Autóbuszmegállók fejlesztése

Kisújszállás város autóbuszmegállóinak infrastrukturális fejlesztése a tömegközlekedés színvonalának emelése érdekében.

Kisújszállás Város Önkormányzata 2008. év márciusában pályázatot nyújtott be az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében kiírásra került „Közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztése"" megnevezésű pályázati felhívásra. A fejlesztési koncepciót a Bíráló Bizottság támogató döntését követően az Irányító hatóság is jóváhagyta, miután 2008. októberben megtörtént a Támogatási Szerződés megkötése és megkezdhetővé vált a beruházás.

Első lépésként az önkormányzat megindította a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást, melynek eredményeként, mint nyertes ajánlattevő, a COLAS-EGER Út- és Vasútépítő Zrt. (3300 Eger, Deák Ferenc út 49.) került kiválasztásra. A vállalkozói szerződés megkötése után a kivitelezői tevékenységet 2009. március 19-én indították meg.

A beruházás során felújításra kerülnek a meglévő autóbuszöblök, utas váró szigetek, tíz helyszínen utas váró pavilon épül, amelyek falára információs-térkép táblák kerülnek felszerelésre a megfelelő tájékoztatás elősegítése érdekében. Továbbá azon megállókban, ahol korábban nem épültek, kialakításra kerülnek az utas váró szigetek. Azon megállóhelyeken, amelyekben nem épülnek pavilonok, ott kényelmi szempontból padok kerülnek elhelyezésre, illetve valamennyi érintett helyszín hulladékgyűjtő-edényzettel lesz ellátva, hogy a buszmegállók környezetének védelme érdekében.

A projekt fő célja korszerű, biztonságos, környezetbarát, az igényeknek megfelelő közösségi közlekedést szolgáló infrastrukturális háttér kialakítása Kisújszálláson. Napjaink egyik kiemelkedő problémája a környezetszennyezés, ezért a projekt tárgyát képező fejlesztés tervezésekor elsődleges szempont volt a környezetet érő negatív hatások csökkentése. Mindemellett kimagasló cél, hogy hatékony, versenyképes, szolgáltatást teremtsen, amely hozzájárul az utasok komfortérzetének megteremtéséhez, elősegíti a tájékozódást és biztonságos közlekedési feltételeket hoz létre.

A projekt (ÉAOP-3.1.4/B-2008-0017) az Európai Unió támogatásával, az Európai unió Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 80 944 110.- Ft

*

Jelzőlámpát kap a forgalmas csomópont

A kisúji önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be a Deák Ferenc és a Rákóczi utca kereszteződésében jelzőlámpás csomópont létesítéséhez a gyalogosforgalom biztonsága, illetve az autóbuszforgalom szabályozott becsatlakozásának biztosítása érdekében. Az energiatakarékos jelzőlámpákat 2010 tavaszán szerelik fel.

A beruházáshoz az önkormányzat másfél millió forint önerőt biztosít.

*

Több ezer tő parlagfüvet gyűjtenek össze

A kisújszállási művelődési ház idén is meghirdette parlagfűgyűjtési akcióját. Hétvégenként több tízezer tő parlagfüvet hoznak be a gyűjtőbe a lakosok. Volt, aki 100 csomó, azaz 2500 tő parlagfüvet hozott. Ők az utcájukban és a határban gyűjtik az allergén növényt, mostanra már csak kicsiket találnak, a többit már kihúzták.

*

A jászkun huszárok kegyeleti emlékhelyének avatása október 17-én

A kisújszállási székhelyű Nagykunsági Szellemi Műhely kezdeményezte a magyar hadtörténelmünkben nagy szerepet játszó jászkun huszárok kegyeleti emlékhelyének felállítását.

Mint Fekete Imre elnöktől megtudtuk, az emlékmű a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) méltóságot őrző díszudvarán kerül felállításra, hogy emlékezetük örök mementóként fennmaradjon az utókor számára, ezzel is büszkén vállalva tetteiket, származásukat. A szellemi műhely az elmúlt hónapokban jelentős kutatómunkát is végzett, ennek eredményeként a térségben eddig 141 olyan családot találtak meg, akiknek felmenői, ősei, szolgáltak valamelyik jászkun huszárezredben. Így ők is részesei lesznek az avatóünnepségnek.

Bár eredetileg augusztusban lett volna az emlékhely avatása, az azonban a tervezetthez később, csak október 17-én 10 órakor kerül megrendezésre. Ez a nap egyébként a 13. Jászkun Önkéntes Huszárezred megalakulásának a 150. évfordulója is egyben.

A jászkun huszárok emlékére készített alkotás - egy csiszolt, fekete gránit, bronz huszáralakkal - Györfi Sándor Munkácsy- és Mednyánszky-díjas karcagi szobrászművész tervei alapján valósul meg, közadakozásból. A rendezvény kapcsolódik a Kunok I. Világtalálkozója eseményeihez, a történelmi múlt és annak hagyományai felvállalásához.

*

Kenderes önkormányzata sikeresen pályázott a városrehabilitációra

Az elnyert 49,59 millió forintból és az önkormányzati ötmillióból július végéig több fejlesztés is megvalósul. A részletekről Bogdán Péter polgármester tartott sajtótájékoztatót.

Mint elhangzott, a komplex városfejlesztés magába foglalja a Horthy liget felújítását, a térkövezését, a hozzá tartozó városi játszótér fejlesztését, valamint a szabadtéri sportolási lehetőségek bővítését is. A ligetet a Rákóczi Ferenc utca köti össze a település főutcájával. A macskakőből épült utat gyakran veszik igénybe és tekintik meg a városba érkező turisták. Ezen szakaszra, valamint a folytatását képező Szövetkezet útra padokat és hulladékgyűjtőket raknak ki. Elkészül a Szövetkezeti útból nyíló Bem József út útburkolása is. Ez azért is fontos, mert a Bem József úton hetven százalékban roma lakosság él. Számukra a szilárd útburkolat a megközelíthetőség miatt a leszakadás és szegregálódás elleni küzdelem kiemelkedően fontos lépését jelenti - hangsúlyozta a városvezető. Szilárd burkolatot kap még a Rózsa Ferenc út, a Rákóczi Ferenc és Toldi Miklós út sarkára pedig egy automata díszkút kerül.

A fenti beruházások mind olyan jellegű fejlesztések, amelyek a lakosság teljes körét érintik és szebbé, élhetőbbé teszik Kenderest - mondta Bogdán Péter.

*

A kunmadarasi önkormányzat 18 millió forint támogatást nyert el új könyvtárépület építésére az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól

Ebből és az önkormányzati hozzájárulásból elkészült az új könyvtár, ahol már külön helyiségben vannak a gyermek a felnőtt és a kézikönyvek. A berendezéshez is pályázaton nyertek támogatást. Az elmúlt héten Márki Sándor polgármester adta át az épületet Kemecsi Sándorné könyvtárvezetőnek. A könyvtár és a művelődési ház egy helyre költöztetésével egyfajta helyi kulturális központ jött létre, ahol gyermekek és felnőttek is megtalálják a nekik tetsző programot.

*

Hasznosítják a karcagi Nagykun Víz- és Csatornamű Kft. szennyvíztelepén keletkező iszapot

A komposztálás után mezőgazdasági célú hasznosítás érdekében már 199 hektár szántóföldre vittek ki iszapot.

A folyamatos hasznosítás érdekében a vízmű egy mezőgazdasági kft-vel kötött megállapodást erre 2013. év végéig. A további hasznosítási lehetőség érdekében az önkormányzati Nagykunsági Környezetvédelmi Területfejlesztési és Szolgáltató Kft.-vel is tárgyalnak. Ha ez eredményes lesz, akkor a hulladéklerakó-telepen 2009. nyarán lezárandó kazetta takaróföldjeként kerülne a szennyvíziszap-komposzt felhasználására.

*

Feloszlatta Magát a Berekfürdői Önkormányzat

Július 10-én lemondott Cséti Attila berekfürdői polgármester, július 12-én pedig feloszlatta magát a képviselő-testület is. Az időközi választást szeptember 27. és október 4. között tartják meg.

Mint arról mi is beszámoltunk a június 30-ai berekfürdői képviselő-testületi ülésen nem kapta meg a szükséges öt szavazatot a feloszlatásról és új választás kiírásáról feltett kérdés. Július 9-én a polgármesteri hivatalba érkezett egy képviselői indítvány rendkívüli testületi ülés összehívására a testület feloszlatása napirendi javaslattal.

Július 10-én lemondott Cséti Attila polgármester. A vasárnapra összehívott rendkívüli testületi ülést Egri Antal alpolgármester vezette Potornainé Szűcs Katalin jegyző ismertette a polgármester lemondó nyilatkozatát, majd az alpolgármester feltette szavazásra a benyújtott képviselői indítványt: Egyetért-e Ön azzal, hogy Berekfürdő község képviselő-testülete július 12-ével, megbízatásának lejárta előtt feloszlassa önmagát. A név szerinti szavazás eredménye: 1 tartózkodás, 1 nem és 5 igen szavazat, azaz meg volt a minősített többség, a testület feloszlatta önmagát.

Az új választásokat szeptember 27. és október 4. között kell megtartani. Az időközi választás mintegy 500 ezer forintos költsége az önkormányzatot terheli.

Forrás: Karcagi HVI, kisujszallas.hu, szoljon.hu

Cikk megosztása