Tonga képviselőjének látogatása a hatvani kistérségben

Hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Curtis Leonard Tu’ihalangingie, a Tongai Királyságból.

A Tongai Királyság egy csendes óceáni szigetcsoport, melynek területe a környező tengerrel együtt nagyobb ugyan, mint Japáné, de maga a szárazföld kisebb, mint New York városa.

Az ország 171 szigetből áll, melyből csak 40 lakott, összterülete mindössze 779 km². A szigetek 3 nagyobb csoportban helyezkednek el, Új-Zélandtól 200 km-re északra. A nagyobb szigetek vulkanikus eredetűek (5 vulkán ma is aktív), a többi korallsziget. Az országnak jelenleg kb. 110.000 lakosa van, ezek 99%-a tongai polinéz, és csak 1%-a egyéb, főként fehér telepes, köztük néhány magyar család is akad.

A közelmúltban Magyarországon tartózkodott Curtis Leonard Tu’ihalangingie, aki – személyes kapcsolatok útján látogatást tett a fővároson túl is, a magyar vidékkel való ismerkedés céljából a hatvani kistérséget kereste fel.

Meglátogatott egy 1994 óta működő családi gazdaságot Csányon. Itt megkóstolhatta az idei szilva- és dinnyetermést és meghallgathatta a méltán híres csányi dinnye történetét Simon Attila AGRYA alelnöktől, a kistérségben működő Zagyvaság HACS tagjától.

Curtis Leonard a HVI címbirtokosként is működő Hatvan Körzete Kistérségi Többcélú Társulás munkaszervezetéhez is ellátogatott. Érdeklődött a kistérségben folyó terület- és vidékfejlesztési munka iránt, a települések eredményeiről. Elismerését fejezte ki a különböző társadalmi szférák, civilek és önkormányzatok közötti jó együttműködésért.

A HVI részéről dr. Eperjesi Tamás irodavezető, a Zagyvaság LEADER HACS munkájáról Simon Attila, dr. Forgács György alelnökök és Somogyi Mária főtitkár tájékoztatta.
A vendég elmondta, hogy járt már Magyarországon, de most először látogatott vidékre.

Különös megtiszteltetésnek éreztük, hogy a személyes kapcsolatoknak köszönhetően Hatvant és környékét mutathattuk be a távoli Tonga képviselőjének.

*

Túramozgalom szerveződhet Hatvan és a szlovákiai Fülek (Fil’akovo) között?

Molnár Zsolt, a rózsaszentmártoni székhelyű HÉRICS Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület titkára, a hatvani kistérség HVI irodájába hívta találkozóra Nógrád és Heves megye turisztikai egyesületeinek képviselőit.
Elfogadta a meghívást a pozsonyi székhelyű Szlovák Turista Klub alelnöke, Stefan Kuis úr is.

A résztvevőket köszöntötte Süki Lóránt, Ecséd polgármestere, a Zagyvaság HACS elnöke, aki bemutatta a vidékfejlesztő közösség településeit és várható közös fejlesztéseit.

Dr. Eperjesi Tamás HVI vezető, a szakmai tanácskozásnak otthont adó kistérségi többcélú társulás képviseletében a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) rendszerét mutatta be, s kérte a zöld szervezetek képviselőit, hogy keressék az illetékes irodákat a csatlakozás érdekében.

Molnár Zsolt - aki civil szervezeti vezetőként a Zagyvaság LEADER csoport elnökhelyettese is – vázolta az egymással határos kistérségekben tevékenykedő zöld szervezetek együttműködésére építő, új túramozgalom kereteit. Ennek értelmében új, piros jelzésű útvonal kapcsolhatná össze a nógrádi és hevesi területeket egészen az ország határig, s azon átnyúlva Fülekig.

Stefan Kuis álláspontja szerint a szlovák partnerek fogadó készek a javaslatra. Azt az országos szövetség és a Losonc környékén működő szervezetek egyaránt támogatnák. Véleménye szerint manapság, amikor már ellenőrzés sincs az uniós határokon semmi sem képezhet sem fizikális sem bürokratikus akadályt a határokon átívelő együttműködés előtt.

Simon Péter, a Kékes Turista Egyesület elnöke kiemelte a turista mozgalom megújításának fontosságát. Álláspontja szerint az új típusú szerveződések és a tematikus utak iránt mutatkozik kereslet. Az elmúlt évtizedekben kiépültek a hagyományos mozgalmi keretek, de úgy tűnik az új, felnövekvő generációk igényelnék a mozgalmak megújítását. Ez nagyon fontos lehet a környezettudatos magatartás elterjesztése és a környezetvédelem megszervezésében egyaránt.

Judik Béla, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága részéről kérte a jelenlévőket a minél szorosabb együttműködésre. Kifejtette, hogy a különböző természetvédelmi- és turista mozgalmak újjászervezésében elengedhetetlen a korábban ezen a területen dolgozó „öregek” tapasztalata. Az általuk készített útvonaljelzések, térképek és tervek évekig megbízhatóan mutatják még a rögzített állapotokat, ezért nélkülözhetetlenek.

Merva László, a Mária zarándokút képviselője a tervezett Hatvan – Fülek útvonal és a zarándokút közötti egybeeséseket hangsúlyozta, s jelezte, hogy az általa képviselt szervezet nyitott az egyeztetésre.

Pinkert László, a Teljesítménytúrázók Társaságának elnöke fontosnak tartotta, hogy az új útvonalon is legyenek versenyek az arra vállalkozók előtt.

Molnár Zsolt házigazdaként megköszönte mindenki részvételét és eddigi munkáját, s ígértet tett a kezdeményezés folytatására, a Fülek – Hatvan túraútvonal tervének részletes kidolgozására.

Dr. Eperjesi Tamás

*

Kerekharaszti Falunap

Kerekharaszt Önkormányzata és a Kerekharasztért Egyesület közös szervezésével valósult meg a Falunap 2009. augusztus 1-én.

A falunapi rendezvényt egésznapos Főzőversennyel, valamint a kistérség minden részéből érkezett fellépők esztrád műsorával színesítették.

Forrás: Hatvani HVI, Zagyvaság Közhasznú Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása