"Határtalan Európa"

2009 május 23-án került megrendezésre a "Határtalan Európa" elnevezésű rendezvény a Torna-Hidvégardói határátkelőnél.

Az egésznapos rendezvényen - melyen mintegy négy-ötezer ember fordult meg - szlovák és magyar politikusok, polgármesterek is részt vettek, köztük Göncz Kinga volt külügyminiszter, az MSZP európai parlamenti választási listájának vezetője.

A Torna és Hídvégardó közötti határátkelő melletti réten gyűltek ugyanis össze a környékbeliek akkor, amikor hazánk belépett az Európai Unióba, de két évvel ezelőtt, a schengeni övezethez való csatlakozást is itt ünnepelték meg. A mostani rendezvényen kirakodóvásárral, céllövöldével, körhintával, csúszdával dodzsemmel, ugrálóvárral és zenés színpadi programokkal várták a környék apraját-nagyját.

Köteles László szlovákiai parlamenti képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy Magyarországon mintegy 20 éve egy határnyitás (az úgynevezett Páneurópai piknik, az NDK-s állampolgárok Nyugatra való kiengedése az országból) adott a "külvilág" számára egyértelmű jelet a kelet-európai változásokról, de jóval később, már a XXI. században egy másik határnyitás, a schengeni övezethez való csatlakozás is legalább ekkora jelentőségű volt a szlovák-magyar határ mentén élők számára. Ez utóbbival ugyanis egy új korszak, az Európához való tartozás korszaka vette kezdetét, melyből azóta mindkét nemzet állampolgárai vagy így, vagy úgy, de mindenképpen profitáltak.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő szintén az Európai Unióhoz való csatlakozást, a schengeni övezetbe való belépést emelte ki, mint a két ország népei számára nagyon fontos mérföldkövet. Mint mondta, az integrációval a határ határtalanná vált, Európa megnyílt mind a szlovák, mind pedig a magyar emberek számára. Az elmúlt öt évben rengeteg uniós fejlesztési pénz érkezett Magyarországra, s ezekből a soha nem látott mértékű forrásokból ebbe a térségbe is jócskán jutott. A képviselő kiemelte: az EU-hoz, illetve a schengeni övezethez való csatlakozással még közelebb kerülhettek egymáshoz a határ két oldalán élő emberek. Történhetett mindez úgy, hogy az eredményekért nem kellett háborúnak kitörnie, a jobb életért nem kellett vérrel fizetnie sem a magyar, sem pedig a szlovák embereknek.

Göncz Kinga gyermekkori élményeiről beszélt, azokról az időkről, amikor a közeli Bódvarákón töltötte a nyarakat nagyapja testvérének házában. Mint mondta, már gyermekfejjel is olyan világot képzelt el magának, ahol nem választja el határ a felvidéken és az anyaországban élő magyarokat egymástól, az emberek különösebb kötöttségek nélkül bárhol, bármikor találkozhatnak egymással. Ennek a korszaknak az eljövetele az Európai Unióhoz való csatlakozással kezdődött, és a schengeni határnyitással tetőzött be. A volt külügyminiszter hangsúlyozta: az edelényi kastély uniós pályázati pénzből történő fejlesztése óriási turisztikai vonzerőt ad majd a térségnek, s ebből a határ mentén élő emberek is biztosan profitálnak majd. Ez az, ami miatt nyugodtan ki lehet jelenteni: az Európai Unió itt van, nem pedig Brüsszelben, hiszen itt, a szegényebb, elmaradottabb térségekben lehet igazán látni a csatlakozás eredményeit, az uniós fejlesztési források felhasználásának kézzel fogható bizonyítékait.

Göncz Kinga rövid sétát tett a közeli Hídvégardón is, ahol Matusz Tamás, a település polgármestere kalauzolta. A mintegy 700 lelket számláló község példaértékű lehet minden önkormányzat számára: munkanélküliség nincs, a bűnözés gyakorlatilag nem létezik, békésen élnek egymás mellett a magyarok és a cigány kisebbséghez tartozó emberek. Csodálatosan rendben tartott, virágosított közterületek várják az arra járót, nincsenek összefirkált falak, szemetes utak, járdák, összetört szobrok.

A fejlesztéseket jórészt a hazai és uniós pályázatokon elnyert pénzekből tudták a helyiek finanszírozni. A sikerhez azonban kellett az itteni emberek szorgalma, becsülete, Matusz Tamás szakértelme és kitartása, aki immáron közel negyedszázada vezeti a települést. S tekintve azt a szeretet, ami itt körülveszi, jó pár évig még fogja is...

*

Régészeti ásatások Rudabányán

Félidejéhez érkeztek a 2009. évi Rudapithecus-kutatások a rudabányai egykori külszíni vasércbányában levő lelőhelyen.

Július 15-én érkeztek meg a kanadai kutatócsoport tagjai, s azóta minden nap reggel 9-től délután 5-ig folytatták a munkát a terepen. Az eltelt két hét alatt számos értékes lelet került már elő, s az augusztus 12-ig tartó kutatások még sok új felfedezést hozhatnak.

A kutatásokról Pintérné Mészáros Ildikó képes riportja tekinthető meg a www.rudabanya.hu weboldalon.

*

Falunap Alsószuhán

2009. július 18-án került megrendezésre az Alsószuhai Falunap, amely program az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében támogatást nyert. A rendezvényen nagyszámú közönség elött léptek fel színvonalas előadásokkal a helyi és országos ismertségű előadók.

A rendezvény ideje alatt ugrálóvár és trambulin várta a gyerekeket. A felnőttek szórakoztatásáról Szandi és Nótár Mary gondoskodott.

Az ÚMVP meglepetés vendége Udvarias Anna volt, akinek a fellépése alatt ÚMVP friszbi és passztartó került kiosztásra a közönség körében.

A szombat esti országos vihar Alsószuhán is megzavarta a rendezvényt, de a lelkes közönség késő estig kitartott.

*

Falunap Zubogyon

2009. július 4-én került megrendezésre a Zubogyi Falunap, amely program az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében támogatást nyert.

A rendezvényen nagyszámú közönség előtt léptek fel színvonalas előadásokkal a helyi és országos ismertségű előadók. A rendezvényt tűzijáték zárta.

*

Sajógalgóci községháza komplex akadálymentesítésének megvalósulása

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv által, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt pályázat sikeres pályázóiként Sajógalgóc községben megvalósult a Községháza épületének komplex akadálymentesítése.

A pályázat közreműködő szervezete a Váti Kht. Sajógalgóc Község Önkormányzata törvényi kötelezettségének teljesítése érdekében 2007. szeptemberében sikeres pályázatot nyújtott be a Községházának komplex akadálymentesítésére. A Magyar Állam és az Európai Unió által nyújtott támogatásnak, és az Önkormányzat által biztosított forrásnak köszönhetően 9 431 934 Ft értékű beruházás valósulhatott meg.

A Községháza komplex akadálymentesítése során az épület közelében akadálymentes parkolót létesítettek, a rendelő és az ügyfélszolgálatok bejáratához a kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők bejutását könnyítő rámpát építettek.

A fizikai akadálymentesítés keretében az ajtókat kicserélték, akadálymentes mosdót és WC-t építettek, valamint a mozgáskorlátozottak érdekében a küszöböket eltávolították.
Az infokommunikációs akadálymentesítés biztosítása érdekében a közlekedő útvonalak mentén a burkolatban vezetősávok kialakítására, az ajtók kontrasztos festésére került sor, a hallássérültek eligazodásának segítésére pedig indukciós hurok rendszert telepítettek. Az önálló ügyintézés elősegítése érdekében akadálymentes információs pultot szereztek be.

A megvalósult beruházásnak köszönhetően a településen élők számára az egészségügyi szolgáltatások és az ügyfélszolgálatok elérhetőbbé váltak.

*

Átadták a felújított Dózsa György utat és az új kisautóbuszt Izsófalván

Május 22-én, pénteken délelőtt 10 órakor helyszíni ünnepség keretében adták át Izsófalva legfrissebb létesítményét, a felújított Dózsa György utat.

A megjelenteket Fodor Albert, a nagyközség polgármestere köszöntötte. Ezután az óvodások és az általános iskolások rövid műsora következett, majd Gúr Nándor országgyíűlési képviselő tartott avatóbeszédet. Ebben kiemelte, hogy az elmúlt években számos új, nagyértékű beruházás valósult meg Izsófalván, s ez a munka folytatódik, mert hamarosan sor kerül az általános iskola épületének korszerűsítésére. Bejelentette, hogy a pályázaton nyert községi kisautóbusz is megérkezett, amit meglepetésként ugyancsak ezalkalommal adnak át használatra a község lakosságának.

A nemzeti színű szalag átvágásával Gúr Nándor, Fodor Albert és a szintén jelenlévő Lukács András megyei tanácsnok jelképesen átadták a felújított útszakaszt. Az óvodások rögtön birtokba is vették az utat: színes krétarajzokat készítettek a friss, sima aszfaltfelületre, az ünnepség felnőtt résztvevői pedig nagy örömmel járták körül a vadonatúj Ford Transit kisautóbuszt.

Forrás: Edelényi HVI, Kazincbarcikai HVI

Cikk megosztása