Országos szürkemarha-pörkölt főző verseny Salföldön

A támogatók képviseletében Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára méltatta a kezdeményezést.

"Ez egy olyan program, amelyen megmutathatjuk vendégeinknek a helyi mezőgazdaság termékeit, hiszen a környéken foglalkoznak tradicionális magyar haszonállatok tartásával és szőlőműveléssel egyaránt."

Kitűnő kezdeményezésnek tartotta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke a főzőversenyt, melyen a pörkölt alapanyaga kötelezően szürke marha volt.

A borfelismerő és a főzőverseny díjait az államtitkár adta át. Szürke marhából kicsit másképp kell ételt készíteni, mint más fajtákból - hívta fel a figyelmet Makra Károly, a Tanúhegyek Egyesület elnöke. Simonné Vitányi Mónika, Salföld polgármestere örömét fejezte ki amiatt, hogy az első országos versenynek ez a picike, de annál gyönyörűbb település adhatott otthont.

Hervay Katalin, a főzőverseny ötletgazdája, a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum képzési szakértője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a főzőversenyre eredetileg negyven csapat jelentkezett, de a szombati vihar többeket elriasztott. A kedvezőtlen időjárás ellenére - mivel a szombati nagy vihar éppen a tűzgyújtás kitűzött időpontjában érte el a falut, 17 csapat állt neki egyórás csúszással a főzésnek. Voltak csapatok, többek között, Budapestről, Oroszlányból, Nyírádról, Monoszlóról, Badacsonytomajról, Ábrahámhegyről és Tapolcáról is.

*

Egyre népszerűbb a Vasutas Nyílt Nap Tapolcán

Ahogy az ország több pontján, Tapolcán is megemlékeztek az 59. Vasutasnapról, rendezvényükre azonban sok szeretettel vártak minden civil érdeklődőt.

Július 11- én délelőtt az égiek is kegyesek voltak, a verőfényes napon a szépszámú érdeklődőt Novák Istvánné, a Tanúhegyek Egyesület alelnöke köszöntötte a civil szerveződés és a Vasútállomás vezetősége nevében.

A Himnusz közös eléneklését követően dr. Nádori László professzor ünnepi beszéde következett. (csatoltuk!)

A következő percekben Nádori professzor kiemelte Kossuth Ferenc politikai és publicisztikai törekvéseit, majd részleteiben szólt immár magyar földön végzett ténykedéséről, köztük a tapolcai választókerületben végzett áldozatos munkájáról, valamint, ahogy fogalmazott- "a dunántúli országrész vasúti közlekedésének fejlesztéséről".

Hangsúlyozta, hogy sok helyi lakos talált magának munkát, kereseti lehetőséget ezen a csomóponton, köztük a város büszkesége is- Csermák József kalapácsvető olimpiai bajnok is.

Ünnepi megemlékezése végén arra figyelmeztetett dr. Nádori László, hogy Kossuth Ferenc feltétlenül rászolgált, hogy minden tapolcai megtartsa emlékezetében.

Egyik legnagyobb költőnket- Petőfi Sándort is megihlette a vasút, 1847-ben íródott műve a váci vasútvonal megnyitása alkalmából készült. A verset Novák István szavalta el a hallgatóságnak.

Az ünnepség következő szakaszában Kocsor Ferenc állomásfőnök beszélt Tapolca vasúti vonatkozású fontos szerepéről, amely a bor- és kőszállítás területén mutatkozott meg elsősorban. Visszanyúlt egészen 1945-ig, a háborús idők helyi vasútjához, majd 56-ot érintésével egészen napjainkig: "Ma szinte felfoghatatlan emberi tevékenységet végeztek, hogy ez a vasút újjászülessen..."

Külön hangsúlyt fektetett beszédében a vasút fénykorára - az 1960 és 1980 közötti időszakra, amit számadatokkal is alátámasztott.

Akkoriban 150 millió tonna árut, ma csak 40 millió tonnát, valamint régen 350 millió utast, ma mindössze 150 milliót szállítanak vasúton. Az áruszállításból Tapolca hatékonyan vette ki a részét, ugyanis mintegy 1 millió tonna lett feladva és kb. 3 millió tonna áru gurult át az állomáson.
Kocsor Ferenc nosztalgiával emlékezett vissza a gőzös időszakra, amikor: "a mozdony, mozdonyvezető és fűtő is együtt lélegzett, különben soha nem jutottak volna fel Budapestre."

A "svéd csodák" közül külön szólt az M61 004-esről, amely egy évtizeddel ezelőtt, azon a szomorú napon nem megsemmisült, hanem meghalt.

Végezetül megköszönte mindazon vasutas dolgozók munkáját, akik az elmúlt egy évszázad alatt becsülettel, tisztelettel és alázattal végezték munkájukat.
A jelenleg is aktív dolgozók közül néhányan elismerő oklevelet vehettek át Kocsor Ferenctől.

Az ünnepi program záróakkordjaként Kossuth Ferenc emléktáblájánál helyezték el az emlékezés koszorúit.

A helyi Vasútállomás nevében Magyar Péterné kirendeltség - vezető és Kocsor Ferenc állomásfőnök, a Tanúhegyek Egyesülettől Komoróczi József titkár, végül Kiss Gyula csomóponti főnök is néma főhajtással tisztelgett Kossuth Ferenc emléke előtt.

A Szózat eléneklése után a kötetlen beszélgetés, szórakozás vette át a főszerepet.
A felnőttek "szakági" pörköltfőző vagy csocsó versenyen mérettették meg magukat, a fiatalabbak aszfaltrajz és csocsó versenyen vettek részt, de volt számukra légvár, póni simogatás, terepasztalokban, makettekben, mozdonyokban gyönyörködhettek, vagy kipróbálhatták a PVG- t, OVG- t, kézi hajtányt is. Emellett kuriózumként hatott az íjászat lehetősége is.

A kulturális programok között a darvastói színjátszókörösök a Hotel Menthol című musical adták elő nagy sikerrel, de fellépett még a Yeremája hastánc csoport, Szilágyi Benedek gitáros, valamint a Fekete Madarak, a TMKB Band és a Via Crucis együttes is.

A terepasztal és makettek osztatlan sikert arattak. Az aprónép többek közt légvárban is múlatta az időt, de aszfaltrajzversenyen is kipróbálhatták tehetségüket.
Mozdonyokat tekinthettek meg az érdeklődők, vagy kipróbálhatták a kézi hajtányt, OVG- t, PVG- t is.

*

Nem lesz több eldobott csikk a játszótereken?

A jövő évtől részleges dohányzási tilalmat vezetnek be Keszthelyen, a város közterületein. Januártól tilos lesz a dohányzás az oktatási, egészségügyi, sport- és kulturális intézmények, az egyházi épületek és a közhivatalok előtt, valamint a játszótereken és közvetlen közelükben. A korlátozás nem érinti a vendéglátóhelyek előkertjeit és a városi rendezvények dohányzásra kijelölt területeit.

A tiltás nem újdonság, számos európai országban és több hazai városban bevezettek hasonló rendeletet. A hatékonyságról még korai beszélni.
E hónap elején lépett hatályba Görögországban a dohányzást tiltó új, szigorú rendelet. Egy évtized alatt az athéni kormány harmadszor hirdetett harcot a cigarettázók számának leszorítására, ám eddig mindegyik hatástalan volt, és elbukott. A mostani törvényt még 2008-ban fogadta el a parlament. A szabályozás szerint ismét tilos rágyújtani a kórházakban, az iskolákban, a buszokon és a nyilvános helyeken. Aki mégis rágyújt, azt 500 euróra (több mint 135 ezer forintra) büntethetik.

Tilos a dohányzás az egri játszótereken is, igaz, akit itt csípnek fülön, kevesebbet, mint a görögöknél, de fizet. A város döntése értelmében akár húszezer forintba is kerülhet egy szál cigaretta elszívása; aki a helyszínen nem tud fizetni, az harmincezer forintos szabálysértési bírságra számíthat. Több egri képviselő arra figyelmeztetett, hogy a rendelet annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle – adta hírül a Magyar Rádió. Kérdéses ugyanis, hogyan lehet megoldani azt, hogy minden „tilosban” dohányzó mellé ellenőrt állítanak. Itt léphetne képbe a lakosság, mindenki figyelne, és rá mernénk szólni a szabálytalankodóra. Ettől azonban még messze vagyunk.

A maximum kiszabható bírság Dunaújvárosban is 30 ezer forint. A cél nem a büntetés, hanem a tudatformálás – fogalmazták meg a képviselők. Az iskolákban osztályfőnöki órán is kihirdetik a helyi rendeletet, mivel sok 14–16 éves fiatal cigarettázik a mászókákon ülve – írja a Független Hírügynökség. A közterület-felügyelők már róják az utcákat, délutáni, esti és hét végi ellenőrző akciókat szerveznek.

Budapesten az I. és a II. kerületben is rendeletileg tiltották meg a városrészben lévő játszótereken a dohányzást. Mivel a fővárosi önkormányzatnak nincs arra hatásköre, hogy a kerületek kezelésében lévő játszótereken bármilyen tiltást rendeljen el, ezért ajánlásként javasolják a kerületeknek, hogy a főváros által kezelt, kiemelt zöld területeken található játszóterekhez hasonló dohányzási tilalmat vezessenek be.
A teljes tiltást nehéz bevezetni, ráadásul betartatni sem könnyű. Keszthelyen „csupán” a meghatározott közterületekre terjed ki a szabályozás, ám nem zárták ki annak lehetőségét, hogy később fokozatosan szigorítsanak a rendeleten. A most meghozott intézkedés elsődleges célja városunkban is a szemléletformálás, hasonlóan a tavaly nyáron megalkotott, a közterületi alkoholfogyasztást tiltó rendelethez. Annak bevezetésekor sem a bírságolás volt a fő cél, ám a szankcionálás lehetővé tételével gyakorlatilag megszűnt ez a probléma – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, monitormagazin.hu, Tapolcai HVI

Cikk megosztása