A közép-dunántúli régió faháza előtt kiégetett kerámiatárgyakat pakolnak ki a kemencéből éppen, amikor megérkezünk. Arnóvcki Zsuzsa keramikust és lányát kíváncsi alkotók veszik körbe: mindegyikük most pillanthatja meg először elkészült művét.

A PERFECT feliratú talpas pohár gazdájával, a kerámiamustrát követően rövid kirándulást teszünk, még ha csak szóban is, a Velencei-tó környékére, a 17. Sziget fesztivál harmadik napján, a LEADER utcában.

- A színek azt is tükrözik, hogy éppen milyen lelkiállapotban van az ember – árulja el Arnóvcki Zsuzsa, aki még bejegyzés alatt álló tehetséggondozó egyesületüket, az Azé Műhelyt képviseli a Hungarikum faluban. – A különböző árnyalatok még a kemencében is folyamatosan keringenek, így tulajdonképpen olyan lesz az elkészült kerámia, amilyenné a tűz, illetve – a japán raku technika alapján – a többi négy elem formálja.

A föld, a víz, a tűz és a levegő mellett az ötödik kulcselem az ember. Aki – ahogyan a tatabányai keramikus is mondja – teljesen mindegy, hogy felnőtt, vagy egy két-három éves gyerek, mert a kerámiamű festéséhez nincs szükség különleges kézügyességre. Az alkotókedvűek szilikátvegyületű fazekasmázzal festhettek a samottos agyagból készült figurákra, amelyekből aztán a kiégetés után antik hatású dísztárgy jött létre.

- Azért nem hagyományos agyagot használunk, mert azt öt-hat óra alatt lehetne csak lehűteni, míg ennek az anyagnak – az egyórás égetés után – tizenöt perc is elegendő.

Ezt a folyamatot várta végig a pákozdi Polák Dávid, aki mint kiderült, a Közép-Dunántúl egyik faházában a Velencei-tavat és környékét képviseli.

- A PERFECT szó a poháron a zenekarunkra, a Perfect Strangersre utal. Valami nagyon művészit próbáltam rá alkotni, körülbelül húsz-huszonöt percig festegettem kellemes magányomban. Ahogy elnéztem, a többiek is próbálták kiélni művészi hajlamaikat, jó volt a hangulat.

A Velencei Térségfejlesztő Egyesület marketing-gyakornoka a betérő külföldieken örömmel figyelte meg, hogy kíváncsian érdeklődnek a kézműves bemutatók, és Magyarország, ezzel együtt a Velencei-tó turisztikai programjai iránt is.

- A Sziget első napján egy bőrműves volt a vendégünk, aki a helyszínen készített táskákat. Másnap pedig fafaragó érkezett hozzánk, ő is a faház előtt tartott bemutatót.

A fiatalember elmondta, egyesületük főként a falusi turizmust és a Velencei-tó környékét - mint üdülőövezetet - népszerűsíti, amelyhez kilenc település tartozik. Az odalátogatók számtalan programlehetőség közül válogathatnak: többek között borutakon vehetnek részt, túrázhatnak a Velencei-hegységben, horgászhatnak, a pihenni vágyókat pedig gyógy– és wellness szolgáltatások várják.

Fél tíz körül a LEADER utcában is hallhattuk a The Prodigy első számának kezdő taktusait. A látvány és a hang furcsa összefonódását, és a száraz bor „tartását” tárgyaltuk az ősmagyar jurta előtt, miközben néhányan sétáltak csak az utcában - nem sokkal a zárás előtt. Az a pár látogató azonban, aki mégis betért ide, a kiállítók baráti hangulatú beszélgetéseibe csöppenhetett bele, és megbizonyosodhatott arról, hogy a LEADER utca valóban, s nem csak nevében, igazi közösség.

Hegedűs Gabriella

Fotó: Meggyesi Bálint

A fesztivál idején készült fotóink a Galériában gyűlnek folyamatosan!

Cikk megosztása