Nemzeti Energiatakarékossági Programban lehet pályázni augusztus elsejétől

Augusztus elsejétől lehet pályázni a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretein belül a családi házban élőknek fűtéskorszerűsítésre, nyílászáró cserére, külső hőszigetelésre és megújuló energiahordozó berendezések beszerzésére.

Idén először a panelben lakók is pályázhatnak.(2009. augusztus 3.)

2003 óta minden évben megjelenik a Gazdasági és Közlekedésügyi minisztérium energiatakarékosságot megcélzó pályázata, melyre az állam 30%-os támogatást nyújt a családi házban élőknek különböző felújításokra. Az idén a 1994. előtt épített családi házak lakói pályázhatnak felújításokra, melynek 30%-át az állam fizeti, a maradék 70% pedig a pályázót terheli. A pályázóknak lehetőségük van hitel igénylésére is. Erre a szakminisztérium tizenöt milliárd forintot különített el.

Ebben az évben pedig a panelben élők is pályázhatnak nyílászáró cserére, megújuló energiahordozó berendezések beszerzésére. A fűtés korszerűsítés esetében pedig akkor, ha a panel egyedi fűtésű. Egyedül a külső hőszigetelésre nincs lehetőség. A pályázatokat augusztus elsejétől lehet postai úton benyújtani. A szükséges nyomtatványokat a Gazdasági és Közlekedésügyi minisztérium honlapjáról, vagy az Innovációs Központból ingyenesen lehet beszerezni.

*

Együttműködési megállapodás aláírása a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamarával

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara az év első felében megkereste a megye kistérségi társulásait és hosszú távú partnerséget ajánlott fel a társulások és a Kamara között. A megkeresés célja volt, hogy felhívja a társulás tagönkormányzatainak figyelmét a Kamara tagjai által biztosított mérnöki szolgáltatásokra.

Az együttműködési kezdeményezés azt az ajánlást tartalmazta, hogy a társulások és önkormányzatok vegyék igénybe a kamarai tagok munkáját a társulási- és települési szintű beruházásaik előkészítése és megvalósításra során. Elsőként Kecskemét, Kiskunhalas és Kiskunfélegyháza társulásainak vezetői tárgyaltak a kamarai vezetőkkel az együttműködés lehetséges területeiről, formáiról.

A tárgyalások eredményeképpen, 2009. július 14-én kölcsönösen aláírásra kerültek az együttműködés kereteit rögzítő „Partnerségi Megállapodás”-ok. A megállapodás tartalmi elemei között az építés és közlekedés, energia ügyek, közművek, hírközlés, környezetvédelem és vízügy mérnöki tevékenységei, azon belül a koncepciók, településrendezés, tervezés, tervpályázatok, közbeszerzés, kivitelezés szakterületein történő együttműködések kerültek meghatározásra a folyamatos és kölcsönös tájékoztatás mellett.

*

300 új munkahely a terv

Halasi művészpólók Prágától Barcelonáig. Kezdetben mintegy 20, ám közép- és hosszabb távon akár 300 főnek is munkát szeretne adni egy halasi vállalkozás, amely bővítené együttműködését osztrák partnerével. A két cég nem titkoltan és alapvetően számít a nyár elején bezárt egykori farmergyár dolgozóinak egy részére is.

Míg kezdetben 20, később 40, de hosszabb távon 300 fősre bővített apparátussal gyártanak majd – terveik szerint – olyan művészi kivitelű felsőruházati termékeket, amelyeket Közép-Európától Spanyolországig máris több helyen árusítanak. Az egyik fontos találkozóra a napokban kerül sor.

*

Bugac és az Erdélyi Szentábrahám testvértelepülési kapcsolatot teremt

Testvértelepülési szerződést köt Bugac nagyközség az erdélyi Szentábrahám településsel. Többek között erről döntött a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A község elöljárói jóváhagyták az augusztus 20-ai rendezvénytervet is.

Így az államalapítás ünnepén átadják a község kitüntető címeit, majd a tűzijáték előtt „A napba öltözött lány” című rockoperát mutatják be a lovaspályán.

A Bugaci Nagycsaládosok Egyesülete 2007-ben látogatott el Szentábrahámra. Az erdélyi település lakóival gyorsan megbarátkoztak, és egy év múlva a falunapon már ők voltak a vendéglátók. A családok közötti barátság gyorsan megköttetett, sőt idén már továbbfejlődött és a két település elöljárói úgy döntöttek, testvértelepülési kapcsolatot létesítenek. Ezt az elképzelést mindkét önkormányzat támogatja.

A szerződés aláírására szeptember 19-én kerül sor Bugacon, a Szent Mihály napi pásztorünnepen. A kapcsolat hivatalossá tételétől azt várják, hogy a kulturális-, sport- és gazdasági kapcsolatok bővülnek és több civil szervezet is egymásra talál. Mindemellett a határon átnyúló kapcsolatokhoz támogatást is remélnek.

A bugaci testület a testvértelepülési kapcsolat jóváhagyása mellett az augusztus 20-ai rendezvénytervet is elfogadta. Ekkor adták át az önkormányzati kitüntetéseket az intézményi dolgozóknak, civil szervezeteknek, illetve azoknak, akik a legtöbbet tettek a község fejlődéséért. Az ünnepség után a lovaspályán a Félegyházi Táncszínház „A napba öltözött lány” című produkciója várja az érdeklődőket. Az ünnepséget tűzijáték zárta.

*

Bugacon lesz a Kurultaj!

A 2008. évi II. Magyar-Madjar Kurultaj minden idők legnagyobb magyar hagyományőrző rendezvénye volt.

Több mint 80 magyar hagyományőrző és kultúrcsoport részvételével, több tízezer látogató ünnepelt. A Kárpát–medencei Magyarság és a kazakisztáni Madjar törzs küldöttsége büszkén, együtt emlékezett a nagy ősökre: Attilára, Árpád vezérre, a Honfoglalásra, Karcig batirra, Baján kagánra. 2010-ben a bugaci puszta ad otthont a Nagy-Kurultajnak - tudtuk meg Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológustól, a Kurultaj főszervezőjétől.

1 év és néhány nap múlva kezdetét veszi minden idők legnagyobb szabású magyar hagyományőrző rendezvénye a Nagy–Kurultaj. Az eddigi egyeztetések és tárgyalások alapján nagy létszámú és meghatározó szerepű szervezetek és csoportok képviselőit is felvonultató delegációk érkeznek: Kazakisztánból, Üzbegisztánból, Ujgurisztánból (Kína), Törökországból, Azerbajdzsánból, Türkmenisztánból, Kirgíziából, Baskíriából (Orosz Föderáció), Tatársztánból (Orosz Föderáció), Gagauziából (Moldova) és Bulgáriából.

Bíró András Zsolt a Kurultaj főszervezője, a Turán Szövetség (12 hagyományőrző szervezet szövetsége) elnöke lapunknak elmondta, a 2010-es Kurultaj helyszínére több, mint tíz település pályázott. Két nagy vélemény ütközött a szervező bizottságban, az egyik szerint állandó helyszínen rendeződjön a Kurultaj, a másik szerint nyitva kell hagyni az utat Magyarország többi települése számára is, hogy bekapcsolódhasson a magyarok legnagyobb szabású hagyományörző rendezvényébe.

Bugac mellett szólt lovaskultúrája, jól megközelíthetősége, a magyar alföldi hangulat, és a hagyományőrzésben is bizonyított már a település. Az önkormányzat hozzáálása is nagyban segítette a döntést. Szabó László Bugac polgármestere örömét fejezte ki, hogy Kunszentmiklós mellett számos település pályázott a Nagy-Kurultaj megrendezésére, a szervezőtanácsnak Bugacra esett a választása. Elmondta, nemcsak Bugac, hanem az egész térség, a megye és a Kiskunság számára is fontos, hogy itt rendezik a Kurultajt.

Hozzátette, a település és a szervezésben résztvevő partnerek (önkormányzatok, civil szervezetek) számára nagy feladat lesz a Kurultaj zökkenőmentes lebonyolítása, de minden erejével azon lesz, hogy az minél sikeresebb legyen. „Meggyőződésem, hogy az idelátogató embereknek meghatározó élménye lesz ez az összmagyar kulturális esemény” – mondta Szabó László.

*

Megyejáró Néptáncfesztivál a szanki bányászparkban

A táncosok felvonulásával vette kezdetét 17.30-kor a VIII. Nemzetközi Megyejáró Néptáncfesztivál zárógálája augusztus 9-én vasárnap Szankon.

A főutcai invitálás célba talált, közönségből nem volt hiány, vagy félezren nézték meg a fellépőket a Bányászparkban. A házigazdák nevében Patkós Zsolt szanki polgármester köszöntötte a táncosokat és a közönséget.

A műsort az olasz fúvósok, a Lingera Filtrus Band kezdte, majd a lengyelek Przygoda gyermek tánccsoportja következett. Őket követték a 40 fővel fellépő litvánok, a Laduta Néptánc Együttes, majd a francia Basques Leinua táncegyüttes látványos műsorának tapsolhatott a közönség. A külföldi együttesek sorát a Perea görög együttes zárta. A gála fél tízkor a szanki Búzavirág néptánccsoport műsorával fejeződött be.

Az együttesek Szankra emlékeztető ajándékot vehettek át Patkós Zsolt polgármestertől, aki megköszönte a rendezvény főszervezőjének Miklós Károly fesztiváligazgatónak, hogy Szankra is elhozta ezt a színvonalas produkciót.

*

Átadták a Kiskunmajsa-Bugapusztaháza közötti kerékpárutat

Öt települést most már kerékpárút is összeköt. Kedden délelőtt Jásszszentlászlón ünnepélyes keretek között adták át, a több mint húsz kilométer hosszú utat.

A kiskunmajsai gyógyfürdőt, és Bugacpusztaházát köti össze az a kerékpárút, amely 300 millió forint uniós, és állami pénzből valósult meg. Turisztikai szempontból is igen jelentős az új út, mert végighalad Jásszentlászlón, Móricgáton, és betér Bugacra is. Varjú László államtitkár avató beszédében elmondta, hogy sokkal biztonságosabban érezhetik majd magukat a kerékpárosok, ha a kijelölt úton haladnak.

Az ünnepség után Varjú László, dr. Garai István Levente országgyűlési képviselő, Papp József, Terbe Dezső polgármesterek, és még néhányan, egy velocipédes kerékpáros felvezetésével kipróbálták az új utat.

*

Sikeres kistérségi pályázatok

A Halasi Többcélú Társulás meghatalmazásával a Kiskunhalasi Művelődési Központ Nonprofit Kft. június közepén két pályázatot nyújtott be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz kistérségi közművelődés témakörében.

A Közkincs program keretében a már egy éve működő Közkincs Kerekasztal munkájának folytatására 700.000 Ft-ot, míg egy kistérségi közművelődési referens egy éves munkabérére 2.450.000 Ft-ot nyert a kistérség. Emellett egy sikeres NKA pályázat útján a Szilaj Citerazenekar és a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar 2009. szeptembere és 2010. januárja között kistérségi tájelőadásokat valósíthat meg Kiskunhalasi Művelődési Központ Nonprofit Kft. és a kistérségi közművelődési szakemberek koordinálásával - 600.000 Ft értékben.

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület

Cikk megosztása