Öröm, büszkeség, erős lokálpatrióta tudat jellemezte a szombaton ünneplőbe öltözött vépi embereket. A zenés ébresztés és a lovasok felvonulása mellett ünnepségre készült a falu apraja nagyja szó szerint, hisz a legidősebb lakó Bátorfi Antalné Ági néni (93 éves) és a legelső város szülött Börzsönyi Ákos Károly is az ünnepségen volt.

A FVM Mezőgazdasági és Gépészképző Szakközépiskola nagyterme zsúfolásig megtelt vendégekkel: országgyűlési képviselők, megyei és városi képviselők, a megye városainak küldöttségei,a kistérség falvainak polgármesterei, jegyzői, a közigazgatási szervezetek vezetői,rendőrségi vezetők, a faluból elszármazott híres szülöttek, köztiszteletben álló volt intézményi vezetők, a település hajdani kastélyának tulajdonosa, Erdődy gróf és számos szálon Véphez kötődő lokálpatrióták voltak jelen.

Külön ki kell emelni, hogy a település vállalkozói, cégtulajdonosai is együtt ünnepeltek a településsel, hisz fontos Vép városában a munkaadó megbecsülése. Fejlesztéseiket, melyet hosszan sorolt Varga Gyula polgármester hitel nélkül valósítják meg, mely jelzi jövőbe mutató kitartó folyamatos gondolkodásukat.

Az ünnepség műsorát a helyi tehetségek szolgáltatták, akik könnyet csaltak a jelenlévők szemébe produkciójukkal, és az erre az alkalomra írt Vépi Himnusszal.
Dr. Kiss László alkotmánybíró, Vas megye szülötte Varga Gyula polgármesternek a köszöntők után hivatalosan is átadta az Önkormányzati miniszter javaslatára Sólyom László által szignált város alapítói díszoklevelet.
A városkulcs Kajtár Ferenc felajánlása, lévén az idén már erre a központi keretből nem futotta.

Polgármester úr köszöntője után jómagam, Csönge Márta, a Szombathelyi kistérség Helyi Vidékfejlesztési Irodavezetője köszöntöttem a megjelenteket, majd az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében ünnepélyesen átadtam a EURÓPAI VÁROS LEADER közösség táblát az új város polgármesterének. (az ünnepi beszéd a csatolt anyagból letölhető) Az ünnepséget a városok polgármesteri köszöntői követték, majd a város alapkőletételére került sor a városháza elötti téren.

A délután veterán motoros felvonulással, városi kulturális programokkal, együttesek, énekesek fergeteges műsorával, az új városlakók közös ünneplésével folytatódott. Este sztárvendégek és tűzijáték kíséretében ünnepelte Vép, hogy 500 éves városi múltja után ismét várossá vált.

Csönge Márta
a Szombathelyi kistérség Vidékfejlesztési Irodavezetője

Cikk megosztása