„Nyárköszöntő” I. Hajdúsági Térségi Kézműves Találkozó

Hajdúböszörményben először került megszervezésre a "Falunap - 2009"
pályázati lehetőséggel és az ÚMVP keretében ez a rendezvény, mely
2009. június 14-én több tartalmi elemet felsorakoztatva kínált szakmai és szórakoztató programokat egyaránt.

A kézművesek vására 22 kézműipari területet vonultatott fel, rendkívül sokrétűen megmutatva a Hajdúság és a közeli térségek hagyományos értékeit. Ehhez közvetlenül kapcsolódott az a nagy sikert arató kézműves foglalkoztatás, mely a nap folyamán több száz gyerek számára nyújtott szakemberek irányításával felejthetetlen élményt az agyagozás, üvegfestés, gyöngyfűzés, fafestés, szövés, kavicsfestés, rajzolás területén.

Az ÚMVP-sátor nyújtotta tájékoztatási lehetőséget az a Vidékfejlesztési
Konferenciára tette teljessé, mely sokoldalú témáival igyekezett az érintetteket megszólítani:

1. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program végrehajtásának tapasztalatai és aktualitásai
Előadó: Dr Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára
2. A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatának folyamata, módosítások
Előadó: Magyar Endre, a HA-VER Nonprofit Kft. munkaszervezetének vezetője
3. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal gazdákat és a kifizetéseket érintő aktualitásai
Előadó: Pallagi László, az MVH Hajdú-Bihar megyei Kirendeltségének vezetője
4. Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, az Észak-alföldi Operatív Program legújabb pályázati kiírásai
Előadó: Bunda Krisztián, kistérségi Koordinátor
5. Tájékoztató az új erdőtörvény módosításának gazdákra vonatkozó aktualitásairól
Előadó: Kiss János, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság igazgatója

Mindezt a földtulajdonosokat tömörítő szervezet vaddisznó pörköltfőzése és több száz fő megvendégelése, valamint a szórakoztató színpadi programok egészítették ki: Hajdúböszörményi Ütős Együttes, Takács Béla Nótaklub műsora, Citerazenekar, Kiscserfesek népdalokat énekelnek, Mazsorett csoportok fellépése, Varga Lajos Kultúrkör Dalköre, Gyermek néptánc csoportok, Junior Mozgásstúdió műsora, Bordalok Hajdúnánásról, Bocskai Néptánc Együttes, Meglepetés vendég, Heritage Együttes műsora
Sztárvendég - MÁRK

A rendezvény lakossági megítélése igen pozitív volt, melyet a kiállító kézművesek további együttműködést megerősítő SZÁNDÉKNYILATKOZATA tett teljesebbé. (alább olvasható)

----

Kézművesek szándéknyilatkozata Hajdúböszörményben

A "Nyárköszöntő"- I. Térségi Kézműves Találkozó, az ÚMVP támogatásával, Hajdúböszörményben került megrendezésre 2009. június. 14-én. Ez a vidéki rendezvény lehetőséget adott egy kezdeményezésre is, melyben komoly szerepet vállalt fel a Helyi Vidékfejlesztési Iroda, és amelynek eredménye az a példaértékű szándéknyilatkozat lett, amit közel huszonöt kézműves írt alá:

"Alulírottak e nyilatkozat keretében kívánják megerősíteni a következőkre vonatkozó együttgondolkodási és együttműködési szándékukat:

1. Áttekintik a térségben működő, dolgozó kézművesek, hagyományőrző mesterek, kézműipari vállalkozók egyesületének létrehozási lehetőségét.
2. A fentiekkel párhuzamosan az eredményes közös, szakmai tevékenység érdekében megvizsgálják ennek feltételeit, és egy közös adatbázis kialakításával segítik az együttműködés elérhetőségét.
3. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban kifejeződő szellemiségre alapozva, a hagyományokat megőrző minőségi, az innovációs gondolkodást előtérbe helyező, a települések és a kistérségek határain átnyúló kapcsolatok kialakítása, megerősítése mellett fognak össze.
4. Mindezeket a különböző, a hagyományőrző tevékenység bemutatását lehetővé tevő szakmai és komplex rendezvényeken keresztül, azok megszervezésével kívánják megerősíteni, előtérbe helyezve a hagyományok tovább örökítését, a fiatalok bevonását, az ismeretek átadását, és az utánpótlás nevelését.
5. Alulírottak a hajdúböszörményi Térségi Kézműves Találkozó és Vásár, a Vidékfejlesztési Konferencia folytatásaként vállalják, hogy a térségben megszervezésre kerülő további rendezvényeket támogatják színvonalas megjelenésükkel, tettekre váltva a nyilatkozatban foglaltakat, adatbázisukat elérhetővé teszik, tevékenységüket a múlt iránti tisztelet, a minőség iránti elkötelezettség, valamint a hajdúsági értékek óvása és gyarapítása vezérli.

Alapelveink: A hajdú identitás, a közösség kohéziójának erősítése. A sajátos történelmi gyökerek, a néphagyományok tiszteletben tartása. Kitartó szívósság a munkában,
és felelősség a felnövekvő nemzedékért.
(csatolható docban!!)

*

Térségi lovas program Hajdúdorogon

Hajdúdorogon immár harmadik alkalommal került megszervezésre a Térségbeli Fogathajtó Verseny.

A rendezvény védnökei Dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár, Csige Tamás polgármester, és szervezői Nyusti György főszervező, Fehér Antal, Kiss Tibor, Kovács Sándor, Szilágyi Imre, Szigeti György, és Imre Péter mindent megtettek annak érdekében, hogy a lovas sport ezen ága tovább erősödjön a térségben.

Kiváló szervező munkával és mozgósítással, közel hatvan versenyzővel, 2009. július 11-én a Városi Strandfürdő területén tartalmas versengés zajlott.

Korán reggel, a fogatok fogadását - a hajdúdorogi művészeti csoportok részvételével - zenés felvonulás követte. Az akadályhajtás és a vadászhajtás versenyszámokat a gyerekek számára is izgalmas kecskefogó-verseny színesítette. A jó hangulatú napot a METEOR együttes zenei előadása zárta.

*

Átadásra került Nagypródon, ünnepélyes keretek között a TANYABUSZ

A Szociális Szolgáltatási Központ Tanyagondnoki Szolgálata 2008. júliusban kezdte meg működését Pródon és a környező tanyákon.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program célja épp az, hogy az ilyen vidéki területeken élő lakosság azokhoz az alapszolgáltatásokhoz hozzájusson, amelyekhez mások az ország nagyobb településein.

Kihasználva az Európai Unió adta lehetőségeket 2008. június 9-én Hajdúböszörmény város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére igénybe vehető támogatásra, egy 8+1 személyes OPEL Vivaro típusú gépjárműre, melyet kedvező elbírálásban részesítettek.

Megtörtént a gépjármű átalakítása is, így mozgáskorlátozott személyek szállítására is alkalmas.
A gépjármű az Önkormányzat tulajdonában van, üzemeltetője a Szociális Szolgáltatási Központ.
Az új gépjárművel a tanyagondnoki szolgáltatás személyszállítási feladatai oldhatóak meg.
A tanyagondnoki szolgálat egyik legfontosabb célcsoportja az időskorúak köre, a számukra nyújtott szolgáltatások elsőbbséget élveznek.
A tömegközlekedés hiányosságai miatt és a gyermekek biztonságos közlekedése érdekében a tanyagondnoki gépjármű részt vesz a gyermekek szállításában is.

A gyermekszállítási feladatok egyik része a tankötelezettség megoldásában történő segítségnyújtás, másik része pedig az aprófalvakban, tanyákon élő gyermekek esélyegyenlőségét biztosító szolgáltatásokhoz való hozzájutás segítése (logopédiai és egyéb fejlesztő foglalkozások, úszásoktatás, zenetanulás, néptánc, sportolási lehetőségek, színház, bábszínház, mozi).
Ide tartozik a gyermekek iskolai rendezvényekre, versenyekre, ünnepségekre való szállítása is.

*

Pályázati fórum - lehetőségek a vállalkozók számára

„Európai uniós források vállalkozóknak – 2009” című pályázati fórum megszervezésére került sor Debrecenben, a DAB Székházban, 2009. május 7-én. A program elsősorban a környező kistérségek vállalkozóit, pályázatok írásával foglalkozó szakembereit igyekezett megszólítani.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - mint szervező - kiemelt feladatának tartja, hogy tagjait és a megye vállalkozásait segítse a gazdasági, és a pénzügyi válság idején. Ennek egyik eszköze a KKV-k részére elérhető pályázati, finanszírozási forrásokról történő hiteles tájékoztatás, az eddigi pályázati tapasztalatok közreadása.

Így ezen a konferencián is átfogó képet kaphattunk a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, az Észak-alföldi Regionális Operatív Program, az Új Magyarország Vidékfejlesztési program keretében kiírt, vagy kiírásra kerülő pályázati lehetőségekről, különös tekintettel a 2009. évi változásokra, a pályázási tapasztalatokra, mely a meghívott Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetők számára is jól hasznosíthatóak voltak.

A fórum első előadója, Kovács Örs, a MAG ZRT osztályvezetője a kis-, és mikrovállalkozások számára kiírt innovációs, és vállalkozásfejlesztési típusú pályázatokat mutatta be részletesen.

Ezt követően Dr Forgács Barnabás, az FVM szakállamtitkára ismertette az ÚMVP adatait, lehetőségeit, a III. tengely pályáztatási folyamatát, ennek kezdeti tapasztalatait és aktualitásait, valamint a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák felülvizsgálatának menetét, és a 2009. év várható pályázati ütemezését.

*

Vállalkozói Fórum Hajdúböszörményben

2009. június 4-én került sor Hajdúböszörményben, a Petőfi Ház Borostyán termében. A meghívott előadók a vállalkozások és az érdeklődők számára teljes képet nyújtottak azokból a pályázati lehetőségekből, melyek jelenleg és a közel jövőben is segíthetik a gazdálkodók, munkáltatók fejlődését.

Polyák Ferenc, a HA-VER Nonprofit Kft. ügyvezetőjének köszöntője után Paszternák Tímea, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese részletezte az ÚMFT lehetőségeit, a GOP aktuális pályázati kiírásait és az eredményes pályázatírás elvárásait.

Dr. Debreczeni Ferenc, Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a Regionális Operatív Program vállalkozásokat érintő területeit mutatta be, felhívva a figyelmet azokra a gyakori problémákra is melyekkel az Ügynökség szembesül.

Dr. Forgács Barnabás, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium EU közösségi ügyekért felelős Szakállamtitkára, az ÚMVP Irányító Hatóságának vezetője harmadik előadóként a Program vidékfejlesztési céljait, a mikrovállalkozásoknak nyújtandó segítséget, a turisztika vonalán, valamint az I-II. tengelyben megtalálható
versenyképességet megőrző és javító pályázatokat emelte ki.
A fórum konzultációs lehetőséggel ért véget.

Forrás: Hajdúböszörményi HVI, HA-VER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása