Hernádszentandrás a Legsportosabb kistelepülés

A 2007. és 2008. esztendő után 2009-ben is - immár harmadszor - Hernádszentandrás nyerte meg a versenyt a Kihívás Napja országos rendezvény 700 fő alatti települések kategóriájában, és lett ezáltal az Ország Legsportosabb Települése cím birtokosa, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből egyedül.

2009. május 20-án a gyermekekre, a felnőttekre, az idősebbekre egyaránt színes programok – pl. éjszakai gyalogtúra, nyugdíjas torna, Trabant toló verseny - vártak 0.00 és 21.00 óra között.

*

Esély a halmozottan hátrányos helyzetben élő gyermekek számára Hernádvécsén

Az általános iskola bővítésére, korszerűsítésére, illetve egy új óvoda létesítésére nyert 435 millió Ft vissza nem térítendő uniós támogatást Hernádvécse önkormányzata.

Az általános iskolába 202, az óvodába 45 gyermek jár, akik 100 %-ban romák, 96 %-ban halmozottan hátrányos helyzetűek.
A fejlesztés keretében a meglévő iskola átalakításával és bővítésével 10 db tanterem és csoportszoba, az új óvodában 3 db csoportszoba és 1 tornaszoba kerül kialakításra, az udvaron pedig játszótér épül.

A fejlesztés eredményeként a lemorzsolódás csökken, a tanítás integráltan történik, a továbbtanulási esély nő.

*

Ünnepélyes alapkőletétel Deteken

Ünnepélyes alapkőletételre került sor augusztus 17-én Deteken. A település az ÉMOP keretein belül pályázott és nyert 112 millió Ft vissza nem térítendő támogatást.

Jelen projekt keretein belül a közigazgatási központot és a ravatalozót kívánja felújítani, bővíteni, akadálymentesíteni, ezáltal biztosítva a fogyatékossággal élő, gyerekes családok és idős személyek számára a közszolgáltatások, közcélú épületek, szolgáltatások hozzáférését.

*

OFA Kisfalu program - Abaújraépítés

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 2007-ben jelentette meg a „Kisfalu Program” pályázati felhívását.
A program célja a társadalmi, gazdasági, infrastrukturális szempontból elmaradott és az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel jellemezhető települések közösségeinek, forrásteremtő képességének megerősítése, gazdaságának fejlesztése és mindezen keresztül a munkanélküliség csökkentése.

Az ötszáz lakosúnál kisebb, hátrányos helyzetű, kedvezőtlen munkanélküliségi mutatókkal rendelkező falvak foglalkoztatási helyzetének és forrásszerző képességének javítása.

Az abaúji térségből Abaújszolnok község vezetésével létrejött konzorcium nyújtott be pályázatot és kapott lehetőséget a programjának megvalósítására. Bár a projekt egyelőre látványos eredményeket még nem hozott, a 2010 derekára befejeződő programtól sokat várnak a konzorcium résztvevői, melynek tagja még három település: Selyeb, Monaj és Gagyvendégi.

A térség településeinek olyan szűkösek a gazdasági, pénzügyi, emberi erőforrásai, hogy a számukra kínálkozó hazai és uniós források elérhetetlenek maradnak. Nincsenek szakembereik a hazai és uniós pályázatok elkészítéséhez, nem rendelkeznek a sok esetben szükséges önrésszel, nincsenek olyan szakértőik sem, akik a pályázatok révén elnyerhető források célszerű felhasználását irányítanák, segítenék. Ezért elmaradottságuk - és ezzel együtt a helyi munkanélküliség - a gazdagabb erőforrásokkal rendelkező, s így külső erőforrásokat könnyebben mozgósító településekhez viszonyítva tovább növekedhet.

Az OFA Kisfalu Program tervezésekor abból a feltevésből indultak ki, hogy ezekben, a csereháti falvakban is találhatók olyan fel nem ismert vagy erőforrások hiánya miatt kihasználatlan adottságok és lehetőségek, amelyekre építve meg lehet tervezni és meg lehet valósítani a falvak fejlesztésének és ezzel együtt a helyi munkanélküliség csökkentésének programját.
Ehhez azonban külső szakmai segítségre volt szükségük a településeknek.
A külső segítséget olyan, erre felkészült szervezetek, intézmények alkotta konzorcium nyújtja a programban szereplő kisfalvak számára, amely a pályázó Abaújszolnok önkormányzat vezetése mellett jött létre és vesz részt a négy kisfalu komplex de elsősorban az ott élő emberek foglalkoztatását elősegítő fejlesztésében.

Az Abaújraépítés projekt több olyan újszerű elemet tartalmaz melyek a problémák kezelését nem a hagyományos módon tervezik megvalósítani, és új megoldásaikkal talán követendő példát állíthatnak, egy jó módszert szolgáltathatnak a többi, hasonló gondokkal küzdő település számára.

Többek között a pozitív példa állítása, a helyi szereplők motiválása és bevonása, a „helyiekkel a helyiekért” gondolat átültetése a projekt tevékenységeibe, vagy például a sok szakterület művelőit összefogó konzorciumi partnerség is ilyen elemnek tekinthető.
A program sikeréhez a lakosság együttműködésére is szükség van. Aktív részvételükkel mindannyian hozzájárulhatnak a projekt sikeréhez, a kisfalvak újraépítéséhez, az élet újraindításához, hogy megvalósulhasson az Abaújra építés.

*

Hazai forrású pályázati célok az Encsi kistérségben

Az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi tanácsülésén döntés született arról, hogy az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően a térség 36 települése idén is közösen kíván pályázni az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács által - az egyes 2009. évi decentralizált önkormányzati fejlesztési és területfejlesztési célú, valamint egyes 2009. évi központi előirányzatok felhasználásának részletes szabályairól szóló 85/2009. (IV. 10.) Korm. rendeletben foglaltak alapján- meghirdetett LEKI, TEKI, CÉDE támogatásokra.

A tanácstagok az alábbi pályázati célokat rögzítették határozatban:
LEKI esetében „A közfoglalkoztatás anyag és eszközbeszerzése az Encsi kistérségben”
TEKI esetében „Térfigyelő rendszer kiépítése az Encsi kistérség egyes településein” CÉDE esetében „Jegyző és Körjegyzőségi székhelyek informatikai eszközbeszerzése”.

Jelenleg zajlanak a mikrotérségi illetve települési egyeztetések, a munkaszervezet pályázati feladatokat ellátó munkatársai összegyűjtik a településeken felmerülő eszköz és anyagigényeket.

*

ADSL fejlesztés

A Magyar Telekom fejlesztésének köszönhetően a közelmúltban az encsi kistérség településeinek zömében is elérhetővé vált a szélessávú internet.
A fejlesztés a lakosság életminőségének javításán túl hozzájárul a közigazgatás, a helyi vállalkozások, civil szervezetek ügyvitelének modernizáláshoz.

Ezen távközlési alapinfrastruktúra kiépítésével a kis települések is a fejlődés útjára léphetnek, a felzárkózási folyamat és az informatikai fejlődés aktív részeseivé válhatnak.

Forrás: Encsi HVI

Cikk megosztása