Gyógyfürdő nyitása

A Nádudvari Településfejlesztési és Városgazdálkodási Kft. örömmel értesít minden kedves látogatót, hogy a nádudvari Gyógyfürdő (4181 Nádudvar, Ady Endre u. 2. sz.) május 1-től szeptember 30-ig nyitvatart.

A nyitvatartás ideje: 9 órától 19 óráig.

*

A Bihar-Sárrét Összefogás LEADER Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálatáról

Az „Út a jövőbe” Bihar-Sárrét Összefogásával címet viselő Helyi Vidékfejlesztési Stratégia tartalmazza a 2009-es évben megjelenő LEADER pályázatok jogcímeinek összességét. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Irányító Hatóságának útmutatása alapján az Akciócsoport tagjai számos fórumon és egyeztető megbeszélésen tárták fel a térség igényeit.

A tagok a felülvizsgálat és HVS módosítás során végig szem előtt tartották, hogy a helyi vidékfejlesztésben tevékenykedők legfőbb feladata Bihar és Sárrét érdekeinek érvényesítése, az itt élők életminőségének javítása, az alulról jövő kezdeményezések elfogadása, segítése.
A felülvizsgálat során szükségesnek tartott változásokat tartalmazó Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - minisztériumi elfogadás után - már elérhető honlapunkon, valamint a www.umpv.eu weboldalon.

*

Új ügyvezető igazgató a Bihar-Sárrét Összefogás LEADER Helyi Akciócsoport élén

A Bihar-Sárrét Összefogás LEADER HACS taggyűlése 2009. április 08-án – Daróczi Lajos lemondása okán - új ügyvezetőt választott, Balogh Béla személyében.

Balogh Béla közgazdasági és média szakember kinevezése után a következőket mondta: „A legfontosabb, hogy a pályázók érdekeit szem előtt tartva működjön továbbra is a Kft. A következő időszak kiemelt feladata az ÚMVP III. tengelyére támogatási kérelmet benyújtott ügyfelek további segítése. Az eddig elért eredmények mellett a jövőbeni LEADER rendelet sikeres végrehajtása a fő célom.”

*

A Schönherz utca fejlesztése Nádudvaron

Az Önkormányzat az Észak-Alföldi Operatív Program ÉAOP-2007-5.1.1/E azonosító jelű pályázati kiírásra „Nádudvar Város közigazgatási területén található Schönherz utca fejlesztése„ címmel pályázatot nyújtott be.

A pályázat támogatási intenzitása: 89,93%. A pályázaton elnyert összeg: 48 274 231 Ft. A pályázat szerinti önerő: 5 405 555 Ft.

A projekt megvalósítása során a Schönherz utca szilárd burkolatot kap, melynek következtében a Rákóczi utcával együtt létrejön az „északi elkerülő út” ,amely közvetlen kapcsolatot létesít a Püspökladányt Balmazújvárossal összekötő 3405 számú állami közúttal.

*

Újjávarázsolják az óvodát Sárrétudvariban

A 2008/2009-es tanév befejezését követően megkezdődtek a felújítási munkák a Sárrétudvari Napközi Otthonos Óvoda Kossuth utcai épületében.

A nagyközségi önkormányzat az Önkormányzati Minisztérium 12 millió forint összegű pályázati támogatásának köszönhetően végezteti el a legfontosabb munkálatokat. Megújul az épület tetőszerkezete, nyílászárói, épületgépészete.

Új burkolatot kap a vizesblokk és a folyosó, külső és belső festésre, tatarozásra kerül sor. A munkálatok a nyár végére fejeződnek be, megújult környezet várja majd a település óvodásait – tájékoztatta a Naplót Bodó Sándor polgármester.

*

2009.I. félévében nyertes pályázatok Püspökladányban

Püspökladány Város Önkormányzatának 2009. I. félévében nyertes Európai Uniós pályázatai:

I. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv –Észak-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Szociális alapszolgáltatások infrastrukturális fejlesztése Püspökladány” című pályázatát a Regionális Operatív Programok Irányító Hatóság vezetője 26 253 848 Ft támogatásra érdemesnek ítélte.

E projekt keretében a II. sz. idősek klubja ( Karcagi utca )felújítása és akadálymentesítése fog megvalósulni.

II. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv –Észak-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „ Területi Gondozási Központ áthelyezése meglévő épületbe” című első fordulós pályázatát a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője 81 700 000 Ft támogatásra érdemesnek ítélte.

A projekt keretében fog megvalósulni a Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat áthelyezése egy már funkcióvesztett, átalakított és akadálymentesített épületbe (Szent István utcai Óvoda).

III. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv – Államreform Operatív Program támogatási Rendszeréhez benyújtott „Püspökladány Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése” című pályázatot a Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatóságának vezetője 19 287 653 Ft támogatásra érdemesnek ítélte.

IV. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv – Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez KEOP-7-1-2-0 „ Szennyvíz elvezetés és tisztítás” konstrukcióra benyújtott „ Püspökladány Újtelepi városrész szennyvízcsatorna hálózat kiépítése” című pályázatot az Irányító Hatóság vezetője 25 300 000 Ft támogatásra érdemesnek ítélte.

*

Szennyvízberuházás

Sikeres első forduló után Kaba, Tetétlen, és Báránd közös társulást hozott létre, hogy a szennyvízberuházást megvalósíthassák.

A három település polgármestere együtt írta alá azt a megállapodást, amely létrehoz egy jogi személyiségű társulást. Ez a szervezet fogja kiépíteni és működtetni az új rendszert.

A három milliárd forintos beruházás célja a környezeti terhelés megszüntetése, a szikkasztásos telep felszámolása és a csatornahálózat kiépítése, amely csökkenti a talajvíz szennyvízterhelését és növeli az életminőséget. Az előkészítő szakasz 2010 januárjáig tart, és ha a pályázat második szakasza is sikeres. Az Európai Unió 85%-os támogatást nyújt.

A munkálatok során 12 átemelőt építenek és megtörténik több mint 46.200 folyóméter gravitációs vezeték építése és 24.268 folyóméter házibekötés. Kabán új szennyvíztisztító telep épül.

*

Felmatricázott falubuszok

A berettyóújfalui kistérség 14 "Falubusz-pályázat" kedvezményezettje közül immáron 11 fut az utakon az ÚMVP Irányító Hatósága által előírt "kankalinos-köpenybe bújtatva" és a maradék három Falubusz beszerzése és matricázása is folyamatban van.

Ebből a 11 autóbuszból nyolcat láttak el logoval az Észak-Alföldi régióban 2009. június 24-én Debrecenben első körben megszervezett matricázáson, 3 kedvezményezett pedig már korábban, maga gondoskodott a díszítőelemek felhelyezéséről.

A matricázást lázas szervezőmunka előzte meg, amely az Irányító Hatóság szakemberei, a Helyi Vidékfejlesztési Irodavezető és a kedvezményezett önkormányzatok első emberei között zajlottak. Fotókat készítettünk és küldtünk a felmatricázandó buszokról, műszaki adatokat egyeztettünk az IH szakembereivel, akik megfelelő helyet kerestek a matricázáshoz, stb. A gondos előkészítő munka eredményeként a matricázás rendben, gyorsan zajlott, és a kedvezményezettek rögtön utána bírtokba vehették gépjárműveiket, melyekkel könnyebben intézhetik településeik szociális-, kultúrális- és oktatási - segítő tevékenységeit.

A kezdeményezés mindenképpen nagy sikereűnek volt mondható, hiszen a települések önkormányzatainak nagy része igen hátrányos helyzetben kénytelen működni és pusztán önerőből képtelen lett volna ezt a nagyértékű beruházást végrehajtani. A Falubuszok működtetéséhez a kedvezményezett önkormányzatoknak nemes célokat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Jakab Judit Helyi Vidékfejlesztési Irodavezető Berettyóújfalu

Forrás: Püspökladányi HVI, Berettyóújfalui HVI, biharsarret.hu, haon.hu, Kabai Hírmondó

Cikk megosztása