A vártnál több - 5 milliárd forintot meghaladó - igény érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a haltermelés, a halfeldolgozás és a természetes vízi halászat fejlesztését célzó beruházások támogatására az első kérelembenyújtási időszak alatt - közölte Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke.

Magyarországon mintegy 400 olyan halászati vállalkozás működik, amely eséllyel pályázhat ilyen uniós pénzre az Európai Halászati Alapból. Az idén meghirdetett támogatásra 78 kérelem érkezett. Ha ezek az elképzelések megvalósulnak, akkor az elkövetkezendő két évben hozzávetőlegesen tíz milliárd forint összegű beruházás valósul meg a halászati ágazatban.

Az első évben a legtöbb kérelmet, hetvenötöt akvakaultúra-beruházások támogatására adták be az érintettek, az igényelt pénzösszeg meghaladta az ötmilliárd forintot. A halfeldolgozás és értékesítés támogatására összesen három kérelem érkezett, százötvenegymillió forintos támogatási összeggel. A természetes vízi halászatra viszont senki nem kért támogatást. A támogatási kérelmek feldolgozása már megkezdődött MVH-nál. Az első kifizetési kérelmeket december 1-31. között lehet beadni.

Az unió a 2013-ig tartó hétéves programra 34.8 millió eurót biztosít Magyarországnak. Ez az összeg a nemzeti hozzájárulással kiegészítve 46.8 millió euróra emelkedik, azaz mintegy 13,3 milliárd forintot tesz ki.

Forrás: MTI

Cikk megosztása