Dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár, ÚMVP IH vezető tájékoztatással szolgált az „Agrár-erdészeti rendszerek” támogatáshoz kapcsolódó kérelem beadásának határidejéről és további fontos tudnivalóról.

A szakállamtitkár felhívta a gazdálkodók figyelmét arra, hogy „Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól” szóló 46/2009. (IV.16.) FVM rendelete értelmében a meghirdetett támogatás esetében a támogatási kérelmek benyújtásának végső határideje 2009. augusztus 31.

A támogatás lehetőséget nyújt fás legelők létesítésére és hasznosítására, az extenzív állattenyésztés körülményeinek javítására, tág hálózatú ipai fa előállítását célzó faállomány kialakítására, valamint tájjellegű gyümölcsfa fajták telepítésére.

A támogatást az MVH-nál regisztrált ügyfelek vehetik igénybe. Nem adható támogatás az 50 % feletti állami tulajdonban levő gazdálkodó szervezet vagy központi költségvetési szerv kérelmező részére.

A támogatás formája egyszeri, területalapú, vissza nem térítendő támogatás.

A támogatás mezőgazdasági parcellánkénti összege:
a) gyep- és fatelepítés együttes kivitelezése esetén 1050 euró/ha-nak megfelelő forintösszeg;
b) meglévő gyep esetében, kizárólag fatelepítésre 740 euró/ha-nak megfelelő forintösszeg.

Gyep és fatelepítés együttes kivitelezésére vonatkozó támogatást csak szántó művelési ágban lévő területeknél lehet igénybe venni. Egy adott terület esetében a két támogatási összeg együtt nem vehető igénybe.
A támogatás a létesítési költségeket fedezi, mellette párhuzamosan a SAPS/SPS felvehető.

A támogatási kérelem benyújtása rendkívül egyszerű és erre Ön jogosult, amennyiben rendelkezik a területre vonatkozó, földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználati joggal, és a rendeletben részletezett egyszerűsített fásítási tervvel. A tervezett terület el kell, hogy érje a minimum 1 ha, a legkisebb parcella a minimum 0,3 ha nagyságot.

Amennyiben a fenti feltételeket teljesíti, a támogatási kérelemmel együtt a következő dokumentumokat kell benyújtani:

  • Egyedi blokktérkép
  • Egyszerűsített fásítási terv (amelyet felsőfokú erdészeti szakirányú végzettséggel rendelkező erdész készít el)
  • A fásítási terv készítőjének végzettségét igazoló oklevélmásolat
  • Igazolás ökológiai gazdálkodásról (nem kötelező)

Kérjük, olvassa el a 46/2009. (IV. 16.) FVM támogatási rendeletet, vagy látogassa meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapját, ahol a Közlemények menüpont alatt további részleteket tudhat meg a támogatás igényléséről szóló a 90/2009. (VII. 01.) MVH közleményből.

A támogatási kérelem benyújtására vonatkozó további fontos információk:

  • Ideje: 2009. július 1 – augusztus 31.
  • Benyújtás kizárólag postai úton.
  • A kérelmet a földterület elhelyezkedése szerint illetékes megyei MgSzH Erdészeti Igazgatósághoz kell benyújtani.
  • A benyújtás után a telepítés saját felelősségre megkezdhető.

Forrás: ÚMVP

Cikk megosztása