Csak a miniszternek tetszett mindkét település

Rákóczifalva és Jászkisér elnyerhette az önkormányzati miniszter tetszését. Mindkét települést ugyanis városi rangra javasolja.

Arra, hogy a megyében egyszerre kettővel is gyarapodjon a városok száma több mint másfél évtizede volt utoljára példa. Harmincegy település pályázott idén a városi címre. Többségük pedig úgy tűnt el is nyerheti a rangot. Lapinformációk szerint ugyanis Varga Zoltán Önkormányzati Miniszter húsz nagyközséget is várossá avatna. Ezek között van Jászkisér és Rákóczifalva is. Értesülésünket az Önkormányzati Minisztérium sajtóosztályán nem kívánták megerősíteni. Mint mondták, a lista nem sajtónyilvános. A javaslatok ugyanis még az államfő asztalán vannak, aki átírhatja a települési névsort.

— A miniszter már aláírta a mi papírunkat — mondta el érdeklődésünkre Rákóczifalva polgármestere. Tóth Lajos szerint azonban ez még nem garancia arra, hogy meg is kapják a városi rangot. A köztársasági elnök ugyanis politikai értelemben is meglehetősen önállóan dönt. Így még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy lekerül a település a városi címet elnyerők listájáról. Különösen, hogy egyes híradások nem éppen kedvezően szóltak sem Rákóczifalváról, sem Jászkisérről.
A törvény szerint a várossá nyilvánítási kérelmet a település polgármestere a közigazgatási hivatal vezetője útján terjeszti fel az Önkormányzati Minisztériumnak. Itt egy bizottság bírálja el a pályázatokat. Ez után az önkormányzati miniszter javaslatára a köztársasági elnök és az Országgyűlés dönt évente egy alkalommal.

Idén a szakértői bizottság a 31 pályázó közül hét nagy községet javasolt a városi rangra. Ezek között, információink szerint, sem Jászkisér, sem Rákóczifalva nem volt. A várossá nyilvánítás szempontjai között vannak jól mérhetőek, mint például a lakosságszám, a kiépített csatornahálózat hossza, az egyes intézmények megléte, a térségi szerepkör. Ugyanakkor a történelmi múlt jelentősége, a szellemi kisugárzás meghatározása már sokkal nehezebb.

*

Saját erőből újítják meg a Zagyva hidat

Soros ülését tartotta a napokban Jászalsószentgyörgy képviselő testülete. Többek között döntöttek arról, hogy felújítják a településen található Zagyva hidat. A közel egy évtizede felújításra szoruló hídon elsősorban állagmegóvási munkákat hajtanak végre, de ahol szükséges a szerkezeti megerősítést is végrehajtják.

A rekonstrukció teljes összegét, hét millió forintot az önkormányzat saját költségvetéséből biztosítja. A munka befejezését ez év október végére tervezik.

*

Ismét Jánoskát eresztettek le a folyón

Hajdan Nepumuki Szent János napja — május 16. — jeles napja volt a vallásos embereknek. Jászjákóhalmán felelevenítették a Jánoska-eresztés régi hagyományát. A kor szokása szerint a falusiak számukra érthető módon játszották el a személyéhez kötődő eseményt.

Annak idején Vencel cseh király a Moldvába dobatta felesége gyóntató papját, mivel az nem árulta el neki, hogy mit gyónt a felesége. A krónika szerint a későbbi szent teste fénylett a Moldva vizében. Sok helyütt az országban — és a Jászság több településén is ismert volt az a szokás, hogy sötétedéskor egy fából készült tutajra öt gyertyát tettek — szimbolizálva a fejet, a két lábat, a két kezet és leeresztették a folyón.

A jászjákóhalmi honismereti szakkörben is ismerték a Jánoska-eresztés szokását, így, amikor dr. H. Bathó Edit — a jászberényi Jász Múzeum igazgatója megcsillantotta a lehetőségét, hogy fel kellene újítani — összefogva a jászdózsaiakkal és jásztelkiekkel megcsinálták és azóta minden évben kivonulnak a Tarna vagy Zagyva partján álló szobrokhoz.

Ez évben Jákóhalmán dr. Suba György, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének jászsági elnöke is résztvevője volt a jákóhalmi ünnepségnek, s Kresz Albert — a világszerte ismert fotóművész — is dokumentumokat készített mindhárom községben a vallási játékról.

*

Negyedik alkalommal találkoztak a pörkölttorta-készítők

Lassan már hazajárnak a pörkölttorta-készítők Jásztelekre. A hétvégén ugyanis immár negyedik alkalommal szervezték meg találkozójukat a kistelepülésen.

A falu önkormányzata ez alkalomból — pályázati támogatás segítségével — egész napos eseménysort is szervezett a találkozó köré. A jászsági tortakészítők mellett érkeztek ötletes tortakreációikkal Jászkarajenőről, Zsámbékról, Nádudvarról, Szigetszentmártonról, Sajószögedről is. Igazán testhez álló témát határoztak meg a szervezők az édes alkotások készítőinek, hiszen az „Itt van a május, virágzik a szerelem” gondolatkörben kellett elkészíteniük alkotásaikat.

A lakodalmas vacsoraasztalok étkeit megkoronázó grillázskészítőknek szárnyalhatott a fantáziájuk. Cukorrózsák, csipkék, szívek, páros galambok tetszetős díszítéssel kerültek a bemutatóra. Nem is volt könnyű dolga a zsűrinek, a hosszas tanácskozást követően döntésük értelmében első helyezést szerzett a jászkiséri Borbély Béláné, második helyen végzett a jászberényi Kövér Józsefné, a harmadik helyen pedig a jászalsószentgyörgyi Zsigri Lászlóné.

A Debrecenből érkezett a grillázsról mindent tudó Fekete Józsefné elmondta, hogy minden korosztálynak és minden tájegységnek megvan a jellegzetes tortakészítési módja. Az általánosan elfogadott az, hogy az igazi grillás mézsűrűségűre olvasztott és olajos magvakkal összekevert cukorból készül, amelynek kellemes világos barna színe van.

Tőle megtudhattuk azt is, hogy a grillázst már Mátyás király udvarában is készítették.

*

Pünkösdöltek Jákóhalmán

Jászjákóhalmán először tartottak Pünkösdi Falunapot. Mint azt Lukácsi Pál polgármester elmondta az elmúlt évben megszervezett vigadalom fogadtatásakor határozták azt el, hogy kiszélesítik az eseménysort.

A kétnapos program alkalmával könnyűzenei koncertek, kiállítások, kulturális programok várták az érdeklődő helybélieket. Az eseménysort lovas bemutatók is színesítették. A falunapon köszöntőt mondott Percz László Jászkapitány, de jelen voltak a testvértelepülések (Apátfalva, Jászszentlászló) delegációi is.

*

Illegális hulladéklerakó környékét tisztították

Jászalsószentgyörgyön közmunkások segítségével tisztították meg az egykori illegális hulladéklerakó környékét. A település önkormáynzata 550 ezer forintos költséggel szállítatta el a szemetet. A megtisztított területet pedig — közfoglalkoztatás keretében — folyamatosan figyelik.

Táblán hirdetik, hogy bírságra számíthat, aki ismét szemetet próbál a helyszínre szállítani.

*

Bővítenék a térfigyelő kamerák rendszerét

Jászberényben újabb nyolc kamerával bővítenék a térfigyelő rendszert. A város képviselő-testülete kedden délután arról határozott, hogy pályázatot nyújt be a régiós fejlesztési tanácshoz a technikai rendszer felszerelésére és beüzemelésére.

A fejlesztés költsége összességében közel 10,5 millió forintos költséget jelent. Az igényelhető támogatás összege mintegy 7,8 millió forint. Határoztak arról, hogy a szükséges önerőt a pályázati tartalék terhére biztosítják a városi büdzséből. Jászberényben ez idő szerint három kamera működik a város központjában.

*

A jászok összetartozását erősítik

A vidéki emberek összetartozását erősítik azok a falunapok és közösségi megmozdulások, melyek idén nyáron is sok településen szórakozási lehetőséget is nyújtanak az ott lakóknak.

A programok anyagi fedezetének előteremtése nagy feladat, bár a Új Magyarország Vidékfejlesztési Program "Vidéki rendezvények, falunapok 2009" pályázat támogatta az I. Gyöngyvessző fesztivál és Falunapot Pusztamonostoton és a XV-dik Jászvilágtalákozót is, melynek idén a 800 éves Alattyán ad otthont. A nyár folyamán még további két jászsági települési nap rendezvényeit támogatja a program.

*

Ellepték a főteret a birkafőzők

Jászárokszálláson tizedik alkalommal szervezték meg az Árokszállási Nyár programsorát. A hétvégi események kiemelkedő programja volt a közkedvelt birkafőző verseny.

Ebben az évben összesen 86 csapat főzte meg a hagyományos alföldi ételt. A rendezvényen jó részt baráti társaságok, közösségek láttak neki a bográcsozásnak, s csakhamar az egész főterét körüllengte a semmivel össze nem hasonlítható, jóféle birkapörkölt némi füsttel fűszerezett csalogató illata.

A vidám baráti találkozóvá alakult rendezvényt számos kulturális program egészítette ki, ahol a helyi művészeti csoportok, civil közösségek mutatkoztak be egy-egy előadással, tetszetős kiállítással. S hogy a legkisebbek számára is legyen még különlegesség, őket az ugráló vár, a mesevonat, a póni lovaglás, arcfestés várta.

*

Egyre több fiatal az aratónapon

Jászapátin tizenharmadik alkalommal szervezték meg a hagyományos aratónapot. A város határában, a szentandrási út mentén megszervezett rendezvényre ismét rengetegen látogattak el. A hagyományos kézi aratás bemutatója mellett sokakat vonzott az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett kakaspörkölt főzőverseny is.

Mint azt Lóczi Miklós a szervező Jászapátiak Baráti Egyesületének elnöke elmondta, ez idő szerint a legfőbb céljuk, hogy a fesztiválon részt vevő idős aratópárok mellett egyre több fiatal is csatlakozzon az eseményhez, egyre többen ismerjék meg azt, hogy miként zajlott akkor a kenyérnekvaló betakarítása, amikor még nem a kombájnok járták a határt. A törekvés már idén is eredményesnek mutatkozott, hiszen számos fiatal öltötte magára a hagyományos viseletet és próbálkozott a legnehezebb mezőgazdasági munkálatok egyikével.

Az idősebbek jólesően nyugtázták, hogy lesz aki folytassa a megkezdett hagyományt. Felelevenítették az egykori aratások minden velejáróját. A reggeli pálinkától, a kasza megfenéséig, az aratáson át a marokszedésen keresztül egészen a cséplésig. Bizony a nagy munkában nem csak kifáradtak, meg is éheztek az emberek. Nem véletlen, hogy az aratónap mellett immár több mint egy évtizede a kakaspörkölt főzőverseny is alappillére a nyár derekán megszervezett eseménynek. Ebben az esztendőben 33 bográcsban főztek a helybéliek és a városba érkezők.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesület, szoljon.hu

Cikk megosztása