Vázsnoki Ifiúsági Tábor

Június 15-16-án Ifjúsági tábort szervezett a Kistérség fiataljainak a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás a „Figyusz a hegyhátra” program keretén belül.

A programon részt vettek még a Kistérségi Ifjúsági Információs Pontok munkatársai is. A kétnapos programra a Sásdi kistérség településeiről nagy számban érkeztek fiatalok.

A hátrányos helyzetű fiatal számára szervezett tábor első napján a fiatalok a programban önkéntesként résztvevő Illés Péter vezetésével Falfestéssel egybekötött projektet hajtottak végre. A projekt az emberi jogok témájában mozgatta meg a fiatalok fantáziáját. A közös ötletelést követően kiválasztottak öt kulcsfogalmat melyet csapatokban dolgoztak fel. Az elkészített tervek alapján kezdték meg a falak megfestését. Az együttgondolkodás eredménye keppen szemet gyönyörködtető és elgondolkodtató képek születtek.

Pihenés képpen a helyi fiatalokból álló Collective Souls mutatta be repertoárját, az ott lévők nagy-nagy örömére.
A település polgármestere körbeeveztette a fiatalokat a településen és elmesélte nekik a település történetét. Az első nap szalonna sütéssel zárult.

Második napra is résztvevő fiatalokat öt akadályból álló túra várta az aktív helyi önkéntesek szervezésében.

Délutáni programként az Emberség Erélyével Alapítvány játékos „Emberi jogi kaszinója” foglakoztatta a résztvevőket.

*

Ünnepélyes tályékoztatás az LHH programcsomag befogadásáról

Alsómocsoládi Vendégház és Konferencia Központban május 22-én az NFÜ munkatársai a kistérség szereplőinek részvételével bemutatták a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatási programja keretében Sásdi Kistérség fejlesztési projektcsomagjának befogadott projektlistáját.

Székely Szilárd mint a Sásdi Többcélú Kistérség Társulás köszöntőjében hangsúlyozta a program fontosságát és jelentőségét a térség fejlesztése szempontjából. Áttekintést adott az EU-hoz való csatlakozástól kezdve a jelenlegi programig mi történt a térségben.

Szakács László RFT tag részletesen ismertette a kistérség programcsomagját, majd Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda vezetőjének (NFÜ) átadat az elismerő oklevelet Székely Szilárdnak.

*

Nagyvázsonyi képzés a SIPKÁNAK

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól 300.000 Ft-os képzési támogatást nyert a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás, amit a Sásdi Kistérségi Programszervező Kerekasztal /SIPKA/ fiataljainak képzésére fordított.

A közösségfejlesztő képzésre Nagyvázsonyban került sor május 22-24. között.

*

Falunap Baranyajenőn

Baranyajenőn ezen a 500 lakosú Sásdi Kistérségi településen hatalmas eseménynek számít a falunap. Ezt a rendezvényt ezúttal a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) is támogatta, - mint Sásdi Kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője - ezért vettem részt a rendezvényen.

Az FVM rendezvényhez többek között egy úgynevezett ÚMVP sátrat is biztosított, ahol két hostess, a Mecsek-Völgység-Hegyhát LEADER csoport képviselője, két másik HVI vezető és jómagam is azon tevékenykedtünk, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot népszerűsítsük (ÚMVP). Ennek érdekében, a felnőttek számára egy ÚMVP-hez kapcsolódó totót állítottunk össze, amelyben próbára tehették a tudásukat. A totót jól kitöltök között ajándékcsomagokat sorsoltunk és minden kitöltő kapott egy lufit.

A gyermekek számára is tartogattunk programokat: aki kedvet érzett rá az mezőgazdasághoz kapcsolódó színezővel tölthette el idejét. Nagyon sok szép rajz születet ezért úgy határoztunk, hogy a 4 legszebb rajz készítőjét szintén ajándékokban részesítjük. A gyerekek rendkívül élvezték, hogy színezhetnek. Volt olyan aki szinte egész nap a sátrunkban ült és színezett. Így közel 50 rajz született, amelyeket átadtunk a település jegyzőjének, hogy azokat ki tudják állítani. A felnőttek körében szintén népszerű volt a totó, így közel 30-an töltötték ki amelyek közül 16 részt vehetett a sorsoláson is, mivel egy-egy hibától eltekintve helyesen lettek kitöltve. Három ajándékcsomagot sorsoltunk ki ezeknek a kitöltői között, amelyek többek között pólót, kulcstartót, frizbit tartalmazott.

Sajnos a rendezvényt nem fogadta kegyeibe az időjárás. Egész nap borús felhős volt az idő és többször el kezdett szemerkélni az eső. Ennek ellenére több focicsapat is részt vett a meghirdetett bajnokságban, és 7 főzőcsapat is benevezett a főzőversenyre.

Az előzetes programmal szemben a különböző versenyek eredményhirdetésére fél ötkor került sor. Majd öt órától az ÚMVP által biztosított „Meglepetés Sztárvendég” (Lóránt Krisztina és Aranyos Nikolett) adott műsort, majd Tarnai Kiss László előadóművész koncertjét hallgathatta meg az időjárás viszontagságai ellenére nagy számban megjelent közönség.

Összességében véleményem szerint jól sikerült a rendezvény ahol többször elhangzott a helyiek részéről: „Jé, ez a rajz van a falubuszra is festve!”. Tehát hozzájárultunk az ÚMVP megismertetéséhez és a falunap színvonalas megrendezéséhez.

*

III. Hegyháti Beat-Rock Fesztivál

2009. július 18-án rendezték meg a III. Hegyháti Beat-Rock Fesztivált Mágocson. A megnyitót követően motorosok vonultak végig a város utcáin.

Sajnos az amatőr zenakrok beumtatkozását a viharos időjárás félbeszakította, ám az esti Republic koncert nagy sikert aratott.

A rockzenekarok versenyét egy későbbi időpontban rendezik meg.

Az eseményről készült videót www.magocs.hu weboldalon az Aktuális - Sajtószoba oldalán tekintheti meg.

*

Baranyaszentgyörgyi Falunapról

Baranyaszentgyörgyön ezen a Baranya-hegyháti kistelepülésen óriási eseménynek számít minden ünnepség. Ezért a falu apraja-nagyja jelen volt az ÚMVP által támogatott falunapi rendezvényen.

A rendezvény indításaképpen helyi futballmérkőzésekre került sor. Majd, gyermek és ifjúsági ügyességi vetélkedők (tojás ping-pong, talicskatolás, célbadobás, zsákbafutás, kötélhúzás) zajlottak le.
10 órától egész nap ingyenes körhintát, légvárat és quadot vehettek igénybe a gyerekek.
12 órától az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP) népszerűsítő sátor várta a látogatókat. A gyerekek a mezőgazdasághoz kapcsolódó kifestőkkel bizonyíthatták ügyességüket.

Mindeközben a szülők vagy a kissé idősebbek az ÚMVP-hez kapcsolódó TOTÓ tölthettek ki. Természetesen a TOTÓ kitöltéséhez segítséget kaptak a sátorban elhelyezett szóróanyagokból. Mindkettőnek hatalmas sikere volt, így rengetek rajz és többtucat jól kitöltött TOTÓ születet. Mind a gyermekek mind a TOTÓ-t kitöltők között érékes ajándékcsomagok kerültek kiosztására. Itt bemutatkozott még a helyi LEADER csoport is (Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület)

Délután folyamán a polgármester asszony köszöntője után nagy sikerű fellépők szórakoztatták a közönséget. Ezek sorrendben a következők voltak:
16:00-tól 17:00-ig Vásárosdombói BOKRÉTA EGYÜTTES zenés műsora: Mary Poppins részlet; Sásdi DEUTSCH KLUB ének műsora és a Vásárosdombói PEPITA EGYÜTTES Huszártánc
17.00-17.45 MC HAWER ÉS TEKNŐ zenekar
18.15- Bakócai KABÓCA ZENEKAR fellépése
19.00-19.30 ÚMVP által biztosított MEGLEPETÉS PRODUKCIÓ
20 órától UTCABÁL zenél a POMI - PINTI zenekar
Az utcabál másnap hajnalig folytatódod a helyiek nagy örömére.

15 óra után minden kedves vendég megkóstolhatta a főzőverseny résztvevőinek „pályamunkáit”, amit a helyiek szíves örömest és nagy lelkesedéssel meg is tettek.

Forrás: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

Cikk megosztása