreműködő Szervezet általi ellenőrzése, minőségbiztosítása előreláthatólag 2 hónapot vesz igénybe, ennek megfelelően a pályázat eredményességéről végleges döntés leghamarabb 2009. szeptembere folyamán születhet. Pozitív elbírálás esetén a városközpont első kivitelezési munkálatai 2009. októbere-novembere táján kezdődhetnek meg.

*

Pályázati siker Kisteleken

Kistelek Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a DAOP-2007-3.2.1 jelű pályázati kiírásra, a "Kisteleki Kistérség helyközi közösségi közlekedését meghatározó infrastruktúra, létesítmény kialakítása" címen.

Pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, így kialakításra kerülhet Kistelek központjában (Bercsényi és Árpád utca sarkán) egy európai színvonalú, zárt, fűtött várótérrel rendelkező buszpályaudvar.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*

Ügyfélszolgálati rendszer kialakítása Mórahalom város Képviselő-testülete Polgármesteri Hivatalában

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Mórahalom város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az Államreform Operatív Program keretében meghirdetett „ÁROP-1.A.2/A Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése” tárgyú pályázati felhívásra.

Az önkormányzat pályázati programja 21.500.000,- Ft összértékű, melyből 19.780.000,- Ft a támogatási összeg, és 1.720.000,- Ft az önerő összege.

A Kormány által meghirdetett Államreform egyik fontos eleme, hogy az igazgatási rendszer teljesítményét és a nyújtott szolgáltatások színvonalát a szűkös erőforrások optimális felhasználása mellett növelje.

A végrehajtás során előtérbe helyezzük az együttműködés javítását, a stratégiai menedzsment gondolkodás és eredményességi szemlélet erősítését.

A projekt végrehajtása érdekében 2009. áprilisában sikeres közbeszerzési eljárást folytattunk le, melynek eredményeképpen a 4Sales Systems Kft. nyerte el a projekt végrehajtásának lehetőségét.

A projekt 2009. május 15-én vette kezdetét, jelen időpontig kérdőíves felmérések zajlottak a hivatal működésének feltérképezése érdekében, illetve a dolgozók kommunikációs képzése zajlik.
Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

*

Pályázati siker Kisteleken

Kistelek Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a TÁMOP-5.2.2 jelű pályázati kiírásra, a "Biztos kezdet gyerekház kialakítására" címen.

Pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, így egy Gyermekház kerül kialakításra, amely lehetőséget teremt a 0-5 éves korig terjedő hátrányos és halmozottan hátrányos korú gyerekek és szüleik támogatására.

*

Kisteleki pályázatos siker

A Kistelek Környéki Települések Többcélú Társulása az Államreform Operatív Program keretében megvalósuló „A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése” elnevezésű normatív pályázati felhívásra benyújtott pályázatát támogatásra javasolta a bíráló bizottság, melyhez 100 %-os támogatás intenzitással 8 450 000 Ft támogatást kapott.

A projekt tartalmaz informatikai eszköz beszerzését, térségfejlesztési szervező foglalkoztatását, stratégia menedzsment tréninget, hatékony projektkezelés tréninget, információáramlás a térségfejlesztésben tréninget, térségfejlesztés felsőfokon, projektszerű működés megvalósítása valamint szakmai rendezvények megrendezését.

*

Sherlock Mórahalmon

Mórahalom - Vadat, halat és egyéb jó falatokat főztek a bográcsokban a VI. Homokháti Sokadalom zárónapján. Ördög Nóra az őzpörköltre esküszik, a vadászok a vaddisznóból készült ételekkel neveztek a főzőversenyre. A nyomkereső kutyáknak csak a szagok maradtak.

Már délelőtt hömpölygött a tömeg a mórahalmi vásártéren tegnap, ami valószínűleg a reggel hétórai vadászkürtös ébresztésnek volt köszönhető. A két hétvégén tartott ünnep, a Homokháti Sokadalom zárónapja volt tegnap – a vadászok napja. Akár a Vuk forgatásán is érezhette magát az ember. A kitömött rókák és egyéb állatok mellett a sima bőrű vadászok fegyverarzenálját is kiállították a szervezők, de nem hiányozhattak az elfogáshoz nélkülözhetetlen kutyák, s maguk a trófeák sem.

Kicsit odébb vaddisznó- és őzpörkölt illata érződött, a szakácsok épp a zsűrizésre vártak. – Tavaly és tavalyelőtt is első helyet szereztünk Csongrád megyében a főztünkkel, nagyon remélem, hogy idén sem marad el a jó eredmény – mondta Bóka József, az Árpád Vezér Vadásztársaság titkára. Közben a forgatagtól alig száz méterre tartottak bemutatót a Bács-Kiskun Megyei Utánkeresők. Őket akkor hívják, ha a vadász csak megsebzi az állatot, de nem bukkan a nyomára.

– Reggel a szomszédos füves területen végighúztunk egy levágott vaddisznófejet, majd elrejtettük a bokorba. A kutyáknak ezt kellett megtalálniuk – magyarázta Garai Gábor, a Diána Vadásztársaság hivatásos vadásza. Hannoveri vérebe, Sherlock nagyító nélkül is elvezette gazdáját a tetemig. Nem is csoda, hiszen korábban kétnapos nyomon elindulva tizenhat kilométeren át üldözött erdőn, vízen és közúton keresztül egy szarvasbikát, a végén hatszáz méteres hajsza után terítette le az állatot.

Őzpörköltet kóstolt Ördög Nóra

Ördög Nóra mostanában többször jön Mórahalomra. Tegnap a rendezvény háziasszonyaként érkezett a homokháti településre, de nagyszüleihez is gyakran beugrik. – Nagyival együtt szerepelünk egy amatőr színjátszó csoportban, Tatu mindig eljön, és megnéz bennünket – újságolja a televíziós műsorvezető. – Gyorsan megkóstolom az őzpörköltet, mert az a kedvencem, utána rohanok vissza Budapestre. Este még egy közös interjúra megyek az öcsémmel, Árpival, utána pedig forgatunk.

*

FÉF-ház közbeszerzés hírek

Mórahalom Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program keretében kiírt „Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek” című pályázati felhívásra.

A projekt keretében kívánja Mórahalom Város Önkormányzata megvalósítani a „Fenntartható Fejlődés Házát”, amelynek célja, hogy teret engedjen a kistérség helyi termelői és a helyi alapokra épülő élelmiszeripari vállalkozásai által előállított termékeknek, előmozdítsa a térség hosszú távú, fenntartható, környezeti, társadalmi, gazdasági fejlődését, és ezzel népszerűsítse, széles körben elterjessze a környezettudatosabb életmódot és fogyasztást.

Mórahalom Város Önkormányzata 2009. június 26. napján közbeszerzési eljárást indított a „Fenntartható Fejlődés Házának” kivitelezése tárgyában. Az ajánlattételi határidő lejártáig egy ajánlattevő nyújtott be ajánlatot, amelynek elbírálása folyamatban van. A közbeszerzési eljárás eredményhirdetésének időpontja 2009. július 27.

Forrás: Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, kistelek.hu, Délmagyarország, morahalom.hu

Cikk megosztása