"Doboznap" – Dunaújvárosban is

Tizenhat város ötvennél több általános iskolája, köztük városunkból a Gárdonyi kapcsolódik be abba az országos versenybe, amelynek célja a hulladékgyűjtésen túl a környezettudatosságra való nevelés.

Nagyszabású környezetvédelmi megméretésbe kapcsolódott be a Gárdonyi iskola – a város képviselő intézmény is részt vesz ugyanis május 19-én, kedden a Doboznap fantázianevű akcióban, amelyet az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), valamint az Öko-Pannon Nonprofit Kft. és a Dunanett Kft. indított útjára.

Küzdelmes gyűjtés

A részletekről Tőke Anita, a Dunanett Kft. munkatársa tájékoztatott. Mint elmondta, az országos "merítésű" akció keretében összesen tizenhat város ötvenöt iskolájában versengenek a diákok. (városunk mellett Celldömölk, Debrecen, valamint Eger, Érd, Kaposvár, Keszthely, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Siklós, Sopron, Szeged, Várpalota és Veszprém) A tanulók holnap vihetik be iskoláikba az elmúlt hetekben otthon összegyűjtött tejes és üdítős italos kartondobozokat. Az akció keretében, az egy főre vetítve legtöbbet gyűjtő iskola fődíja értékes sportszer vásárlási utalvány, míg az egyes városokban a legtöbb dobozt gyűjtő diákok külön tárgyjutalmat kapnak.

Az elmúlt évekkel ellentétben az IKSZ nemcsak egy kiválasztott városban, hanem az összes olyan településen meghirdette akcióját, ahol a lakosoknak és a gyerekeknek lehetősége van az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére – a nagy napon idén mintegy húszezer diák, köztük közel négyszáz dunaújvárosi nebuló vesz részt.

A Doboznap gyűjtőakció legfontosabb célja az, hogy ráirányítsa erre a gyerekek figyelmét, mondta Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója:
– Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő gyerekek megtanulják és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát. Emellett reméljük, hogy az akció meghirdetése után egyetlen italos kartondoboz sem végezi a kukákban. A szelektív gyűjtőedénybe került italos kartonokat újrahasznosítják a papírgyárakban – új tárgyak készülnek belőlük.

Az igazgató még egy dunaújvárosi vonatkozásra felhívta a figyelmet. Mint kiemelte, ma már számos olyan papírgyár működik Európában, amely képes ezen csomagolás újrahasznosítására – a hazai papírgyárak közül a Dunapack Zrt. foglalkozik az italos kartondoboz újrahasznosításával.

*

Szabadstrand: zagytéralakítás

A zagytér kialakításának fázisával kezdődött meg május közepén a szabadstrand kotrása a Szalki-szigeten, a korábban elhatározott munkálatok első szakasza egy bő hetet vehet igénybe, aztán munkába lendülhetnek a kotróhajók is, tudta meg helyszínbejárásán a Dunántúli Napló.

A részfeladat során a majdani iszap helyét alakítják ki a szakemberek, akik – mint a helyszínen az egyik markoló irányítója, Hammer János érdeklődésünkre elmondta – gáttal akadályozzák meg az iszap elszivárgását, valamint kialakítják a zagytér és a kotrandó öbölrész közti vezeték helyét is.

A munkálatok első fázisa a tervek/számítások szerint egy bő hétig tart majd (persze sok függ az időjárástól is), ezt követően állhatnak munkába a kotróhajók a szabadstrandon.

A város közgyűlése az idei költségvetésben 100 millió forintot biztosított a Szalki-szigeti munkálatokra. Az elkülönített összegből a szabadstrand iszapkotrására, az öbölrész friss vízzel való utánpótlásának biztosítására, továbbá az ehhez szükséges szabályzó műtárgyak kiépítésére nyílik lehetőség.

A feladat elvégzésére közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került vállalkozó a ma megkezdett – és idővel persze több helyszínen, egymással párhuzamosan folyó – munkálatok befejezését július végére vállalta.

*

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes megkapta a szakszervezetek legmagasabb díját

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) kitüntetésben részesítette a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes kollektíváját. A díjat és érdemérmet Halmi Zoltán, az együttes művészeti vezetője és Szántó Péter, a befogadó és fenntartó intézmény, a Munkásművelődési Központ igazgatója vette át Budapesten.

Előadóművészi kategóriában egyedüliként kaptuk meg ezt a rangos elismerést. Összesen két közösséget és tizenkét magánszemélyt díjaztak. A valamikori SZOT-díj helyébe lépett a MSZOSZ-díj, valamint a vele együtt járó MSZOSZ érdemérem – tudtuk meg Halmi Zoltántól, aki 2001 óta fogja össze a tánccsoportok munkáját. Az együttes az 1952-es alakulás óta ápolja a Kárpát-medencei autentikus folklórt, s jó pár esztendeje az erre épülő táncszínházi darabokat állítja színpadra.

A hagyományok őrzése mellett nyitott maradt az új stílusok, kifejezési formák befogadására. Közösségteremtő ereje, művészi alkotó tevékenysége kivívta szakmai körök elismerését is. A dunaújvárosi közönség Húsvétkor a felső Duna-parton láthatta legújabb produkcióját, a Passiót. Nem kevesebb sikerrel mutatták be két évvel korábban a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában az Eltüsszentett birodalom táncmesejátékot.

A díj méltó helyre kerül a művelődési ház vitrinébe, a korábbi ereklyék mellé.

*

Összefogtak a civil szervezetek

A környező települések is hasznát látnák, ha a nagykarácsonyi Mikulásfalva kulturális rendezvénysorozat további idegenforgalmi lehetőségekkel bővülne.

A „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesület május 7-i Közgyűlésén Scheier Zsolt, Nagykarácsony polgármestere és Grabarics Gábor, a „Mikulásfalva – Mesefalu” Fejlődéséért Fejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette a megvalósításra váró elképzeléseket. Dunaújváros Közgyűlési termében a HÍD Egyesület éves Közgyűlésén napirendi témaként szerepelt a Mikulásfalva – Mesefalu stratégiai projekt bemutatása.

Talán már nem mindenki emlékszik arra, hogy mi indította el a település nevéből erényt kovácsoló kulturális bizniszt. A történet úgy kezdődött, hogy a Magyar Posta 1994-ben alkotópályázatot hirdetett általános iskolásoknak, hogy tervezzenek karácsonyi bélyegeket. A nyertesek díjazása többek között egy nagykarácsonyi nyári táborozás volt, ahol felmerült: Mi lenne, ha Nagykarácsonyban lakna a Mikulás? Az ötlet beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s az erre a célra kialakított Mikulásházat – benne a magyar Mikulással – 1995 óta több ezren keresték fel az ország minden pontjáról.

A mára kulturális fesztivállá bővült, több hétig tartó rendezvényt már külföldön is jegyzik. Azonban hiányos a vendéglátás infrastruktúrája és további elképzelések gátja a létesítmények korlátozott befogadó képessége.

Már korábbra, 1992-re nyúlik vissza a Szeretetposta intézménye. Advent első vasárnapján nyitják meg minden esztendőben a Karácsonyi Postát, ahol a „Nagykarácsonyon keresztül” bélyegzővel látják el az ünnepi küldeményeket. Ugyancsak advent első vasárnapjától látogatható az ország legnagyobb kültéri Betleheme is.

A falu lakosait kell a változások mellé állítani – fogalmazott Scheier Zsolt polgármester. Ugyanis az évek során feszültségektől sem volt mentes ez a gyermekbarát kezdeményezés.

A Nagy „Karácsonyi” Találkozó Garabarics Gábor ötlete

- Nagykarácsony a hetvenes évektől megérezte Dunaújváros népességelszívó hatását. A közeli város munkahelyet és lakhatást biztosított a beköltöző környékbelieknek. Arra gondoltunk, hogy vendégül látnánk egy napra az innen elszármazottakat azzal a nem titkolt szándékkal, hogy próbálják meg segíteni egykori szülőhelyüket a maguk eszközeivel.

*

Ismét sikeresek voltak a sárkányhajó versenyek

A gyereknapi forgatag közepette a Kikötői öbölben rendezték meg a II. Dunaújvárosi Sárkányhajó Kupát és a Dunaújvárosi Gyermeknap Kupát.

A rendező ezúttal a tavaly alakult Dunaújvárosi Vízi Sport Club (DVSC) keretein belül működő Sárkányszív sárkányhajó-szakosztály volt. S, hogy milyen is egy sárkányhajó? Aki nem tudja, s nem látta, bánhatja. Az impozáns méretű hajó egy speciális terv alapján készül, amely kenu típusú, tizenkét és fél méter hosszú, elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszíti. A versenyeken tizennyolc-húsz lapátos evez egy dobos adta ütemre, a csónakot pedig a sárkány farában álló kormányos a rögzített lapáttal irányítja.

Mint a Sárkányszív szakosztály vezetőjétől: Szücs Lászlótól megtudtuk, ez a viadal nem profitorientált, csupán a hazánkban még nem oly ismert sportág szépségeire igyekezett felhívni a figyelmet.

Természetesen a sárkányhajózás másik fontos eleme a baráti, családi, munkahelyi társaságok összetartása, s a versenyszellemen túl, a közös sportolás élményének nyújtása.

A Dunaújvárosi Gyereknap Kupán az általános iskolák felső tagozatosai, a középiskolások és természetesen tanáraik álltak rajthoz. A hatalmas versenyben a Bánki iskola csapata nyert, megelőzve a Széchenyi Gimnázium Süsü I., és Süsü II. formációját.

*

Rácalmás megkapta a városi rangot

A Közép-dunántúli régióból négy - Fejér megyéből két - település pályázott a városi címre néhány hónapja: Csákvár, Rácalmás, Tát, Balatonkenese, az első kettő Fejér megyéből. A döntés a köztársasági elnöké volt.
Sólyom László így városi címet adományozott huszonkét nagyközségnek: Fejérből Rácalmás, a régióból pedig még Balatonkenese büszkélkedhet e címmel július elsejétől.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Mágocs (Baranya megye), Mélykút (Bács-Kiskun), Medgyesegyháza és Újkígyós (Békés), Mezőkeresztes és Sajóbábony (Borsod-Abaúj-Zemplén), Csanádpalota (Csongrád), Rácalmás (Fejér), Beled (Győr-Moson-Sopron), Jászkisér és Rákóczifalva (Jász-Nagykun-Szolnok), Budakalász, Tápiószele és Zsámbék (Pest megye), Igal (Somogy), Nyírmada és Vaja (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Gyönk és Nagymányok (Tolna), Vép (Vas), Balatonkenese (Veszprém), valamint Pacsa (Zala) kapott városi címet.

Mint Schrick István polgármester elmondta, a helységet egyre többen választják otthonuknak. Az utóbbi években csak az önkormányzat húsz hektáron alakított ki lakótelkeket, azok mindegyike elkelt, és újabbakra is igény lenne.

A település természeti értékei, a befektetőket is vonzó földrajzi adottságai mellett jelentős vonzerőt jelent a letelepedőknek a teljes közművesítettség, a korszerű, jelenleg bővítés előtt álló iskola és a 2000-ben épült művelődési ház.

A turizmus fejlődését a 380 hektáros, gyönyörű természeti adottságú Nagy-sziget, a Duna, a környéken csak kis Szentendrének nevezett Ófalu, valamint a közelmúltban felújított, a közösségi élet, a rendezvények, a turizmus bázisaként működő Jankovich-kúria segíti.

Rácalmás közigazgatási területén telepedett le az 1200 embert foglalkoztató, és további 300 fős fejlesztést tervező dél-koreai Hankook gumigyár, és egyre több az érdeklődő a 6-os főút és az M6-os autópálya közötti iparterület iránt is.

Forrás: Dunaújvárosi HVI, dunantulinaplo.hu

Cikk megosztása