A búcsút 1991-ben szervezték meg első alkalommal, azzal a céllal, hogy bemutassák a község értékeit és hagyományait. Az elmúlt évek során a búcsú többnapos rendezvénnyé fejlődött és több ezer látogatót csábított a településre.

A sorrendben XIX. Kazári Búcsú augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén szentmisével kezdődött, melyen megszentelték az új kenyeret. (Videós beszámoló itt!) A szentmise után a település lakói megkoszorúzták Szabó István szobrát. Szabó István tudós pap, író, műfordító 35 évig volt a falu plébánosa. Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának és a Kisfaludy Társaságnak. Homérosz két nagy eposzát, az Iliászt és az Odüsszeiát elsőként ő fordította magyarra. Emlékét mellszobra és síremléke őrzi, tiszteletére a plébánián emlékszobát alakítottak ki.

A rendezvénysorozat délután a Kézművesházban folytatódott, ahol Cene gál István képeiből nyitottak kiállítást. A ceredi festőművész alkotásait Tajti László ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A búcsú második napján rendezték meg a Kazár Kupa Országos Pontszerző Díjugrató Lovasversenyt, amely 1995 óta szerves része a rendezvénynek. A megmérettetésre már évek óta külföldről is érkeznek versenyzők. A sorrendben XIV. Kazár Kupán közel 50 lovas mérte össze tudását.

A Kazári Búcsú hagyományos programja a Nemzetközi Néptánc Fesztivál, melyet idén a búcsú harmadik napján, augusztus 22-én rendeztek meg. A fesztiválon hat csoport, az isaszegi Csata Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes, a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes, a csehországi Kalamajka Néptáncegyüttes és a Kazár Táncegyüttes vett részt.

A folklórünnep a fellépő csoportok felvonulásával kezdődött. A táncosok végigsétáltak a település főutcáján, énekeltek, sőt még táncoltak is, majd a Tájház udvarára érkeztek, ahol Molnár Katalin, a község polgármestere köszöntötte a csoportokat, a rendezvény vendégeit, és ünnepélyesen megnyitotta a XIX. Néptánc Fesztivált. Ezt követően a kazári Zsivajgó Táncegyüttes két tagja, Nagy Diána és Sándor Gergő lépett színpadra, akik a Sztárpalánta Tehetségkutató Versenyen III. helyezést értek el.

Az ifjú tehetségek bemutatkozása után a meghívott együttesek műsora következett, a táncosok késő estig szórakoztatták a szép számú közönséget.

A búcsú ideje alatt a látogatók előtt nyitva álltak a település múzeumai, megnézhették Kazár nevezetességeit és látnivalóit: a vasalómúzeumot, a gyufacímke és falvédő kiállítást, a csipke kiállítást, a Kőrispataki Szalmakalapfonók Egyesületének kiállítását, valamint a gyermekeket és felnőtteket egyaránt vonzó mackó- és babagyűjteményt.

Működött a Tufa Taxi is, amivel a község határában lévő, Közép-Európában is egyedülálló vulkáni képződményhez juthattak el az érdeklődők.

A programban szerepelt még kézműves foglalkozás, állatsimogató, pónilovaglás és gasztronómiai bemutató is. A Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület tagjai laskát és tócsnit sütöttek a vendégeknek.

Esténként a "Zenélő Palóc Porták" programsorozat keretében színvonalas zenei programok színesítették a rendezvényt. Nagy sikert aratott a Salgó Sramli és a Blackriders zenekar is. A háromnapos programsorozatot látványos tűzijáték zárta.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása