Turistacsalogatás barokk falusi mulatságokkal

A Barokk Nosztalgiák Művészeti Fesztivál programjaiba Győrhöz közeli falvak is bekapcsolódtak.

Barokk templom, orgonahangverseny, citerakoncert, barokk festmények, lovas kocsikázás, barokk vacsora: ezek a felpéci barokk hétvége hozzávalói.

A fesztivál bővítésére a Nemzeti Kulturális Alap pályázata miatt került sor: pozitívabb az elbírálás, ha a programokba a falvakat is bevonják. Emiatt hirdették meg a ˝Főúri vigasságok, falusi mulatságok˝ című programot, melyre azok a vidéki települések jelentkezhettek, ahol barokk épület található – tájékoztatott Keglovich Ferencné, a Zichy-palota igazgatója.

Ennek a feltételnek Felpéc megfelelt, hisz a falu központjában gyönyörű barokk templom áll. A csatlakozási lehetőségről a Falusi Turizmus Egyesülettől értesültek, akik később a programszervezésben is segítséget nyújtottak – mesélte Dombi Alajosné, a Felpécért Alapítvány elnöke, majd hozzátette: a fesztivállal szeretnék turisztikailag vonzóbbá tenni a falut.

A programokat három helyszínen rendezik meg. Az evangélikus templomban Oláh Gyöngyvér és Finta Gergely orgonahangversenyét, valamint az Európa Koncert Szalonegyüttes műsorát élvezheti a közönség. A tájház ad otthont a játszóháznak, a citerazenekar fellépésének, valamint a gasztronómiai programoknak: kemencében sült kenyeret, valamint barokk vacsorát fogyaszthatnak és felpéci borokat kóstolhatnak a látogatók. Az eseményt színesíti a napokban megrendezett Felpéci Nemzetközi Alkotótáborban készült festmények kiállítása, melyet a művelődési házban lehet megtekinteni.

*

Értékmentés Tét-ürgehegyen

A napokban elkészült Szabadvári Antal győri fafaragó, népi iparművész bormúzeuma és galériája.
A bormúzeumban a szőlő műveléséhez és feldolgozásához használt múlt századbeli eszközöket és bútorokat állított ki a mester. Láthatók régi metszőollók, szüretelőkád, darálók, töltike, kulacsok, csobolyók, sajtár, borosflakonok, üvegek.

Az alkotó 1983-ban vásárolta meg a lepusztult épületet, s a napokban készült el a megálmodott bormúzeum és galéria, népművészeti környezetben. A harangtoronyot és kerekeskutat korábban, 2000-ben varázsolták újjá.

A szőlőbirtokon a hónap végén kezdődik a szüret, ahol megtalálhatók a művész kedvenc fajtái: kékoportó, muskotály, cserszegi fűszeres.

*

Önkormányzatok és honlapok

A magyarországi önkormányzatok 72 százalékának van saját honlapja, az internet elterjedése elsősorban a községekben gyorsult, közülük 2004-ben még csak 32 százaléknak volt weboldala – közölte a GKIeNET a T-Home-mal és a T-Mobile-lal közös kutatására hivatkozva hétfőn. A közlemény szerint a honlappal rendelkező önkormányzatok területén hozzávetőlegesen 9,5 millió lakos él.

Az önkormányzati honlapok funkcionalitását tekintve Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar megye tekinthető élenjárónak az e-ügyintézés átlagos szintje alapján. A ˝Jelentés az internetgazdaságról˝ kutatás szerint az elektronikusan elérhető önkormányzati ügymenetek átlagos száma alapján Budapest emelkedik ki a sorból.

Magyarországon 2300 önkormányzati weboldal működik. Az elektronikus ügyintézés szempontjából előremutató, hogy a honlap megléte gyakorlatilag már a nagyközségek körében is 100 százalékos. A honlappal rendelkező önkormányzatok egyharmada méri a weboldal látogatottságát, 7 százalékuk statisztikát vezet a honlap eseményeiről. A teljes körű online ügyintézés lehetősége még nagyon ritka, a kutatók a hivatalok 1 százalékánál találkoztak ezzel.

Az önkormányzatok 27 százalékának van az ügymenetekről szóló információja és leírása. Az oldalak 33 százalékáról tölthetők le nyomtatványok és űrlapok, 5 százalékukon lehetőség van a letöltött űrlapok elektronikus benyújtására is.

*

Az egyesítéssel mindenki nyert

Lehetett volna Barátfalva vagy Újbarát, a többség azonban a Győrújbarát név mellett ˝tette le a voksát˝. A község megalakulásának, pontosabban Kisbarát és Nagybarát egyesítésének 40. évfordulójára emlékeztek hétvégén a győrújbarátiak közös főzéssel, sátras falunappal, kiállítással és egy képes kiadvánnyal.

Bizonyosan nem bánta, aki az olykor szemerkélő eső ellenére a település felé vette az irányt, mert a helyiek – egy hatalmas sátor felállításával – az esőre is gondoltak. A nagybaráti templombeli misére minden családot vártak, s Juhászné Árpási Irma polgármesterrel együtt bizonyára sokan megemlegetik azt a pillanatot, amikor a Csobolyó legifjabb tagjai, a ˝Csuprocskák˝ szigetközi népviseletben vonultak be a templomba, majd pedig végig a település főutcáján.

– Negyven éve történelmet írtak az akkori vezetők, akik úgy gondolták, egyesíteni kellene az akkor 1660 főt számláló Nagybarátot, valamint a 2600 lelkes Kisbarátot, mert ezzel mindkét település csak nyerhet – szögezte le ünnepi megemlékezésében Juhászné Árpási Irma.

Feladat akad bőven, most például nyáron felújítják az iskolát, az egyik óvodát, mert itt a gyerekekkel együtt ez jelenti a jövő zálogát. No és a jelent a tegnapi ünnep, amely a kisebbeknek számos játékot és logikai versenyt, a felnőtteknek pedig íjászatot, a helyi termelők bemutatóját és kóstolóját, valamint a civilek bográcsos ebédjét tartogatta. Délután művészeti csoportok és az Alma zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a köszöntőket követően a XVII. Nemzetközi Néptáncfesztivál táncosait láthattuk a színpadon marosvásárhelyi, ekecsi és topolyai vendégegyüttesekkel.

*

Alapítvány a múlt és a jövő szolgálatában

Tíz éve szolgálja a faluközösséget sokrétű ténykedésével a Felpécért Alapítvány. Programjai az egészségmegőrzéstől a helytörténeti gyűjtőmunkáig terjednek.

Egy köztiszteletnek örvendő vállalkozó jóvoltából jött létre tíz évvel ezelőtt a Felpécért Alapítvány, amely a településen és a környékben lakók életminőségének javítását határozta meg elsődleges céljaként. Programjait a kuratórium ennek szellemében állította össze. Így például egészségmegőrző, betegségmegelőző, szociális, a nevelést, oktatást támogató, kulturális, környezetvédelmi és sporttevékenység jellemezte az elmúlt évtized önkéntesekre épülő munkáját.

Dombi Alajosné, a kuratórium elnöke elmondta: a Felpécért Alapítvány nevéhez fűződik például – helyi összefogással – a községi egészségterv elkészítése, az általános iskolások úszásoktatásának anyagi támogatása, felnőtt és gyermek kézműves-foglalkozások indítása, az ehhez szükséges eszközök – fazekaskorong, égetőkemence, szövőkeretek – vásárlása. Az alapítvány kuratóriuma gyűjtötte össze a község történetét, annak dokumentumait, ebből könyvet szerkesztettek és adtak ki. Az evangélikus gyülekezettel közösen teleházat nyitottak, oda eszközökre pályáztak, sikerrel. Jótékony akciót szerveztek egy helybéli cukorbeteg kislány gyógykezelésére, színvonalas műsorral emlékeztek meg – kopjafát avattak – a 300 éves felpéci oktatás jelentőségéről.

– Alapítványunk egy örökségvédelem alatt álló házat kapott ajándékba, amelyet felújítottunk és egy alapos gyűjtés eredményeként, az ódon falak közé falumúzeumot és tájházat rendeztünk be – emlékezett az öt évvel ezelőtt történtekre Dombi Alajosné.

– Nemcsak tárgyakban akarjuk megőrizni a múltat, hanem a hajdani falusi-népi életmódhoz kapcsolódó rendszeres foglalkozásokkal szeretnék továbbplántálni az élő hagyomány szeretetét is. Rendszeresen megszervezzük a hagyományőrző szombatokat, amikor a kulturális programok – táncház, kézműves-foglalkozás, mesemondó est – mellett például kenyérsütést is tartunk nagyanyáink receptje alapján kemencében. A jövőben szeretnénk az alapítvány oktatást, nevelést segítő, kulturális tevékenységét felerősíteni, hogy valamiképp pótolni tudjuk azt a hiányt, amit az iskola megszűnése okoz.

*

Valamennyi középületet felújítják

Egymillió forintos önrésszel, pályázati támogatásokkal újítják fel sorban a mérgesi középületeket. Négyből kettővel már végeztek, következik a ravatalozó.

– Négy önkormányzati épületről kell gondoskodnunk mindössze, ám önerőből nem tudtuk volna elvégezni a munkákat – tájékoztatott Balázs Vince, a kisközség polgármestere. – A polgármesteri hivatal már életveszélyes volt. A falakon ökölnyi lyukak tátongtak és csaknem kidőltek. Alapja nem volt és a belső helyiségek is megértek a felújításra, nem halogathattuk tovább. A megyei önkormányzat vis maior keretéhez nyújtottuk be igényünket. 2,8 millió forintot ítéltek meg számunkra, amit még félmillióval egészítettünk ki.

A faluházban kapott helyet a könyvtár, a falugazdászi iroda és az internetes szoba. A nagyteremben szinte mindenki elfér, hiszen – noha az elmúlt időszakban emelkedett a lélekszám – alig vannak százan.
– Következő célunk a ravatalozó rendbetétele – tette hozzá Balázs Vince. Az önkormányzatnak van még egy százéves parasztháza is, amiben jelenleg kocsma és bolt működik. Jellegzetes épülete a településnek, melyet mindenképpen meg kell őrizni az utókornak. Melléképületében van a falubusz garázsa és egyéb raktárhelyiségek. Keressük a lehetőséget és a pályázati forrást.

*

167 millió felújításra a gyömörei iskolának

A Győr Menti Települések Iskolatársulása 167 milliós beruházással újítja meg az „oktatási környezetet" Gyömörén. Jut pénz felújításra, bővítésre.
A társulás – Gyömöre, Kajárpéc, Szerecseny, Felpéc – nevében a gyömörei önkormányzat pályázott a helyi általános iskola felső tagozatos épületének korszerűsítésére.

A Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretéből 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, a Magyar Állam és az Európai Unió közös finanszírozásában. A szükséges saját önrésszel együtt így 167 millió forintos beruházásba kezdhettek.

A pénzből az október 30-i határidőig az épület infrastruktúráját, az udvart újítják fel, eszközöket, padokat, székeket szereznek be, szigetelik a homlokzatot, kicserélik a nyílászárókat, napkollektorokat szerelnek fel, rekonstruálják az elektromos és gépészeti hálózatot, aulával, könyvtárral, egyéni foglalkoztatóval bővítik, akadály mentesítik az épületet.

*

Értéket mentettek: Felújították az artézi kutat

Mórichidán, a település központjában lévő artézi kút az 1940-es évektől adja a kiváló minőségű ivóvizet a helyieknek.
˝Pozitív˝ kút lévén állandóan folyik.

Korábban még három másik kifolyó is működött, ám a vízhozam csökkenésével napjainkban már csak ez az egy üzemel. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács felhívására sikeres pályázatot nyújtott be az önkormányzat 2008-ban.

A felújításhoz 1 millió 120 ezer forint támogatást nyert a község. A rekonstrukció teljes összege meghaladta az 1 millió 600 ezer forintot. A felújított artézi kútnál korlátot, padokat, pergolát is elhelyeztek és a környezetet parkosították.

*

Tápszentmiklósi falunap

2009 július 18-án az ÚMVP által támogatott falunapot megtartották Tápszentmiklóson.

A rendezvényekről:
Délelőtt 10.00 órától: Bakonyér Kupa (focigála)
Ügyességi versenyek gyerekeknek, mesesarok piciknek.
14.00 órától: FALUNAPI SZTÁRPARÁDÉ (DUPLA KÁVÉ, SRAMLIKINGS, GROOVEHAUSE, BUNYÓS PITYU, APOSTOL EGYÜTTES műsora
21.30 óra: Éjszakai buli a SYNCRON együttessel

A délutáni események a nagy viharok miatt nehezen indultak. Az emberek kitartása és lelkesedése eredményeképp, az esti programsorozat az időjárás ellenére remekül végződőtt.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, kisalfold.hu, Téti HVI, Pannonhalmi HVI

Cikk megosztása