Taroltak a Csepregi kistérség települései a 2009-es decentralizált önkormányzati pályázatokon

A Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2009. augusztus 10-én tartott rendkívüli ülésén döntött a TEÚT, a CÉDE, illetve a TEKI néven ismert önkormányzati decentralizált forrásokra beérkezett pályázatokról.

A Nyugat-dunántúli régióban a beérkezett 653 pályázatból 313 db nyert támogatást. A TEUT pályázati kiírásban 114 db pályázat 615 995 132 Ft támogatást, a TEKI kiírásban 58 db pályázat 259 600 000 Ft támogatást, a CÉDE konstrukcióban 141 db pályázat 878 355 897 Ft támogatást nyert el.

A mindössze 2 városból és 14 községből álló Csepregi kistérség települései sikeresen szerepeltek. A TEÚT-ban induló mindhárom kistérségbeli induló (Bő, Bük, Répceszentgyörgy) nyert forrást útfelújításra, míg a CÉDE konstrukcióban 8 kandidált sikeresen. Ez azt jelenti, hogy a két intézkedésre beadott pályázatok közül 9 település 11 db pályázata (40,1 millió Ft-nyi támogatásra) volt eredményes. Ezek a támogatások a pályázati önrésszel (TEÚT: 50 %, CÉDE: 35 %) kiegészülve közel 70 millió Ft-nyi beruházást generálnak, és ennélfogva a kistelepülések vonatkozásában jelenleg ezek a források bírnak a legnagyobb vidékfejlesztő hatással.

*

Szélerőmű park terv Simaságon

A tervek szerint 2011-ben állna üzembe az az új szélerőmű park a Csepregi kistérségbeli Simaságon, amelynek tervei jelenleg engedélyezés alatt állnak.

Az építtető német-magyar konzorcium 20 szélkerék feállítását tervezi a vasi faluban. Egyébként a környéken több ilyen projekt is folyamatban van, hiszen Bük városa is előrehaladott tárgyalásokat folytat befektetőkkel ezen környezetkímélő technológia meghonosításáról.

Lehet, hogy az alternatív energiaforrások intenzív hasznosítása lesz a kistérség egyik kitörési pontja?

*

Megjelent a Felső-Répcementi Kulturális Tükör

A Közkincs Program és a Reneszánsz Év 2008 pályázati támogatásával ezzel a címmel jelent meg 5000 példányban az a kis hiánypótló kiadvány, amely a Csepregi kistérség kulturális életét mutatja be.

A könyvecske tartalmazza a 16 település kulturális intézményeinek listáját, az ott nyújtott szolgáltatásokat, valamint felsorolja a nagyobb rendezvényeket is. Így a helyi lakosok mellett a turisták is haszonnal forgathatják.

Hozzájutni a települések falu-, illetve művelődési házaiban a Felső-Répcementi Többcélú Kistérségi Társulás irodájában (Bük, Eötvös u. 7.), valamint a büki Tourinform irodában (Bük, Eötvös u. 11.) lehet.

*

Alakul a Büki TDM

A Büki Művelődési Központban 2009. május 22-én 67 taggal hivatalosan is megalakult Büki Turiszttikai Desztinációs Menedzsment szervezet júniusban folytatta a szervezési munkát.

A tagság 15 fős előkészítő bizottságot választott, aki a 3 tagú jelölőbizottság javaslata alapján 7 tagú elnökséget és 3 fős felügyelőbizottságot választott. Az elnökség kiírta a pályázatot a TDM munkaszervezet vezetőjére, amely lejártáig (2009. június 30.) 4 kandidáló jelentkezett.

Kiválasztásával és kinevezésével megindulhat az intenzív turisztikai munka a vasi fürdővárosban.

*

Ingyenes e-ügyintézi tanfolyam Csepregen

2009 augusztusi, illetve szeptemberi kezdettel ingyenes e-ügyintézési tanfolyam indul a csepregi Petőfi Sándor Művelődési-Sportház és Könyvtárban.

A képzés során a résztvevők megismerhetik az állami és szociális e-szolgáltatásokat, az Ügyfélkapu lehetőségeit, az elektronikus banki szolgáltatásokat, illetve megtanulhatják azok kezelését.

Érdeklődni és jelentkezni lehet:
Petőfi Sándor Művelődési - Sportház és Könyvtár
cím: 9735 Csepreg, Széchenyi tér 31.
tel: 94/565-087
e-mail: [email protected]

Forrás: Csepregi HVI

Cikk megosztása