„Az igazi csekei szilvalekvár szilkében sokáig eláll” – olvashatjuk a szatmárcsekei lekvárfőző sátor egyik falvédőjén. Később azonban az is kiderült, hogy ha fejjel lefelé fordítjuk üvegét, még akkor sem enged a gravitációnak, így a sűrű szilvalekvár esetében is igaznak bizonyul Karinthy egyik novellájának bölcs megállapítása: „a felül mindig alulmarad, afelül nyugodtak lehetünk.”

S afelől is nyugodtak lehetünk, hogy lesz lekvár bőven. Négy mázsányi szilvát szedtek le, mostak meg, magoztak ki a szatmárcsekei sátor lekvárfőzői. Varga Jánosné, aki civilben hivatali dolgozó és az óvónő Sarkodi Lászlóné minden érdeklődőnek – akik közül a legtöbben eddig külföldiek voltak – részletesen elmondja a lekvárfőzés menetét, fortélyait, majd a kész ciberéből kóstolót ad.

- Sokan azt hitték, hogy a szilvából pálinka készül. Mások pedig a lekvár állagán csodálkoztak, főleg az azokból az országokból érkezett külföldiek, amelyekben a dzsemesebb jellegű lekvárt fogyasztják inkább. A miénk ezzel szemben annyira tömény, hogy régen még tapasztásra és ragasztásra is használták. Néhány idelátogató számára az is meglepő volt, hogy nem használunk semmilyen tartósítószert, még cukrot sem. Így teljes egészében a gyümölcs ízétől függ, hogy milyen édes lesz a szilvalekvár, de már az is rengeteget számít, hogy nem fazékban, hanem rézüstben főzzük.

A lekvárt minimum huszonnégy órán keresztül főzik, de ha „vizesebb” a szilva, akkor ennél több időre van szükség. Az sem mindegy, milyen szilvafajtából készül, mert – ahogy Sarkodi Lászlónétól megtudtam – a „nem tudom” szilva feldolgozása például teljesen más technikát igényel.

- Ez a fajta nem magvaválós, ezért rostálni kell, majd az így kinyert pépből készülhet a cibere. Főzés után a kész lekvárt fánkhoz, kelt tésztákhoz, derelyéhez és puliszkához is használhatjuk.

A két szatmárcsekei lekvárfőző, amikor csak teheti, a szatmári ételek népszerűsítésével és szabadidőszervezéssel foglalkozik, és legközelebb az augusztus 21-22-én megrendezésre kerülő Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen vesz részt. A verseny idejére a környező országokból is hívtak vendégeket a Himnusz szülőhelyére, így Ukrajnából, Szlovákiából valamint az erdélyi területekről is. A fiatalabb generációkat is vonzó rendezvényre a szervezők sok szeretettel várják az umvp.eu olvasóit is.

Hegedűs Gabriella

Fotó: Meggyesi Bálint

A fesztivál idején készült fotóink a Galériában gyűlnek folyamatosan!

Cikk megosztása