Falunap Öskün

Hagyományosan június utolsó hétvégéjén rendezte meg Öskü Község Önkormányzata az Ösbő Vezér Napokat, a település hivatalos falunapját.

Az idei évben a Falunap 2009 pályázati felhívásban támogatást nyert a falu az esemény megrendezéséhez.

Június 26-án, 19 órától az Ősi Kovács Alkotóműhely Ösküi Csoportjának grafikáiból álló kiállítás megnyitójával vette kezdetét a rendezvénysorozat, majd az este folyamán helyi együttesek adtak koncertet.
Másnap fél 9-kor, az Ösbő Vezér Emlékparkban kezdődtek a programok, s a várpalotai kistérségi HVI és a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület itt állított fel 1-1 ÚMVP sátrat. A HVI sátrában egész nap a 2009. évi vidékfejlesztési lehetőségekről hallhattak tájékoztatót, s az FVM által eljuttatott szóróanyagokat vehették át az érdeklődők.

A felnőtteknek szellemi totóval, a gyermekeknek rajzolási lehetőséggel kedveskedtek a szervezők. A sátorban termékbemutatóra is lehetőség nyílt, ahol helyi készítésű termékeket és tárgyakat állíthattak ki az alkotók.

A délelőtt során főzőverseny vette kezdetét, melynek témája a csülök volt. A szakmai zsűriben Bede Róbert mesterszakács oldalán vettem részt, s értékeltem az elkészült ételeket.

A szabadtéri színpadon folyamatosan váltották egymást a fellépők, egészen az este 9 órakor kezdődő utcabálig. (képek még a cikk alatti galériában)

*

Sikeresen pályázott a Várpalota Kistérség Többcélú Társulása

Sikeres pályázatot nyújtott be Várpalota Kistérség Többcélú Társulása az Önkormányzati Minisztérium "A bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésének, valamint közösségi buszok beszerzésének támogatása" című pályázatra, melynek eredményeként a Társulás közel tíz millió forintot nyert közösségi busz beszerzésére.

Mindez azért is üdvözlendő, mert idáig nem volt a várpalotai kistérségnek olyan járműve, amely hasonló célokra tudott volna szolgálni.

A Várpalota Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezetének elnöke: dr. Döbörhegyi Csilla

*

Falunap Tésen

Sikeres falunapot tartott Tés Község Önkormányzata 2009. június 19 és 20-a között.

Az első nap látványos hintós felvonulással kezdődött, majd a Hétpróbás Citerazenekar előadását B. Dobos Teréz csuhéfonó kiállításának megnyitója követte. Este a színpadon Nádas György humorista lépett fel, majd nosztalgia disco szolgáltatta a talpalávalót a hideg idő ellenére nagy számú közönségnek.

20-án sportprogramok, egészségsátor, játszóház várta az érdeklődőket. 10 órától 16 óráig a helyi LEADER egyesület vidékfejlesztési tájékoztató sátrában juthattak új információkhoz a falubeliek, emellett a várpalotai kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda is színes programmal kedveskedett a gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Délután bőrös-kézműves foglalkozáson vehettek részt az érdeklődőket, majd motoros bemutató szolgáltatta a látványosságot. Az estét tombolasorsolás és utcabál zárta le.

*

Elkezdődtek a hiánypótlások

Hosszú hónapok után végre megkezdődött az EMVA III-as tengelyében a vidéki örökség megőrzése céljából kiírt pályázati felhívásra beérkezett támogatási kérelmek hiánypótlási procedúrája.

A várpalotai kistérségben többek között az ösküi és a hajmáskéri római katolikus templomépület felújítására pályázott a katolikus egyházközösség Fodor Balázs plébános vezetésével, s ezek tárgyában érkezett most hiánypótlási felhívás. A tervezett felújítás mindkét templom esetében vakolási munkával, valamint a kerítések megerősítésével, felújításával is jár.

Forrás: Várpalotai HVI, Bakony és Balaton Keleti kapuja Egyesület

Cikk megosztása