UTIRO Leader Egyesület a büki aratófesztiválon

2009. július 11-én, szombaton került megrendezésre a büki nyár rendezvénysorozat megnyitója, mely a környékbéliek közös aratásával kezdődött.

Az aratófesztiválon szép számban vettek részt térségbeliek, helyiek, vendégek. A helyi UTIRO Leader Egyesület és a környékbéli termelők helyi termékvásárt rendeztek. Lehetett itt kóstolni és vásárolni mindent, ami a helyi gazdák földjein vagy a kézművesek műhelyében termett. Volt füstölt húsárú, tönkölybúzából készült péktermékek, kenyérlángos, házi savanyúságok, édes csemegék és természetesen nem hiányozhatott a kínálatból a jóféle termelői bor sem.

Ugyancsak újszerű színfoltot jelentett a MARTON-SZÁLLÁS által bemutatott IX-X. századi lovas harcmodor bemutató. A Kőszeg-hegyaljáról érkezett hagyományőrző csoport tagjai a honfoglalás kori harci szokásokból adtak ízelítőt talajon és harci lovon, korhű ruházatban, korabeli fegyverekkel. Jól forgatták a botot, a karikás ostort, a harci fokost, a hajítóbaltát,a kelevézt és a visszacsapó íjat.

Késő estig szolgáltak termékeikkel az őstermelők, vállalkozók, akik egésznap a vendégek szolgálatában álltak. (képek a fesztiválról)

*

Utiro Leader Egyesület a kőszegi Ostromnapokon

Kőszegen augusztus 7.-ével kezdődött az 1532-es vár ostrom 477. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat: Félhold és Telihold, mely egy egész hónapon át számos és változatos programokat kínált a városba látogatóknak, a helyi lakosoknak.

*

Angol nyelvű film a Natúrparkról

A hétvégén német forgatócsoport készített filmet az Írottkő Natúrparkról, nevezetességeiről. Ezt mutatják be majd októberben Brüsszelben, az európai díj átvételekor.

Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az úgynevezett "Kiváló Európai Desztinációk" témában. A projekt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi, kulturális, környezeti fenntarthatóság elvei mentén támogassa. A 2008/2009-es program célja olyan turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára.

2009-ben Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja címet az Írottkő Natúrparkért Egyesület Az Alpok lehelete - az Írottkő Natúrpark természeti értékei című pályaműve nyerte. Ennek alapján az Írottkő Natúrpark jogosult a "Kiváló Európai Desztináció - European Destination of Excellence" cím használatára.

2009. október 7-9. között a nyertes térség Brüsszelben részt vesz az Európai Turizmus Napján és kiállításon, valamint az Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival együtt átveheti a "Kiváló Európai Desztináció" díjat.

Az elismerő címet nyert Írottkő térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. anyagi segítséget nyújt. Az egyesület kiadványokat, "Kiváló Európai Desztináció" táblákat készíttet hat natúrpark határterületre, illetve a brüsszeli utazást, marketingeszközök beszerzését finanszírozza ebből a támogatásból.

Az európai uniós cím elnyerésének egyik hozadéka egy háromperces, angol nyelvű film készítése a nyertes térségről. Ennek kapcsán érkezett meg a hétvégén Kőszegre az a német forgatócsoport, amely az Írottkő Natúrpark ökoturisztikai lehetőségeiről, fejlődéséről, szépségeiről készített rövidfilmet.
A filmben egy család kalauzolja végig a nézőket az Írottkő Natúrpark térségében, megtekintik a nevezetességeket, ennek során élményeiket is megosztják velük. A produkcióban - interjúk révén - központi szerep jutott a környezetvédelem és a fenntartható turizmus témáinak is.

Forrás: UTIRO Leader Egyesület

Cikk megosztása