Különleges élmények a verebi Falunapon!

Augusztus 14-15-én Verebre invitáltuk a kedves olvasókat. Vereb község, a 2009. évi ÚMVP Falunap pályázaton támogatást nyert a Vereb Vitéz Napja rendezvényre.

Vereb község a Velencei-Tó alig 800 lakosú háttértelepülése, gazdag történelmi múlttal. A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának egyik fő pontja a háttértelepülések bevonása az idegenforgalmi kínálatba, különleges értékeinek megismertetése.

Vereb a Velencei-tó turisztikai kínálatába illeszkedve átjárást biztosít a Vértesbe, és a Váli völgybe, igazi kerékpáros, bakancsos, lovas paradicsom. Egy igazi közösség, a közösségben élő emberek ”itt” köszönnek egymásnak, ismerik a kalákában végzett munka örömét, segítenek a rászorulókon, és szorgalmasan dolgoznak.
A jól végzett munka után asztalra kerül az ősöktől örökölt pincékben tárolt saját termésű bor és jönnek a beszélgetések alkalmával, ha a világot megváltó gondolatok nem is, de a falu sorsát alakító ötletek igen. A település lakóinak hagyományaik megőrzése mellett céljuk különleges történelmi értékeik megismertetése az idelátogatókkal.

A verebi lovas vitéz sírja az első olyan honfoglalás kori lelet, amelynek helyét megjelölték, és leletei múzeumba kerültek, ennek az egyedülálló emléknek a megőrzése és ismertetése adta a Falunap programjainak keretét. Vereb a kezdeményezéssel a hagyományos honfoglalás kort kedvelők találkozó helyét szeretnék megteremteni.

Harcászati bemutató, íjászverseny, főzőverseny két kategóriában, honfoglalás kori ételek, helyi specialitások, tájjellegű ételek készítése, lovasbemutatók, mesterségek utcája, és természetesen zenés műsorok, utcabál tette változatossá a két napot.

Emellett megismerhették az idelátogatók a Római Katolikus Templomot, a Váradi Bibliát, az egyedi Helytörténeti Gyűjteményt.

Stadler Klára
Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület
Munkaszervezet vezető

*

Pár héten belül nyerteseket hirdethetnek a Velencei-tónál!

A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület 9 településéről beérkezett támogatási kérelmeinek elbírálása is végső szakaszba érkezett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretén belül.

Az országos átlaghoz hasonlóan szinte minden pályázónak 3-7 hiánypótlási dokumentumot kellett benyújtania pótlólagosan. Sajnos a kérelmek elektronikus benyújtásának lehetőségével is kevesen éltek ami szintén lassította a bírálati folyamatot. Jelenleg még három támogatási kérelem hiánypótlása van folyamatban, 11 pályázó már befogadó végzéssel rendelkezik, amellyel a beruházások saját felelősségre megkezdhetőek, de ez még csak formai megfelelést jelent, a végső döntést, hogy valóban nyert e pályázat és milyen összeget az igényelthez képest pár héten belül kaphatják kézhez a pályázók.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) Vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása elnevezésű III. tengely nem-horizontális jogcímeire összesen 21 db támogatási kérelmet nyújtottak be januárban a Velencei-tó környéki településekről. Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztésére 5 db, turisztikai tevékenységek ösztönzésére 4 db, vidéki örökség megőrzésére 5 db, továbbá falumegújításra 7 db támogatási kérelem érkezett településekről. Az ügyfelek közel 313 millió Ft forrást igényeltek, mely támogatási összeg segítségével akár félmilliárd forint összértékben valósulhatnak meg beruházások a térségben.
A mikrovállalkozások műszaki-technológiai fejlesztésétől komplex autószerviz-szolgáltatás bevezetéséig terjed az ötletek skálája, a falumegújítási projektek keretében pihenőhelyek, közösségi terek, parkok, templomkertek és zöldterületek újulhatnak meg.

A környék egyik fő vonzerejét jelentő turisztikai pályázatok vendégházak, szálláshelyek minőségi színvonalának emelésére, új turisztikai szolgáltatások megvalósítására irányulnak. Nem utolsó sorban a Velencei-tó védelem alatt álló táji, természeti és épített értékei, műemlékei megújulva válhatnak elérhetővé a helyben élők és az idelátogatók számára.
A Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület közel 427 millió forintból gazdálkodhat, melyből 234 millió forint használható fel a III. tengelyes intézkedésekre, 193 millió forint pedig a 2009 negyedik negyedévében induló LEADER jogcímekre.

LEADER pályázatok ősszel indulnak

A Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület mint a kilenc település akciócsoportja augusztus hónapban a LEADER források pályázatainak egyeztetését és előkészítését végzi az MVH-val és az Irányító Hatósággal közösen. Várhatóan ez év októberében, novemberében már egyes LEADER jogcímcsoportokban meghirdetésre kerülnek pályázatok.

A LEADER forrásokon belül, közösségi célú fejlesztésekre, vállalkozás alapú fejlesztésekre, eszközbeszerzésre, rendezvények szervezésére, térségen belüli együttműködésekre, képzésre, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére pályázhatnak a kistérség önkormányzatai, civil szervezeti, és vállalkozói. A beadott pályázatoknak illeszkedniük kell a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia célkitűzéseihez.

Közel két éves közös tervezői munka, együttműködés eredménye, hogy a Velencei-tó környéki települések önkormányzatai, vállalkozói, civil szervezetei, és az egyházak a nagy beruházásokhoz kapcsolódóan megvalósíthatják az ÚMVP III. tengelyében és a LEADER tengelyben beruházásaikat, programjaikat az elkövetkező időszakban.

A Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezete 2009 augusztus 24-től speciális pályázat felkészítői szolgáltatást üzemeltet, ahol a LEADER-ben pályázni kívánók megismerhetik a jogosultsági kritériumok, formai követelmények, elektronikus feltöltés, elszámolás, monitoring, stb. alkalmazását a minél több sikeres pályázat beadása érdekében.

Bővebben a LEADER programról www.velenceitoleader.eu honlapon tájékozódhatnak.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása