Újabb pályázati lehetőség a Leader-ben

A Rinya-Dráva Szövetség Lábodon tartott közgyűlésén két napirendi pontot tárgyaltak az egyesület tagjai. Az alapszabály módosítás szükségessé vált, hiszen az alapító tagok 50%-os írásos támogatását megszerezni nagyon nehéz feladat az újonnan belépni szándékozók részére. A közgyűlés 25%-ra csökkentette a támogatottságot ezzel könnyítette a tagfelvétel módját.

A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata során 14 új pályázati forrás nyílik meg. Novembertől lehet támogatást igényelni többek között művelődési házak eszközbeszerzésére, sportlétesítmények felújítására, erdei iskolák korszerűsítésére a helyi termékek előállításának támogatására, Rinya-Dráva menti kiadványok szerkesztésére.

*

Dráva-menti Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület alakuló ülése

2009. július 13-án a Barcsi Móricz Zsigmond Művelődési Házban sor került a két megyére (Somogy-Baranya), és három kistérségre Sellyei, Barcsi, Csúrgói kiterjedő hatáskörű turisztikai desztinációs egyesület alakuló ülésére.

Az egyesület megalakulásának kimondása, valamint az alapítói tőke rendelkezésre bocsátásának meghatározása után, sor került az alapszabály elfogadására, az egyesület elnökének, alelnökeinek, elnökségi tagjainak és felügyelő bizottságának megválasztására, valamint a TDM Egyesület szakmai programjának elfogadása. Az egyesület elnöke Takács István barcsi könyvvizsgáló lett.

*

Civil szevezetek parlagfű mentesítése pályáztat

A Parlagfűmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság és a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívására - Civil szervezetek parlagfű mentesítési tevékenységének támogatása - 2009. május 20-ig lehetett benyújtani kérelmet. A nyertes listát július első napjaiban tették közzé az FVM honlapján.

A Rinyamenti kistérségben két civil szervezet, a Kutasi Cigány Szervezet és a Nők Lábodért Egyesület pályázatát ítélték sikeresnek. A nyerteseknek a támogatás keretében lehetőségük van a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére, ellenőrzésére, ismeretterjesztésre, lakosság tájékoztatására, valamint parlagfű mentesítésre. Ezen célok megvalósításához kisértékű tárgyi eszközök vásárlására is van lehetőség.

*

Új falubusz Kaszóban

A Rinyamenti kistérségben immáron mind a nyolc nyertes település beszerezte falubuszát, melyet ÚMVP támogatás keretében vásárolhattak meg.

Július hónapban utolsóként Kaszó község vette át a 21 személyes járművet. A falubusz 17 millió forint értékű, melyhez 10 millió forint támogatást nyertek, a fennmaradó részt 4 millió forinttal egészíti ki az önkormányzat, 3 millió forintot pedig a HM Kaszó Erdőgazdaság Rt. biztosít.

A járművet a településről Somogyszobra és Nagyatádra járó iskolások szállítására, emellett szociális feladatok ellátására használják. A busz első hosszabb útja Funtánába, a község horvát testvértelepülésére vezet, ahova 20 gyermeket visznek egyhetes tengerparti nyaralásra.

*

Egyesülnek a drávagárdonyi civilek

Egyesületbe tömörülve dolgoznak tovább a drávagárdonyi nyugdíjas klub tagjai, és a településért tenni akaró, helyi lokálpatrióták. A szervezet megalakításával újabb források elérhetőségét szeretnék megnyitni a település, és annak kulturális életének fejlesztése érdekében.

*

Hagyományőrzés felsőfokon - Szuloki falunap immár sokadszor

Több mint 10 éves hagyományra tekint vissza Szulok községben a település ünnepének megrendezése. A gasztronómiai, sport és kulturális programok idén is színvonalas szórakozást nyújtanak a településen élőknek, és az idelátogató érdeklődőknek.

*

Iskola és óvoda felújításra pályáztak

A kutas-lábodi mikrotérség oktatási hálózatának fejlesztése "Az DDOP 3.1.2/2F-2f Integrált kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központjaik fejlesztése pályázat keretében 714 170 377 Ft támogatásban részesül Kutas Község Önkormányzata.

A projekt megnevezése: A Kutas-Lábod-i mikrotérség oktatási hálózatának integráción alapuló intézményi infrastrukturális fejlesztése és hatékony szervezeti rendszerének létrehozása.

A projekt keretében Kutas és Lábod iskolája és óvodája, Kisbajom, Szabás és Nagykorpád óvodái kerülnek felújításra. A kivitelezőkkel már megkötötték a szerződést, várhatóan a munkák egy-két napon belül elkezdődnek. A pályázati pénzből az intézmények infrastrukturális fejlesztésére (akadálymentesítés, nyílászárók padozatok cseréje, fűtéskorszerűsítés, épületbővítés), eszközrendszerének és oktatás-nevelési rendszerének megújítására kerül sor.

*

Lábodi Falunap ÚMVP támogatásból

Az ÚMVP "Vidéki rendezvények, falunapok szervezése 2009" pályázati felhívás keretében nyert támogatást Lábod Község Önkormányzata a Lábodi Falunap - A Vidék Napja elnevezésű rendezvény szervezéséhez.

A falunap augusztus 15-én került lebonyolításra. Egész napos programok várták a település apraja-nagyját (főzőverseny, bika rodeó verseny, sakkszimultán, mászófal, ugrálóvár).

Színpadi műsorral várta a vendégeket a helyi Hölgykoszorú Klub és a Kislábodi Fekete Szemek hagyományőrző tánccsoport. A nap vendége Koncz Gábor színművész volt, aki humoros történeteivel szórakoztatta a közönséget. A fellépők között szerepelt még Zsadon Andrea és Csere László, akik közkedvelt operett slágereket adtak elő. Az este tűzijátékkal zárult.

A rendezvényen felállításra került az ÚMVP sátor, ahol információt kaphattak az érdeklődők a vidékfejlesztési pályázatokról, közben a kicsik vidékfejlesztési témájú rajzokat színezhettek, a felnőttek pedig ÚMVP-vel kapcsolatos totót tölthettek ki, melyekért ÚMVP ajándékokat kaptak. A falunap alkalmával a Rinya-Dráva Szövetség LEADER tortával lepte meg a vendégeket. Az ÚMVP meglepetés vendége Somogyi András humorista volt, aki előadásával hamar az ujja köré csavarta a közönséget.

*

ÚMVP III. tengelyes tájékoztató a támogatott, és várhatóan támogatásban részesülők számára

A Rinya-Dráva Szövetség fórumot szervez az ÚMVP III. tengelyében támogatási határozattal és befogadó végzéssel rendelkező pályázók számára, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket.

A fórumon előadást tart Kaponya László a Kaposvári MVH kérelemkezelési vezető szakreferense. A rendezvény célja, hogy a nyertes és a várhatóan támogatott pályázók tájékoztatást kapjanak a pályázatok megvalósításával és pénzügyi elszámolásával kapcsolatos általános és speciális tudnivalókról.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség

Cikk megosztása