Mi közünk a csillagokhoz?

A címben feltett kérdésről 2009. augusztus 17-én este, Bárdudvarnokon, a Bányai Faluházban, nagysikerű előadást tartott Dr. Zombori Ottó, az Uránia Csillagvizsgáló nyugalmazott igazgatója.

A nagy érdeklődéssel kísért előadást követően Dr. Kolláth Zoltán, az MTA Csillagászati Kutatóintézetének csillagásza a "Csillagos Égbolt a Zselicben" programról adott tájékoztatást.

A nagyvárosok környékén már olyan mértékű a fényszennyezés, hogy a felnövő generáció már nem ismerheti meg teljességében a csillagos égboltot. Európában már sehol nincs a fényszennyezés szempontjából arany minősítésű terület. A Zselic a nemzetközi összehasonlításban kiváló ebből a szempontból: az elmúlt időszak tudományos méréssorozata alapján - a nemzetközi csillagos égbolt parkok között - ezüst minősítésre pályázhatna. Fontos, hogy a vidékfejlesztők a munkájukat úgy végezzék, hogy közben ezt az értéket, az égbolt fényszennyeződés mentességét megőrizzék. Az éjszakába nyúló előadást követően a résztvevők a faluház teraszán felállított csillagászati távcsövön, a szakemberek segítségével ismerkedhettek a csillagképekkel, távoli galaxisokkal.

*

Falunap Osztopánban

2009. május 30-án, a helyi iskolának is helyet adó Tallián Kastély udvarán tartotta falunapi rendezvényét Osztopán település.

A délelőtt folyamán kispályás labdarúgóbajnokság, a helyi csapatok főzőversenye, süteménysütő verseny, kerékpáros akadályverseny, íjászat színesítette a programot.
Az ÚMVP standján az "Észak-Kaposi Partnerek" LEADER HACS képviselői és a Kaposvár Kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője adtak tájékoztatást az ÚMVP támogatási lehetőségeiről, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról.

A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása, Kakas József népi iparművész alkotásainak megtekintése mellett az ÚMVP sátorban Falunapi "ÚMVP-totót" tölthettek ki az érdeklődők.

A délutáni program Gelencsér Attila, a Somogy megyei Közgyűlés elnökének, Osztopán díszpolgárának köszöntőjét követően gazdag kulturális programot hozott. Orbán Adrienn énekes, Ferber Adél-Ferber Kristóf citera előadása, a Malomárok Táncegyüttes műsora, az Osztopáni Nyugdíjas csoport műsora, a Koktél Táncklub hip-hop táncbemutatója után a Roxínház operett és musical műsora következett. Szegedi Ferenc hagyományőrző népzenész előadását követően az "Útonállók" koncertje, majd a "Jóban-Rosszban" sztárjai: Szabó Erika és Kiss Ramóna műsorát láthattuk.

A sikeres Falunap2009 rendezvényt Rea előadása, Ihos József humorista műsorát követően utcabál, tábortűz és szalonnasütés zárta. Az esemény az ÚMVP támogatásával, a Falunap2009 rendezvénysorozat keretében valósult meg.

*

A Dél-Dunántúli Operatív Program első két évének legfontosabb eredményeit, foglalták össze egy rendezvényen a Marcali Városházán

Feigli Ferenc, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, előadást tartott az elmúlt két éves dél-dunántúli akciótervi időszakról (2007-2008).

Berkecz Balázs, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kistérségi Koordinációs Hálózata igazgatójának tájékoztatója következett, a soron következő időszak regionális pályázati kiírásairól, a kiírásokban várható változtatásokról.

Befejezésképen két nyertes projektről kaptak tájékoztatást a jelenlévők. Ezt követően a Marcali Kistérségi tanács tárgyalta, az úszásoktatás tapasztalatait. Megállapítást nyert, hogy nincs szükség a kialakult rendszer változtatására, a jelenlévő polgármesterek és pedagógusok megelégedésüket hangsúlyozták.

*

Tűzoltók Tárcsán-sütő Versenye Vörsön

A több éves, évtizedes tradíció a Tűzoltók Tárcsán Sütő Versenye, és az Országos Veterán Tűzoltóautók Találkozója Vörsön.

A Különleges asztali örömök Somogyban sorozat, kiemelt rendezvénye ez a családi nap. A hivatásos és önkéntes tűzoltók nagy családjának ünnepe ez a találkozó. A jelenlévők nem a versenyért – persze az is számít!- hanem a közös együttlét öröméért, nagyszámban vesznek részt a vendéglátó vörsiek örömére ezen a napon. A rendezvényen a Dél-balatoni Leader Nonprofit Zrt. sátra is jelen volt.

*

Falunap Hetesen

A Kaposvári kistérséghez tartozó Mernye település 2009. július 4-én tartotta falunapját. A Falunap az ÚMVP -Vidéki kisrendezvények- támogatásával valósult meg. A rendezvény kiváló időjárás mellett, több, mint 600 fő részvételével, sikeresen zajlott.

Reggel a falunapra idelátogató Erdélyi testvértelepülés gyermek fúvós zenekara adott zenés ébresztőt, majd a délelőtt folyamán labdarúgó-verseny volt.

A Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás a Mernyei Kultúrházban nyitotta meg képzőművészeti vándorkiállítását: a kistérség 54 települése alkotói, festők, fafaragók, keramikusok, játék-készítők, népművészek munkáiból láthatnak az érdeklődők keresztmetszetet.

Az iskola melletti füves pályán körhinta, légvár, vattacukros, henna-festő várta a település lakóit, a vendégeket. Az ÚMVP sátor programja 10 órától kezdődött.

A délelőtt folyamán Figura Ede zenés vidám műsora, majd délután az Ecsenyi nyugdíjasklub táncdalcsokra, és Hollán Éva magyar-nóta énekes szórakoztatta a résztvevőket. A koradélután további programjai, a Phlox tánccsoport, a Szentgáloskéri citerások műsora után 14 órakor került sor az ünnepélyes megnyitóra, majd Kisfalusi András polgármester, a település Képviselőtestülete által adományozott, „Mernyéért” díjakat adta át.

A megnyitót követően a Csörgősipka Gyermekszínház, a Mernyei Óvodások műsora, a Miklósi Ifjúsági Egyesület nótacsokra következett. A reggeli zenés ébresztőt is szolgáltató, Csíkkarcfalvai gyermek fúvós zenekar műsorát követően a Mernyei Nyugdíjasklub tagjai magyar nótákat énekeltek, majd a Rozmaring Tánccsoport műsora következett.

Ezt követte a MERLIN által központilag biztosított program: Hacsek és Sajó szórakoztatta a nézőket. Az este sztárvendége Kaczor Feri volt, majd 21 órától kezdetét vevő utcabállal zárult a rendezvény.

*

4. Kadarkúti Városnap

2009. július 25-én várossá nyilvánításának negyedik évfordulóját ünnepelte Kadarkút település. A IV. Városnap keretében színes programok tették emlékezetessé az évfordulót.

A délelőtt folyamán főzőversenyt, aszfalt-rajzversenyt rendeztek. A 14 órai hivatalos megnyitót megelőzően a Jálics Ernő Általános Iskola Művészeti iskolájának Fúvós zenekara köszöntő műsorát hallhattuk. Az évforduló alkalmából köszöntőt mondtak a térség országgyűlési képviselői és a megyei Közgyűlés elnöke.

A bensőséges hangulatú ünnepségen Verkman József, a város polgármestere Pro Urbe díjat és "Kadarkútért Érdemérem" kitüntetéseket adott át. A délután folyamán Teremi Trixi musical előadása, a Kadarkúti Népdalkör műsora, zenés gyermekműsor, nótaénekes, néptánc együttes, nyugdíjas népdalkör, és a "Kadarkúti Ciripelők" citerazenekar szórakoztatta résztvevőket. A Városnap bállal és tüzijátékkal zárult.

Forrás: Észak-Kaposi Partnerek Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása