Az Írottkő Natúrpark lett „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja”

Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az ún. "European Destinations of Excellence", azaz a "Kiváló Európai Desztinációk" témában.

A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa. A 2008/2009-ben indult program célja, olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció, az Írottkő Natúrpark, jogosult a "Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence" cím használatára.

A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” pályázati felhívásra 16 pályázat érkezett. A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. szervezeti keretei között, továbbá külső bevonásával zajlott le.

A végleges döntést egy döntőbizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt.

A 2009. május 22-én megrendezett zárókonferencián az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést:

A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” címet az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei” című pályaműve nyerte el.

Az elismerő címet elnyert magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2009. évi Európai Turizmus Fórumon Brüsszelben, ahol európai társaival együtt átveheti a "Kiváló Európai Desztináció" díjat

*

Százmillió Kőszegre

Két pályázaton százmillió forintot nyertek Kőszeg kistérségi intézményei.
A bölcsőde építéséhez, az ötvenmillió forintra régóta várt a város, hiszen az építkezés márciusban megkezdődött.

A testület úgy döntött, hogy a Felsővárosi Óvoda épületéhez kapcsolódva, pályázat nélkül is megvalósítják a beruházást. Szárnyas János kőszegi vállalkozó ígéri: július 31-ig befejezik az építkezést.

A munka a tervezett ütem szerint haladt, várhatóan ősztől 24 apróság veheti birtokba a korszerű épületet.

Ötvenmillió forintot nyert a Szociális Gondozási Központ – az általuk készített pályázattal – az alapellátás fejlesztésére, ami eddig egy korszerűtlen, lapos tetejű épületben működött. Cserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést. Fontos szempont az energiatakarékosság, ezért napkollektorokat is beépítenek, mert 25 %-os energia megtakarítás a cél.
Új többfunkciós közösségi termet építenek az idősek klubja, a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő céljaira. Parkosítják a nyolcezer m2-es kertet a gyermekek és idősek számára.

A kistérségi munkát segíti az új gépkocsi. A tervek szerint mindez az év végéig megvalósul.

*

MEGALAKULT A KŐSZEGI OSTROMNAPOK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Június végén a Jurisics- várban megalakult a Kőszegi Ostromnapok Közhasznú Egyesület. Az egyesület célja a város 1532. évi török ostromának emlékére 2007-ben útjára indított Félhold és telihold - Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozat tartós társadalmi beágyazása, a programok megvalósításában érdekelt szereplők, személyek, civil szervezetek és vállalkozások együttműködésének összehangolása, illetve az ostrommal kapcsolatos ismeretterjesztő és kutató, oktató, nevelő tevékenység folytatása.

Szép számban gyűltek össze az alakuló ülésre a kőszegiek. Az egyesület alapító tagja lett Kőszeg Város Önkormányzata, a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kőszegi Horvát Kisebbségi Önkormányzat, a Jurisics-vár Művelődési Központ, a Bejo Történelmi Táncegyüttes, a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete, a Kőszegi Polgárőr Egyesület, a Kőszeg és Vidéke Ipartestület, a Kőszegi Művészeti Egyesület, az Írottkő Natúrparkért Egyesület, a Kőszegi Német Kisebbségi Önkormányzat, a Marton-szállás, az Ataru Ütőegyesület, a Csekonics József Kőszegi Lovas Egyesület, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes.

Magánszemélyekként Básthy Béla, dr. Bokányiné Boda Gyöngyi, Tóth Botond, Hernigl László, Vágfalvi Péter és Bojnécz Kata az egyesület megalapítói.

Az egyesület elnöke Seper András, aki a város nagyrendezvényén Ibrahim nagyvezérként irányítja a törökök ostromát.
Az egyesület titkára lett dr. Bokányiné Boda Gyöngyi (polgármesteri hivatal), tagjai Petkovits Sándor (horvát kisebbségi önkormányzat), Szárnyas János (ipartestület), Hernigl László (kőszegi várvédő darabontok).

Az egyesület az 1532-es történelmi időszak Kőszegre vonatkozó eseményeinek, katonai hagyományainak, kulturális és gasztronómiai örökségének kutatására és bemutatására; a Félhold és telihold - Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozat évenkénti megrendezésének összefogására, az érintett szereplők koordinálására; Kőszeg város történelmi hagyományainak őrzésére, ápolására és megismertetésére; a helyi identitás erősítésére a történelmi hagyományokon keresztül; az 1532. évi török ostrom és hadjárat hazai és európai történelmi vonatkozásainak megismerésére és megismertetésére; az ifjúság körében a történelmi hagyományok megismertetésére; helytörténeti ismeretek átadására az érdeklődők széles köre számára; a katonai hagyományokhoz kapcsolódó sporttevékenység; az egészséges életmód népszerűsítésére; hasonló hazai és külföldi szervezetekkel való együttműködésre szerveződött.

Az egyesület alapítói várják minden érdeklődő és csatlakozó szándékú természetes és jogi személy jelentkezését, illetve részvételét.

*

Körzeti tekebajnokság Csákánydoroszlóban

Befejeződött a Gyöngygolyó tekézőben a helyi kiskörzeti bajnokság. A 12 csapat részvételével 2 fordulós rendszerű csapatbajnokság rájátszás utáni a végeredménye az alábbi lett:

1. Gasztony 2. Kovács SE Körmend 3. Boldizsár Transz 4. Moha Művek 5. Kati Bisztró 6. Gyöngygolyó 7. Fadönget_k 8. Magunkra maradtunk Kemestaródfa, 9. Anita Presszó Ivánc 10. Köll a fa 11. Polgárőrök 12. Family Gasztony
A bajnokság során 84-en léptek pályára, amelyből 39 csákányi lakos volt.

A 27 forduló során 81648 golyó gurítottak ki, amellyel 330043 értékelt faeredményt értek el a sportolók. A győztes végig egyenletes jó teljesítménnyel, megérdemelten a Gasztony csapata lett a Soós Imre, Horváth Roland, Horváth Jenő, Kámán Zoltán összetételű csapattal, míg a 2-5 helyért szoros küzdelmet vívtak a csapatok és az utolsó forduló döntött a helyezésekről.

*

Holdvilágos éjszakák címmel távcsöves bemutatásokra került sor, melyeket
2009. július 3-án Hegyhátszentjakabon 20 órától Tuboly Vince, 2009. július 4-én (szombaton) Szalafő községben 20 óra után Németh Róbert, 2009. július 4-én (szombaton) Hegyhátsálon a csillagvizsgálónál 20 óra után Tuboly Vince, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány tagjai végezték, a CSILLAGÁSZAT
NEMZETKÖZI ÉVÉBEN.

A községekben egyúttal az alapítvány amatőrcsillagászai felvételeiből összeállított FOTÓKIÁLLÍTÁST vándoroltatott Keserű Anett szervezésében az Őrségi Többcélú Kistérségi
Társulás, Galilei nyomában... címmel. A kiállítási helyszíneket a községi önkormányzatok biztosították.

*

V. HEGYHÁTSZENTJAKABI FALUNAP

A Vasi Őrtorony területén is kezdeték vették az ÚMVP – nyertes falunapjai. A következő programnak július 3-tól 4-ig az őrségi Hegyhátszentjakab adott otthont, ahol immáron V. alkalommal rendezték meg a falunapot.

Az önkormányzat színesebbnél színesebb műsorszámokkal várta az érdeklődőket, melyek között helyet kaptak olyanok, mint utcák bajnoksága, mazsorett bemutató, zenés bohócok.
Felcsendültek ismert operett és musical slágerek. A tánc műfajának kedvelői Távol-Keleti mozdulatokban gyönyörködhettek, de helyet kapott a lendületes Rock and Dili Show is. A könnyűzene képviselői közül a „Piás Nővérek, valamint a Summer Love szórakoztatta a vendégeket.

Napközben lehetőség volt a Vasi Őrtorony munkaszervezete és az Őriszentpéteri HVI Vezető szervezésében megvalósuló fotókiállítás megtekintésére is, mely a régi értékeket elevenítette fel.

Sötétedéskor a Magma Tűzszínház bemutatója forrósította fel a hangulatot. A programot Univer-bál zárta. A rendezvény fő színtere a falu iskolájának udvara volt.

Forrás: Kőszegi HVI, Körmendi HVI, Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása